Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Slavljem Mise Večere Gospodnje započinje vazmeno trodnevlje uoči najveće svetkovine Kristova uskrsnuća

Misom Večere Gospodnje, svečanom euharistijom koja će na Veliki četvrtak, 18. travnja, biti slavljena u svim župama na našem otoku, započinje Sveto ili Vazmeno trodnevlje – čiji je vrhunac svetkovina Kristova uskrsnuća. Najveći je to kršćanski blagdan kojem prethodi Vazmeno trodnevlje u kojem se vjernici posebno sjećaju Kristove ostavštine – svete mise i razmišljaju o Isusovoj muci i smrti. Brojne su crkve već posebno ukrašene i spremne za slavlje Uskrsa. Na Veliki četvrtak Božji narod na otoku slavit će ustanovu euharistije, poznatije kao sveta misa, koja je središte i vrhunac crkvenoga života. Dan je to i ustanove Svetoga reda po kojemu Crkva dobija svoje službenike koji predvode kršćanski narod u liturgijskih slavljima i naviještanju Božje riječi.

U župi sv. Petra i Pavla u gradu Supetru Misu Večere Gospodnje slavit će u 19 sati župnik don Toni Plenković. U 22 sata u župi će biti održana Getsemanska ura. U župi Gospe od Blagovijesti u Milni don Tonči Kusanović slavit će Misu Večere Gospodnje u 19,30 sati uz simbolični obred pranja nogu župljanima. Molitveni hod od župne crkve do svetišta Sv. Josipa u uvali Osibova održat će se u 21,30 sati. U župi sv. Ivana i Pavla u Ložišćima svečanu liturgiju ustanovljenja euharistije svećenik Kusanović slavit će u 17 sati. Misa Večere Gospodnje svečano će biti slavljena i u župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima koju će s početkom u 19,30 sati predvoditi don Jure Martinić s prijenosom i pohranom Presvetoga u Božji grob. U 22,30 sati održat će se Getsemanska ura s molitvenim hodom do zavjetne crkve Sv. Josipa na Glavici.

U župi sv. Jeronima u Pučišćima Misu Večere Gospodnje slavit će papinski nuncij u Berlinu nadbiskup mons. Nikola Eterović. Za vrijeme liturgijskoga slavlja nadbiskup će oprati nove dvanaestorici ovogodišnjih krizmanika. U Sumartinu u crkvi Sv. Martina biskupa svečana Misa ustanove euharistije služit će se u 18 sati, a u župi Gospe Karmelske u Bolu u 19 sati u crkvi Gospe od Karmela. Poslije misnim slavlja ogolit će se oltari jer se euharistija nakon toga neće slaviti sve do uskrsnoga bdjenja.

nadbiskup mons. Nikola Eterović ove će godine u slavlju Mise Večere Gospodnje oprati noge dvanaestorici krizmanika iz župe (foto: iz arhive)

nadbiskup mons. Nikola Eterović ove će godine u slavlju Mise Večere Gospodnje oprati noge dvanaestorici krizmanika iz župe (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...