PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Čitatelj iz Bola: “Koja je svrha turizma ako domicilno stanovništvo nema dovoljno ekonomske koristi?”

Čitatelj Jerko Jeronim Martinić poslao je na uredništvo portala BRAČ danas svoje razmišljanje, bolje reći osvrt vezan uz turističku sezonu, a u kontekstu epidemije koronavirusa. Pismo je stiglo iz Bola gdje je turizam glavna grana gospodarstva, a kako naznake dobre i uspješne turističke sezone i nisu baš obećavajuće, odlučili smo pismo iz turističkoga Bola podijeliti s javnošću.

Nisam posve siguran
— Za vrijeme “vladavine koronavirusa” od ožujka do svibnja razmišljao sam o mnogočemu, vjerojatno kao i drugi, a posebno o turizmu Bola pa time i o drugim istim ili sličnim turističkim destinacijama otoka Brača i šire. O nerijetko izrečenom kako “nikad više neće biti kao što je bilo” nisam posve siguran. Međutim, po meni, situacija povezana s koronavirusom trenutačno je loša za svakoga i u svemu, današnja je činjenica. Uostalom, koja je svrha turizma ako domicilno stanovništvo nema dovoljno ekonomske koristi.

Uključiti u cijenu turističkih usluga dodatne sadržaje
O sniženju cijena u turističkim uslugama, radi pridobivanja turista, nisam takvoga mišljenja, ali sam pobornik da se uz postojeće cijene nude tzv. vezane usluge. Tako uz pansion ili polupansion u hotelu gostima uz obrok uključiti čašu vina, ili u tjednu omogućiti jedan lokalni izlet, ili dnevno jedan sat igranja tenisa, odnosno neke sportske aktivnosti na kopnu ili moru i sl. Što se tiče cijena apartmana u domaćinstvima također bih predložio da se u cijeni najma dodaju odnosno uključe neke slične pogodnosti.

Nužna je brza prilagodba
Slične pogodnosti, prema mojemu mišljenju, odnosile bi se i na mnoge druge uslužne djelatnosti koje nadopunjuju turizam i ugostiteljstvo u širem smislu djelovanja. Mnogi, opravdano, mogu reći kako sve ovisi o ponudi i potražnji što je i točno, ali je točno i to da je sniženu i objavljenu cijenu teže povećavati bez znatnih i različitih ulaganja. Nama u Bolu, a i u mnogim sličnim destinacijama, nužna je brza, nadam se privremena prilagodba. U turizmu treba tražiti različitost u sličnostima. Bol, a ne samo Bol, ima osnovnu gotovo besplatnu turističku sirovinu, prirodu, kojom se relativno jeftino i brzo, za početak skromno, može prilagoditi.

Nedostaje stalni turistički stožer za bolji turizam Bola
Brzim, zajedničkim destinacijskim marketingom i inim intervencijama u malo vremena možemo bez velikih ulaganja ponuditi, prezentirati domaćem i inozemnom turističkom tržištu pristojnu kvalitetu turističke ponude, ili barem “kuvertirati” moguće brze prilagodbe za turističko tržište. Dojam je kako u destinaciji, ne samo momentalno, nedostaje interventni krizni stožer, nego nedostaje i stalni turistički stožer za bolji turizam Bola.

Plaža Zlatni rat bolski turizam znači
Ako voda život znači – onda plaža Zlatni rat bolski turizam znači! Naime, po meni, hitno treba dodatno naglasak staviti na široku mogućnost boravka turista na otvorenom, gotovo sve na rastojanju, socijalnom razmaku uz podršku animatora i trenera, u prirodi, na kopnu i u moru. Velika je mogućnost za sportske sadržaje, službena i neslužbena natjecanja, na kopnu i moru, kao što su sportski tečajevi, tenis, plivanje, ronjenje, jedrenje, selektivne izlete, pješačenje, biciklizam. Dakle posebno sada, ali i ubuduće treba propagirati raznolike zdrave i prirodne uvjete koji čine osobnost naše destinacije.

Lokalna zajednica trebala bi odigrati presudnu i lidersku ulogu
Međutim, kad spomenem riječ “zajednički” mnogo mi toga nedostaje u mislima, riječima i djelima. Lokalna zajednica trebala bi odigrati i odigravati presudnu i lidersku ulogu, tim prije što je načelnik Općine istodobno i predsjednik Turističke zajednice. Domicilno stanovništvo prvenstveno treba, baveći se turizmom, imati ekonomske i ine koristi, jer u suprotnom slučaju turizam nije ono što bi trebao biti.

Može li kapacitet podmorske vode zadovoljiti sve veću potrošnju vode
Gotovo je nemoguće sada i ovdje uz razmišljanja ne spomenuti i osvrte na nedavne, a i sadašnje pojave odnosno činjenice. Možemo se tako prisjetiti problema s potrebnom količinom pitke vode kada je bila riječ od megalomanskom turističkom programu, odnosno projektu “Borak-Potočine”. Može li kapacitet podmorske vodovodne cijevi iz rijeke Cetine za otok Brač, Hvar i … zadovoljiti sve veću potrošnju vode nerjetko su pitanja mnogih. A treba, istine radi, reći da su se paralelno gradile kućetine/zgradurine s nekoliko apartmana i bazenom. Upravo ovdje i sada riječ je o “bazenima” koji su izgrađeni u Bolu i po otoku Braču i koji također iziskuju veću količinu vode. Da stvar bude, sada u koronavirus krizi, aktualna radi uvjeta distanciranja, svaki bi apartman u navedenim zgradama trebao imati svoj bazen, pa sada?

Zaslužuje li kvaliteta usluga postojeće cijene?
Kad je riječ o zdravstveno-higijenskim uvjetima, opet koronavirusa radi, moglo bi se reći da su se radno sanitarni, higijenski uvjeti trebali u ugostiteljsko-turističkoj djelatnosti, i ne samo u njoj, primjenjivati oduvijek u svakodnevnom redovitom poslovanju. Kad je riječ o cijenama i konkurenciji, nisam posve siguran da kvaliteta usluge u nekim objektima i sadržaji zaslužuju postojeće cijene. Nerjetko se čuje primjedba turista, ali i otočana, na cijenu prijevoza automobila trajektom na otok. Nije trenutak ili nije još trenutak da se na primjeren, a nadasve stručni način, razmišlja i raspravlja o prevelikom broju automobila na otocima, koji nerijetko ugrožavaju prirodu kao osnovnu sirovinu za razvoj turizma, stoji u pismu čitatelja Jeronima Martinića iz Bola.

Stavovi i mišljenja izneseni u kategoriji “Pisma čitatelja” su osobni stavovi i mišljenja autora te ne predstavljaju stav uredništva portala BRAČ danas.

– O sniženju cijena u turističkim uslugama, radi pridobivanja turista, nisam takvoga mišljenja, ali sam pobornik da se uz postojeće cijene nude tzv. vezane usluge. Tako uz pansion ili polupansion u hotelu gostima uz obrok uključiti čašu vina, ili u tjednu omogućiti jedan lokalni izlet, ili dnevno jedan sat igranja tenisa, odnosno neke sportske aktivnosti na kopnu ili moru i slično, piše Jerko Jeronim Martinić iz Bola (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...