Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Velibor Mačukatin izlaže u Bolu u galeriji Branislav Dešković

Akademski kipar Velibor Mačukatin predstavit će se na izložbi koja će danas, 18. srpnja, u 21.30 sati biti otvorena u galeriji Branislav Dešković u Bolu. Izložba nosi naziv “Storm Trooper”, a motivirana je likom Stormtroopera, vojnika iz znanstveno-fantastičnoga filmskoga serijala Ratovi zvijezda. Izložba će se moći pogledati do 31. srpnja, i to od 9.00 do 12.00 i 17.00 do 22.00 sata.

— Autor prisvaja karakterističan oblik kacige, izrađuje njezin glineni prototip i koristi ga kao predložak na kojem gradi svoju priču. Opetovano se referira na popularnu kulturu, ne samo na filmsku industriju već cijeli niz različitih društvenih pojava ironizirajući kapitalistički duh vremena u koji živimo, stoji u najavi izložbe toga kipara.
— Velibor Mačukatin u Galeriji umjetnina Branislav Dešković prije devet godina svojim je radom ‘Gospa od cukra’ kritizirao tadašnju političku zbilju, dok će nas ovom izložbom uvjeriti kako je kritičku oštricu zadržao do danas, povezujući pojmove iz naše stvarnosti s izmaštanim svijetom filma, piše u najavi izložbe voditelj Galerije Tino Vuković.

Napominje kako će se kipar predstaviti serijom pomno izrađenih keramičkih skulptura, po uzoru na karakterističan oblik Stormtrooperove kacige: — Mačukatin tako boja, urezuje, lijepi, oblači u krzno i kožu, ponekad i mijenja standardni postupak glaziranja keramike koristeći japansku Raku tehniku, piše Vuković, ističući da se “u njegovu radu očituje i nota djetinje zaigranosti, bezazlenosti, humora i vedrine što ublažava težinu pristupa pojedinim ozbiljnijim temama unutar ovoga izložbenoga ciklusa”.

Velibor Mačukatin rođen je 1974. u Zagrebu. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dobitnik je rektorove nagrade u akademskoj 1998./1999. godini za najbolji studentski rad za projekt skulptura u kamenu “Punta” i izlaganje na “6. trijenalu hrvatskoga kiparstva”. Godine 2013. predstavljao je Hrvatsku u Cité internationale des Arts u Parizu. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Hrvatskoga društva likovnih umjetnika.

akademski kipar Velibor Mačukatin izlaže danas, 18. srpnja, u Galeriji umjetnina Branislav Dešković u Bolu

akademski kipar Velibor Mačukatin izlaže danas, 18. srpnja, u Galeriji umjetnina Branislav Dešković u Bolu

Podjelite:

You may also like...