PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Grad Supetar s Hrvatskim šumama kreće u projekt uređenja zanemarenoga rasadnika “Trolokve”

Predstavnici Hrvatskih šuma i grada Supetra predstavit će u ponedjeljak, 16. studenoga, projekt uređenja “Trolokva” u gradskoj vijećnici u Supetru.

Nakon predstavljanja projekta bit će održan radni sastanak vezan za ostvarenje toga projekta koji će, prema najavama iz Grada, biti zatvoren za novinare.

Desetljećima zanemaren predio kreće u rekonstrukciju
— Sretni smo da vas možemo obavijestiti da nakon desetljeća zanemarivanja predio “Trolokva” kreće u rekonstrukciju. Ovo područje, koje je nekada bilo od iznimne važnosti za mještane Supetra i okolice, privesti će se ponovno svrsi na način da će imati značajan pozitivan okolišni i društveni utjecaj, najavili su iz Grada Supetra taj projekt.

Početak regeneracije čitavoga područja
Istaknuli su da je njime planirana rekonstrukcija nekadašnjega rasadnika Hrvatskih šuma u predjelu “Trolokve”, površine obuhvata koje iznosi 3.539 m². Lokacija se nalazi na trasi koja povezuje tri lokve te stoga njegova obnova predstavlja početak regeneracije čitavoga područja, a projektom se prenamjenjuje u poučnu stazu koja će prezentirati autohtono visoko i nisko raslinje kao i povijest samoga lokaliteta.

Uredit će se i dvije postojeće zgrade
“Trolokve” su kompleks koji povezuje tri dolinske pregrade, u kojima se akumulira oborinska voda, a između najgornje i srednje akumulacije nalazi se terasirano i suhozidom ograđeno šumsko zemljište. S obje bočne strane bivšega rasadnika nalazi se autohtono srednje i visoko šumsko raslinje. Rekonstrukcija se sastoji od uređenja dvije postojeće zgrade koje ostaju u postojećim gabaritima, mijenja im se samo unutarnji raspored prostorija te služe kao recepcija i sanitarni čvor (wc). Planira se uređenje postojećih suhozida te uređenje pješačkih staza koje se izvode od kamenih klesanaca, takozvanih kaldrma, zatim pristupnoga makadamskoga puta, kao i postavljanje info ploča.

Projekt će se financirati europskim sredstvima
Projekt su izradile Hrvatske šume u suradnji s Gradom te je usklađen sa Strategijom razvoja turizma Grada Supetra. U tijeku je raspisivanje natječaja za pronalaženje izvođača, a projekt će se, kako ističu iz Grada, financirati europskim sredstvima. — U vremenima kao danas još više se moramo okrenuti prirodi te sam vrlo zadovoljna da će ovaj važan predio Supetra dobiti ponovo na svojoj važnosti, istaknula je gradonačelnica Ivana Marković.

izvor: Facebook Ivana Marković

Podjelite:

You may also like...