Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Rokovo u Sutivanu: Procesija je odraz vjere, tradicije i kulture mjesta u kojem se nalaze, poručio župnik vlasnicima ugostiteljskih objekata uoči slavlja zavjetne svetkovine

Sutivan će danas, 16. kolovoza, proslaviti blagdan sv. Roka. I premda je službeno naslovnik župe i župne crkve jučerašnja svetkovina Marijina uznesenja na nebo, Stivanjani će danas osobito svečano proslaviti zavjetnu svetkovinu i suzaštitnika župe.

Prijenos kipa iz svečeve crkve u župnu
Slavlje će početi misom u 7.00 sati pred svečevom crkvom koju će slaviti domaći župnik don Jakša Rubinić. Na toj će se misi umjesto propovijedi tradicionalno pjevati život sv. Roka. Poslije mise kip Sv. Roka u procesiji će biti prenesen do župne crkve.

Kip sv. Roka nosit će bosonogi muškarci
Središnje euharistijsko slavlje u 18.30 sati predvodit će prof. dr. don Tonči Matulić, profesor moralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Na misi će održati provijed, a liturgijsko slavlje završit će svečanom procesijom sa svečevim kipom ulicama mjesta. Tradicionalno u procesiji će kip Sv. Roka nositi bosonogi muškarci.

Sudjelujte molitvom, pjesmom i pobožnošću
Župnik u Sutivanu potaknuo je u objavi na službenoj facebook stranici sve na dostojanstveno i pobožno sudjelovanje u procesiji, a posebno ugostitelje zajedno s gostima. — Procesije bi trebale biti odraz naše vjere i odanoga štovanja svetaca. Bilo bi lijepo kad bi u procesijama sudjelovali molitvom, pjesmom i pobožnošću. Isto tako, vlasnici ugostiteljskih radnji mimo koje prolazi procesija neka animiraju svoje goste da dostojanstveno prate procesiju, ona je odraz vjere, tradicije i dio kulture mjesta u kojem se nalaze, bilo bi dobro da se s poštovanjem odnose prema onome što je važno ljudima koji žive u Sutivanu, stoji u poruci.

Na pučkoj fešti u glazbenom programu posjetitelje će zabavljati Danijela Martinović te Matko i Brane. Njihov je koncert najavljen za 21.00 sat.

svečana procesija s kipom Sv. Roka ulicama Sutivana prošle godine (foto: iz arhive)

svečana procesija ulicama Sutivana prošle godine u kojoj tradicionalno svečev kip nose odrasli bosonogi muškarci (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...