Studijski dan svećenika Hvarske biskupije u čast Željka Mardešića u Milni i Donjem Humcu

U čast Željka Mardešića (1933.-2006.), istaknutoga sociologa religije, rođenoga u Milni, u njegovu rodnom mjestu danas, 11. lipnja, započinje dvodnevni Studijski dan svećenika Hvarske biskupije. U 20.30 sati bit će upriličeno Predstavljanje Željka Marešića u mjestu njegova rođenja. 

Prigodne pozdrave uputit će milnarski župnik don Tonči Kusanović i hvarski biskup mons. Petar Palić. Prikazat će se i dokumentarni film Željko Mardešić, koncilski kršćanin, čovjek dijalogaautora Augustina Bašića. Prof. dr. Tonči Matulić s Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta u Zagrebu imat će kratko izlaganje naslovljeno Sjećanje na Željka.

Drugoga Studijskoga dana, u srijedu 12. lipnja, u društvenom domu Retond u Donjem Humcu održat će se nekoliko kratkih predavanja na temu “‘Ne’ ideologizaciji vjere. Predavači će biti: dr. Jadranka Brnčić s Teološkoga fakulteta Matija Vlačić Ilirik iz Zagreba, ravnatelj Franjevačkoga instituta za kulturu mira fra Bože Vuleta, dr. Tonči Matulić s KBF u Zagrebu te umjetnik i književnik Ivica Jakšić Čokrić Puko. Program će početi u 9.00 sati, a završiti molitvom Srednjega časa u 12.30 sati u župnoj crkvi.

Željko Maršešić poznati je hrvatski sociolog religije. Rođen je u Milni 10. svibnja 1933. godine. Djetinjstvo je proveo u Komiži na Visu gdje je završio osnovnu školu. U Splitu je završio gimnaziju, a zatim diplomirao pravne znanosti na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, 1958. godine. Od 1960. do umirovljenja 1993. godine bio je pravni savjetnik u nekim tvrtkama, a predavao je kolegij Religije svijeta na nekadašnjoj Teologiji u Splitu, a na Visokoj teološko-katehetskoj školi u Zadru i kolegij Sociologija religije. Bio je supokretač nekoliko časopisa, među kojima i Crkve u svijetu. Sudjelovao je na brojnim znanstvenim skupovima u zemlji i svijetu. Godine 2003. splitsko Sveučilište dodijelilo mu je počasni doktorat. Preminuo je 26. lipnja 2006. godine u Splitu. (J. B.)

Željko Mardešić, istaknuti sociolog religije, rođen je u Milni 1933. godine, a umro u Splitu 2006. godine (izvor: kroz-samariju.net)

Željko Mardešić, istaknuti sociolog religije, rođen je u Milni 1933. godine, a umro u Splitu 2006. godine (izvor: kroz-samariju.net)

You may also like...