Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

O branju, ugradbi i restauraciji kamena na 23. Simpoziju kamenara u Pučišćima

Simpozij kamenara, 23. u nizu, u organizaciji Klesarske škole u Pučišćima održat će se od 16. do 18. svibnja u toj jedinstvenoj školi na našemu otoku, ali i šire. Ovogodišnji simpozij bit će u znaku 110. obljetnice osnutka Klesarske škole koja je utemeljea 1909. godine pod nazivom “Škola za usavršavanje u klesarstvu”. Tadašnji ravnatelj Emil Ruml, klesar iz Češke, preuzeo je ulogu ravnatelja novootvorene škole koja se u svome radu pridržavala nastavnoga plana i programa koje je propisalo Ministarstvo za javne radove za sve obrtničke škole Monarhije. Upisom u sudski registar 18. sudenoga 1991. godine škola u Pučišćima ponovno je postala samostalna školska institucija s imenom “Klesarska škola”.

Bogat program, predavanja i referati uvaženih predavača te dodjela nagrada ispunit će dvodnevno druženje stručnjaka za kamen, svih onih koji s ljubavlju i predanošću pristupaju kamenu, s njime rade i žive. Tko bi to mogao učiniti bolje od predavača Klesarske škole koji iz godine u godinu oblikuju kamenoklesare za zvanja koja život znače. Na otoku posebno…
Svečano otvorenje trodnevnoga skupa na rasporedu je u petak 17. svibnja u 8,30 sati kada će se u uvodnom programu okupljenima obratiti ravnateljica skole mr. sc. Tamara Plastić, zatim načelnik tamošnje Opčine Marino Kaštelan, župan splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. U 9,10 sati bit će predstavljanje vrhunskih meštara klesara Klesarske škole, nekadašnjih i sadašnjih te pripravnika za EU diplomu magistra klesarstva.

Nastavnik praktične nastave Denis Nižetić govorit će o budućim meštrima klesarima – čuvarima tradicije i zanata. O suvremenim tehnologijama eksploatacije arhitektonsko-gradevnoga kamena sudionicima će govoriti dr. Dragan Vidić, voditelj Službe za rudarstvo u Ministarstvu gospodarstva. Ravnateljica škole mr. Plastić izlagat će o utjecaju sazrijevanja kamena na njegove fizičko-mehaničke karakteristike. O trenutnim trendovima na svjetskome tržištu kamena govorit će Davor Ćuk. Bit će predstavljeni i EU projekti Klesarske škole.

Oko 19,00 sati održat će se okrugli stol za gospodarstvenike na koji će biti riječi o potrebama za kadrom u sektoru kamenarstva, zatim o novostima u stipendiranju i naukovanju klesara i ostalih deficitarnih zanimanja te aktivnostima vezanima uz stipendiranje učenika koji se obrazuju u deficitarnim obrtničkim zanimanjima. Program će završiti dodjelom nagrada prema raspisanim natječajima. Posljednjega dana programa, u subotu 18. svibnja, planirano je razgledavanje učionica Klesarske škole i makete bazilike sv. Petra u Rimu.

radionica Klesarske škole u Pučišćima (izvor: Facebook stranica Klesarska škola Pučišća)

radionica Klesarske škole u Pučišćima (izvor: Facebook stranica Klesarska škola Pučišća)

Podjelite:

You may also like...