PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Izbori zastupnika za Europski parlament: birališta se otvaraju u 7.00 sati

Izbori zastupnika za Europski parlament održavaju se danas, 26. svibnja. Hrvati će treći put od ulaska u Europsku uniju birati svoje zastupnike za europarlament, njih 12, i to na mandatno razdoblje od 5 godina. Treba napomenuti kako će 11 zastupnika ući u Europski parlament, a 12. po izlasku Velike Britanije iz Europske unije. U birački popis upisano je 3.831.389 birača.

Birališta se otvaraju u 7.00 sati, a zatvorit će se u 19.00 sati kada će mediji objaviti i izlazne ankete. Važno je istaknuti da će glasački listići biti nešto većega formata na koji će se nalaziti 33 kandidacijske liste, a na svakoj će se nalaziti 12 kandidata. Njih 31 lista je stranačka, dok su 2 liste nestranačke. Važeći listić je onaj na koji birač zaokruži samo broj ispred imena kandidacijske liste, a može, ako želi, zaokružiti i broj ispred imena i prezimena jednoga kandidata s te iste liste (preferencijski glas). Kod zaokruživanja i rednoga broja ispred imena i prezimena kandidata, glas će se pribrojiti i listi i kandidatu.

Sve do 19.00 sati obvezna je izborna šutnja, a to znači svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena rezultata i neslužbenih rezultata izbora. Izborna šutnja obvezuje i medije kojima je zabranjeno objavljivati fotografije, izjave i intervjue kandidata. Državno izborno povjerenstvo nadzirat će poštivanje izborne šutnje. Najavljene su stroge kazne za prekršitelje o čemu su brojni mediji pisali. Za fizičke osobe kazne su tako nešto niže, za izbornoga kandidata od 10 do 30 tisuća kuna, a za pravne osobe, a to su stranke, od 100 tisuća do pola milijuna kuna.

Birači upisani u birački popis trebaju pristupiti biralištu prema mjestu gdje su prijavljeni, a sa sobom trebaju ponijeti osobnu iskaznicu radi evidencije. Državno izborno povjerenstvo prve službene rezultate objavit će danas oko ponoći.

Izbori za zastupnike u Europski parlament održat će danas, 26. svibnja, od 7.00 do 19.00 sati

Izbori za zastupnike u Europski parlament održat će danas, 26. svibnja, od 7.00 do 19.00 sati (izvor: hrt)

Podjelite:

You may also like...