PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Na današnji dan, prije pet godina, preminuo je mons. Josip Šantić

Na današnji dan, 8. srpnja, 2014. godine preminuo je svećenik iz Postira mons. Josip Šantić, nekadašnji generalni vikar Vojnoga ordinarijata u Republici Hrvatskoj. Umro je u svome domu u Postirima nakon duge i teške bolesti u 69. godini života i 45. godini svećeničke službe, a pokopan je u rodnomu mjestu 11. srpnja.

U ispraćaju mons. Šantića sudjelovalo je vjerničko mnoštvo koje je pristiglo iz gotovo svih župa Hvarske biskupije. Misu zadušnicu u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u rodnoj mu župi slavio je tadašnji hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk, a propovijed je održao umirovljeni vojni biskup mons. Juraj Jezerinac. Uz brojne biskupijske svećenike na misi oproštaja suslavili su generalni vikar Vojne biskupije dr. o. Jakov Mamić te vojni i policijski kapelani u RH.

Misu zadušnicu za mons. Šantića služit će danas, 8. srpnja, generalni vikar Vojnoga ordinarijata don Marko Medo u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Postirima u 20.00 sati.

Mons. Josip Šantić rođen je 25. ožujka 1946. godine kao deveto od desetero djece obitelji Šantić. Završava sjemenišnu gimnaziju u Zadru 1964., te iste godine upisuje teologiju u Splitu. Zaređen je za svećenika 29. lipnja 1970. godine u Komiži na Visu. Odmah nakon ređenja postaje kapelanom župniku don Anti Marušiću u rodnoj župi, a poslužuje i obližnju župu Splitsku, da bi godine 1971. bio imenovan župnikom Vrsnika i Pitava te katehetom srednjoškolaca u Jelsi na Hvaru.

Godine 1977. imenovan je rektorom Centralnoga bogoslovnoga sjemeništa u Splitu i na tom mjestu ostaje 5 godina. Godine 1982., na zamolbu tadašnjega hvarskoga biskupa vraća se na Hvar, gdje je imenovan generalnim vikarom Hvarske biskupije i katedralnim župnikom u Hvaru. Te dvije dužnosti nastavlja obavljati i nakon 30. travnja 1989. godine, kad je mons. Slobodan Štambuk imenovan hvarskim biskupom. Tijekom 15 godina djeluje kao kateheta otoka i grada Hvara, u pastoralu obitelji i mladih, a radi i na obnovi hvarske katedrale, župne crkve u Vrsniku i Pitvi, zgrade bogoslovije u Splitu. Kao svećenik i dragovoljac bez oružja sudjeluje u Domovinskome ratu na bojišnicama Velebita, Novigrada Zadarskoga i na rtu Pelegrinu (Hvar), svjestan koliko je bilo potrebito biti blizu našemu vojniku.

Kad se godine 1997. osnovala Vojna biskupija u RH, biskup Josip Jezerinac poziva ga u Zagreb za generalnoga vikara, na što se odlučuje šest mjeseci kasnije, na nagovor kardinala Franje Kuharića. Tu službu vršio je trinaest godina. Sveti Otac imenovao ga je osobnim prelatom Njegove Svetosti. Nositelj je odlikovanja Lurdskoga svetišta “počasnog kapelana” s pravom nošenja prsnoga križa. Utemeljio je i klapu Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” 2001. godine.

Tadašnji predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović odlikovao ga je 2011. godine Redom kneza Branimira s ogrlicom za osobite zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske.

detalj s pogrebnih obreda mons. Josipa Šantića 11. srpnja 2014. godine na mjesnom groblju u Postirima (foto: iz arhive)

detalj s pogrebnih obreda mons. Josipa Šantića 11. srpnja 2014. godine na mjesnom groblju u Postirima (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...