Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Obilježavanje 100. godišnjice mlade mise svećenika mons. Ante Marušića iz Postira

U prigodi 100. obljetnice slavlja prve mise, poznatije kao mlada misa, svećenika mons. Ante Marušića iz Postira, u njegovoj rodnoj župi sv. Ivana Krstitelja danas, 15. srpnja, bit će upriličena svečana akademija. U Pastoralnom centru Sv. Josipa održat će se prigodni program u 20.30 sati na kojem će, uz ostalo, biti predstavljena i knjiga o tom svećeniku Hvarske biskupije.

Svećenik don Ante Marušić, dugogodišnji župnik u Postirima, rođen je 3. svibnja 1896. godine. Poslije osnovne škole u rodnomu mjestu, biskupijsko sjemenište pohađao je u Dubrovniku. Teologiju je studirao u Zadru gdje je i zaređen za svećenika 26. lipnja 1919. godine. Kao svećenik prvu pastoralnu službu imao je u Pučišćima gdje je bio kapelan, a od 1924. do 1926. godine upravljao je župom u Ložišćima.

Za vršenja župničke službe u Milni bio je pokretač različitih akcija na duhovnomu, kulturnomu, prosvjetnomu, karitativnomu i materijalnomu području. U toj je župi podignuo i “Dom sv. Josipa”, dom Katoličke akcije, zatim osnovao glazbu Gospe od Karmela, a Milna je njegovim dolaskom doživjela preporođenje.

Poslije službe župnika u Milni, godine 1939. imenovan je za župnika u rodnoj župi u Postirima. Njegovom zauzetošću na otoku su utemeljene dvije zajednice redovnica družbe Kćeri Božje ljubavi koje i dan-danas djeluju na otoku. Prva zajednica formirana je u Milni, a druga u njegovoj rodnoj župi. Papa Pio XII. imenovao ga je 1951. godine komornikom s titulom monsinjora, a 1960. godine imenovan je kanonikom Stolnoga kaptola u Hvaru. Povjerenu mu službu župnika bavljao je do 1974. godine kada je umirovljen, poslije 35 godina župnikovanja u Postirima. Preminuo je 11. rujna 1975. godine.

u Postirima će danas, 15. srpnja, biti upriličena svečana akademija u čast 100. obljetnice mlade mise svećenika don Ante Marušića (foto: J. Bašić)

u Postirima će danas, 15. srpnja, biti upriličena svečana akademija u čast 100. obljetnice mlade mise svećenika don Ante Marušića (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...