Grad Supetar

Peticija mještana kojom se protive prodaji “zjoga” na dnevnom redu sjednice Općinskog vijeća. Nezavisna lista mladih upozorava: Općina krši transparentnost, a stanovnici nemaju mogućnost na vrijeme znati o čemu će biti riječ na vijeću

Na dnevnomu redu 3. sjednice Općinskoga vijeća u Postirima, a koja je sazvana za danas, 17. kolovoza, s početkom u 19.00 sati u općinskoj vijećnici, naći će se, između ostaloga, i peticija građana s potpisima dvjestotinjak nezadovoljnih mještana zbog odluke lokalne vlasti o prodaji “zjoga” u Postirima.

Podsjećamo, Općinsko vijeće Općine Postira na prethodnoj sjednici koja je održana 30. lipnja donijelo je odluku o prodaji “zjoga”, čija je vrijednost zemljišta površine 480 m2 procijenjena na 734.000 kuna. Takva je odluka mnoge zgrozila, a dio građana tvrdi da uopće nisu imali saznanja da Općina Postira planira prodavati postirski “zjog”. Planovi lokalne vlasti postali su poznati tek nakon što je o tome otvoreno na Facebooku izvijestila Nezavisna lista mladih Postira.

Nezadovoljni odlukom Opinskoga vijeća porenuli peticiju
Nakon što je postirski parlament donio odluku, natječaj je, pozivajući se na odluku Općinskoga vijeća u kojemu sjedi šestero HDZ-ovih vijećnika, početkom srpnja oglasio općinski načelnik Siniša Marović (HDZ). Postupak lokalne vlasti izazvao je revolt kod dijela mještana pa su se takvom potezu lokalne vlasti odlučili suprotstaviti peticijom koja je pokrenuta 17. srpnja, zaključena 27. srpnja, a prikupljeni potpisi zatim predani Općini Postira.

Zajednička imovina prodaje se odlukom nekolicine pojedinaca, upozorili su
— “Zjog” predstavlja duboko ukorijenjenu tradiciju. Sada mu prijeti nestanak. Odlukom nekolicine pojedinaca prodaje se zajednička imovina i zajedničko dobro svih nas. Zamjena koja se nudi daleko je od odgovarajuće, jer osim boćarskih terena, ne nudi ništa što će omogućiti održavanje naše lokalne i mediteranske baštine. stoji u tekstu peticije. Inicijatori peticije ipak se nadaju da će lokalna vlast koja je u rukama HDZ-a odustati od prodaje “zjoga”, odnosno da će Općinsko vijeće preispitati odluku donesenu 30. lipnja. Natječaj za prodaju zemljišta okončan je te su, kako saznajemo, na otvaranju 26. srpnja pristigle dvije ponude.

Klub će prodajom ostati bez kuće nad glavom
Peticiju nezadovoljnih mještana podržala je i Nezavisna lista mladih Postira koja u Općinskomu vijeću ima svoja dva predstavnika. — Nama i dalje nije jasno zbog čega se prodaje zemljište “zjoga” koje je javno dobro. Na mnoga naša postavljena pitanja nismo dobili odgovor. Prodati nekretninu kako bi se kupila “neka” nekretnina ne smatramo argumentiranim razlogom. Također, “zjog” je mjesto okupljanja različitih ljudi svih uzrasta, a ujedno je i dom Boćarskoga kluba. Klub bi prodajom ostao bez kuće nad glavom, a glavni argument za gubitak te kuće jest buka. Buka postoji, ali buka postoji i kod ostalih klubova u mjestu, pa zbog toga nije krenula prodaja travnatoga igrališta ili prostorija nogometnoga kluba, poručili su nezavisni vijećnici.

Općina Postira krši transparentnost prema stanovnicima
Isti ti vijećnici ponovno prozivaju Općinu Postira, i to za netransparentnost kod sazivanja sjednice Općinskoga vijeća. Pozivaju se na Poslovnik Općine Postira te ističu kako se o radu Općinskoga vijeća javnost obavještava putem sredstava javnoga priopćivanja, oglasne ploče i objavom na web stranicama Općine. — Što se tiče najave sjednica (izuzev konstituirajuće) Općinskoga vijeća i materijala za iste, na web stranicama Općine toga nema. Na taj se način krši transparentnost i oduzima mogućnost stanovnicima Općine da na vrijeme znaju o čemu će biti riječ na Vijeću, poručili su nezavisni vijećnici, objavivši i dnevni red današnje sjednice kako bi javnost imala saznanja o čemu će raspravljati i odlučivati predstavnički dom u Postirima.

Na dnevnomu redu naći će se, uz ostalo, i prijedlog pravilnika o načinu i uvjetima stipendiranja učenika i studenata na području Općine. Treba spomenuti kako će vijećnici raspravljati i o izvršenju lokalnoga proračuna za razdoblje od siječnja do lipnja ove godine.

Zgrada Općine Postira (foto: BRAČ danas)

Podjelite:

You may also like...