Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Čitatelj iz Bola piše: “Zašto neracionalno i nepotrebno trošiti novac stanovnika otoka Brača?”

Čitatelj Jerko Jeronim Martinić iz Bola odlučio je podijeliti s javnosti zanimljiv tekst naslovljen “Table (ne)obavijesne”. U svom pismu osvrće se, uz ostalo, na društveno-politički ustroj otoka Brača, odnose između bračkih općina, a u središtu njegova dopisa koji je stigao na urednički e-mail nalazi se komentar o postavljenim pločama na bračkim, županijskim i međumjesnim cestama.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Moguće je da se u budućnosti neke općine udruže, a neke ugase
— Sadašnji, odnosno odnedavni društveno-politički ustroj otoka Brača, državna uprava, povijesna je iznimka da nema barem nekakvu zajedničku, jedinstvenu, zakonom reguliranu otočnu vlast. Zapravo, koronovirusa radi, imamo Stožer civilne zaštite otoka Brača. Bili su mudri, dalekovidni kreatori (Austrougarska vlast) društveno-političkoga ustroja otoka kada su svim ondašnjim, a time i današnjim Općinama, odredile nekretnine, odnosno barem manji dio morskoga i obalnoga pojasa, izlaz na more. Moguće je da se u skoroj budućnosti, prema određenom kriteriju, neke općine udruže, a neke ugase, odnosno da postanu lokalna zajednica u malo drugačijoj ulozi.

Općina Bol graniči s četiri bračke općine koje uglavnom ne surađuju
I da ne bismo za ovu prigodu polemizirali o Braču kao jednom brodu s osam kapetana, pažnju usmjeravam na ležerniju, meni omiljenu, turističku temu i njome povezano. Riječ je o postavljenim tablama na bračkim, županijskim, međumjesnim cestama koje, po meni, ništa ne znače. Područje ili prostor općine Bol graniči s četiri bračke općine koje, osim iznimno, uglavnom ne surađuju. Šteta za sve i svakoga.

Nema oznake jesu li Pučišća lijevo ili desno
Ne baš često automobilom se vozim prema gradu Supetru i obratno, ponekad u povratku preko Postira – Pučišća za Bol. Vozeći se tako cestom iznad Bola, što mi nazivamo područje Grabice, Grohote, nailazim na poprilično uočljivu tablu s oznakom, natpisom Općina Pučišća. Dolazim cestom pred Gornji Humac, križanje, ali nema oznake jesu li Pučišća lijevo ili desno. Znam, lijevo su, via Pražnica! Vozim preko bračke visoravni opet tabla Općina Postira, pa dalje ili bliže Općina Nerežišća i tako u povratku.

Daju li do znanja da smo na otoku nejedinstveni?
Nerijetko sam razmišljao što uopće ove table znače ili predstavljaju. Nisam baš posvema siguran da organizatori i realizatori to znaju. Ako se i na ovakav način željelo društveno-politički i gospodarski dati na znanje da smo na otoku nejedinstveni onda O.K. Priznajem, možda moja neodlučnost, godinama me te table iritiraju i nukaju da nekome napišem, ali…, a zašto to radim danas ni sam ne znam odgovor. Možda me motivirao razgovor u emisiji “Nedjeljom u 2”, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec gostujući u emisiji 10. svibnja.

Ako ne zbunjuju, izazivaju sumnju
Pokušao sam u više navrata barem trenutak, sebe radi, biti u nekoliko uloga: u ulozi “turista” pogotovo iz inozemstva; table ako ne zbunjuju, barem mogu izazivati sumnju da se možda ne voze u dobrom smjeru ili im pak takve table ništa ne znače, u ulozi nekoga otočana, domicilnoga stanovništva, čija obitelj kao i neki poznanici imaju svoje nekretnine daleko od svoga stalnoga mjesta prebivališta i vide tablu druge općine koja im ništa ne znači, u ulozi pastira, vlasnika ovaca, koji se vrletima, šikarama i uz ceste otoka kreću te tabla također ništa ne znači. A bogme, table ni drugim domaćim, a ni divljim životinjama, pticama također, ama baš ništa ne znače.

Zašto nepotrebno trošiti novac stanovnika otoka Brača
Vraćam se na početak, odnosno naslovu i volio bih od nekoga dobiti obrazloženje kojom svrhom i kome su namijenjene navedene table. Zašto neracionalno i nepotrebno trošiti novac poreznih obveznika, stanovnika otoka Brača. Znam da ovih dana, mjeseci, imamo neusporedivo važnijih tema i pitanja prvenstveno gospodarskih i da je ovaj osvrt gotovo zanemariv. Ali, poznato je i to da se u detaljima mnogo toga krije, stoji u pismu koje nam poslao zabrinuti Jerko Jeronim Martinić.

Stavovi i mišljenja izneseni u kategoriji “Pisma čitatelja” su osobni stavovi i mišljenja autora te ne predstavljaju stav uredništva portala BRAČ danas.

I da ne bismo za ovu prigodu polemizirali o Braču kao jednom brodu s osam kapetana, pažnju usmjeravam na ležerniju, meni omiljenu, turističku temu i njome povezano. Riječ je o postavljenim tablama na bračkim, županijskim, međumjesnim cestama koje, po meni, ništa ne znače. Područje ili prostor općine Bol graniči s četiri bračke općine koje, osim iznimno, uglavnom ne surađuju. Šteta za sve i svakoga, stoji u pismu čitatelja (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...