Bretanide - posao i karijera
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Lovrečina – mjesto ranokršćanskoga krštenja

“Lovrečina – mjesto ranokršćanskoga krštenja” naziv je predavanja koje će u organizaciji knjižnice “Hrvatska čitaonica” iz Bola održati danas, 19. srpnja, dr. Branko Matulić, prorektor za kvalitetu, kulturu i umjetnost splitskoga Sveučilišta. Predavanje će se održati u dvorištu bolske knjižnice u 21.00 sat.

Tom prigodom ravnateljica tamošnje knjižnice Jadranka Nejašmić predstavit će scenu krštenja koja je zajedno sa Šimom Strikomanom obavljena na lokalitetu Lovrečina u sklopu projekta “Terra Croatica – Bročko blogo”. Scenu krštenja osmislila je ravnateljica bolske knjižnice, koja je za tu prigodu kreirala i kostime, dok je redatelj i direktor fotografije bio Šime Strikoman uz asistenta Božu Nejašmića.

Na lokalitetu Lovrečina nalazi ranokršćanska crkva iz 6. st., jednobrodna građevina s predvorjem, nizom pomoćnih prostorija i krsnim zdencem. Bazilika je posvećena sv. Lovri jer su na tom prostoru pronađene relikvije toga sveca. Postojanje benediktinskog samostana u Lovrečini navodi se u Povaljskoj listini iz 1184. godine, a brački povjesničar Vicko Prodić napisao je da je u srednjemu vijeku zapaljen veliki samostan u uvali Lovrečina. I kroničar Toma Arhiđakon spomenuo je benediktinski samostan u Lovrečini.

predavanje na temu "Lovrečina - mjesto ranokršćanskoga krštenja" održat će danas, 19. srpnja, dr. Branko Matulić u Hrvatskoj čitaonici u Bolu

predavanje na temu “Lovrečina – mjesto ranokršćanskoga krštenja” održat će danas, 19. srpnja, dr. Branko Matulić u Hrvatskoj čitaonici u Bolu

Podjelite:

You may also like...