PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Najavljena prva sjednica Općinskoga vijeća u Pučišćima. Tko će s kime u suradnju do većine u parlamentu? HDZ i Nezavisna lista grupe birača osvojili isti broj mandata. Kome će se prikloniti SDP?

Na poziv pročelnice JUO Općine Pučišća Antice Novačić, u petak 18. lipnja, održat će se konstituirajuća sjednica Općinskoga vijeća u Pučišćima u dvorani Hrvatskoga skupa.

Prva sjednica novoga sastava Općinskoga vijeća sazvana je na temelju Statuta Općine i Poslovnika o radu toga vijeća, a obavješteni su građani i zainteresirana javnost.

Tko će s kime u suradnju do većine u vijeću?
Nakon izbora mandatnoga povjerenstva, članovima novoga Općinskoga vijeća bit će verificiran mandat, a zatim će pojedinačno svečano prisegnuti. Prema izbornim rezultatima, četiri mandata pripala su HDZ-u, isto toliko Nezavisnoj listi grupe birača koju predvodi Roberta Rošker te jedan mandat SDP-u. Treba istaknuti da HDZ Pučišća od ovih lokalnih izbora nema više većinu u predstavničkom domu, a što znači da samostalno neće moći donositi odluke.

Kaštelan bez većih muka do novoga mandata
Bit će to nova situacija za tamošnjega načelnika Marina Kaštelana (HDZ) kojemu je na lokalnim izborima povjeren već četvrti uzastopni mandat općinskoga načelnika, a koji se do sada u vijeću mogao bezbrižno oslanjati samo na ruke HDZ-ovih vijećnika. Zanimljivo je i da Roškerova Nezavisna lista na proteklim izborima nije ponudila svojega kandidata za načelnika, ali komentirajući nedavno lokalne izbore u Pučišćima za BRAČ danas nije opovrgnula da se to neće dogoditi na sljedećim lokalnih izborima.

Nezavisna lista u Pučišćima osvojila 401 glas, a HDZ 286 glasova
Presudan glas po svemu sudeći mogao bi biti onaj SDP-a, a čime bi ili HDZ ili nezavisni mogli do većine u pučiškom parlamentu. S obzirom na izborne rezultate, i evidentan pad potpore HDZ-u, teško je za očekivati da bi HDZ u suradnju s ionako oslabljenim SDP-om. To su nam potvrdili i neki dobri poznavatelji političkih prilika na terenu. Ističu da bi takav scenarij dodatno urušio SDP, ali i HDZ s čijim načinom upravljanja, kažu nam, nije zadovoljno sve više građana. U samim Pučišćima HDZ je izgubio na izborima za Općinsko vijeće. Roškerova Nezavisna lista osvojila je 401 glas, dok je HDZ-ova predvođena Kaštelanom osvojila tek 286 glasova. Glasove HDZ-ovoj listi donijeli su zato Gornji Humac i Pražnica i tako im omogućili jednak broj mandata u vijeću. Podsjećamo da je na izborima 2017. godine HDZ-ova lista osvojila 581 glas, a Roškerova 256 glasova.

Na konstituirajućoj sjednici novoga Općinskoga vijeća prema pozivu koji je objavljen na službenoj internetskoj stranici Općine Pučišća bit će izabran predsjednik i potpredsjednik vijeća. U prošlomu mandatu sjednicama predstavničkoga doma rukovodio je Stjepan Kusanović (HDZ).

Konstituirajuća sjednica Općinskoga vijeća Općine Pučišća održat će se u petak, 18. lipnja, u dvorani Hrvatskoga skupa (foto: BRAČ danas)

Podjelite:

You may also like...