PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Čitatelj Siniša Soljačić iz Bola: Ako je greška, gdje je odgovornost; ako nije greška, onda je furbarija s namjerom osigurati prihode zavlačeći ruku u bolski takuin

Čitatelj Siniša Soljačić iz Bola odlučio je podijeliti s javnošću svoje razmišljanje na temu “Hoće li se naše desetke za čistoću mjesta ikad više vratiti?”. U tekstu se osvrće na problematiku gospodarenja otpadom na području općine Bol.

Na početku pisma ukazuje na primjer Australije tvrdeći kako se radi o državi s izuzetno strogim zakonima na svim područjima, a, kako piše, “među svim tim zakonima prednjače oni koji se odnose na ekologiju i zaštitu okoliša”.

Kazne i do 20.000 australijskih dolara
— Ukoliko nešto nije prema regulativama slijede pozamašne kazne teške i po nekoliko tisuća dolara. Zavisno od “raspoloženja” inspektora, težine prekršaja i ponašanja posade, kazne se mogu kretati i do 20.000 australijskih dolara. Ovo gore je u pomorskim krugovima jako dobro poznato pa svi nastojimo biti izuzetno spremni po dolasku u njihove luke ne bi li izbjegli bilo kakve probleme i kazne. Pitanje je: Kako naše vlasti namjeravaju upristojiti masu od 4.000 turista i vikendaša, plus nas 1.700 mještana koji smo svatko na svoj način ljuti na mnogobrojne radnje i ono još “ponešto” što nam se svakodnevno servira iz općinskih, komunalnih i inih mjesnih ureda i kancelarija. Mogu li i oni “iskrcati” nepristojne turiste i vikendaše i poslati ih kući.

Uživaju u statusu malih bogova
Jasno, ne mogu im napraviti ništa, isto kao što im ne mogu napraviti ništa ni vlasti u Splitu, Zagrebu, ili nekom drugom mjestu. Poneka kazna može proći, ali ona će samo napraviti dodatnu i veću štetu. Razlog: nijedno mjesto (ili grad) nije brod, a načelnik (ili gradonačelnik) nije zapovjednik. Oni se možda tako osjećaju i uživaju u tom statusu malih bogova, mnogi žive u tomu svijetu samoljubivosti i iluzija, ali oni to nisu i ne mogu biti. Dakle, jedino kako sve to može ispravno i uredno funkcionirati je dobra organizacija te pošten i ljudski pristup cijeloj toj “stvari”. Smeće nije područje na kojemu treba trenirati strogoću, već je to područje na kojemu treba iskazivati organizacijsku umješnost onih koji su za to zaduženi kao i kulturu življenja i suživota svih nas.

Nakon pohvala u konfuznoj situaciji spašava nas korona
Ovo ljeto nam u prvomu redu obilježava korona, odnosno nesretni Covid-19, ali i novi način gospodarenja otpadom. Što se otpada tiče, stvari se na određeni način ipak kotrljaju u dobromu smjeru, ali … da li je sve kako treba? Da li se moglo bolje i tko je kriv što se čistoća mjesta, iako je gostiju tek oko 40 posto od uobičajene brojke, održava uz velike napore? Nakon mnogih godina u kojima smo uvijek dobivali pohvale i najviše ocjene za čistoću mjesta, sada se nalazimo u prilično konfuznoj situaciji u kojoj nas spašava – korona. Da je kojim slučajem turistička sezona kao što je bila lanjska, ili čak i malo bolja, situacija bi bila katastrofalna.

Turisti nikad nisu krivi ni za što
S lokalnoga portala skoro svakodnevno nas se slikama i komentarima upozorava na smeće koje se odlaže i gomila oko spremnika kao i na divlja odlagališta kojih godinama nije bilo. Čitajući te komentare dobiva se dojam da se krivnja prebacuje na mještane i vikendaše, a tek sporadično i na turiste. Jer, kao što smo puno puta spomenuli, turisti nikad nisu krivi ni za što. Ja sam mještanin Bola, smatram da više nego uredno gospodarim otpadom i trudim se da sve u vezi toga radim prema propisima i preporukama, pa mi nikako nije drago da se nečije tuđe greške i/ili nemar indirektno prebacuju i na mene kao člana lokalne zajednice.

Sva su se domaćinstva nekako već organizirala
Kako to otprilike izgleda danas u Bolu? Reciklažno dvorište izgleda u redu i čini se da zadovoljava propisane kriterije. Prostor je u redu, organizirano je dežurstvo, spremnici su jasno označeni za sve kategorije. Još malo kozmetičkoga uljepšavanja i taj prostor će biti jako dobro i primjereno uređen. Spremnici neorganskoga otpada su po mjestu također raspoređeni više-manje u redu i otpad se može uredno odložiti u spremnike različitih kategorija. Svi spremnici se svakodnevno prazne od strane koncesionara pa ni na to ne bi trebalo biti primjedbi. Sustav čipiranih kućnih spremnika kao i sustav odlaganja smeća u velike spremnike miješanoga komunalnoga otpada korištenjem kartica također funkcionira dobro i sva domaćinstva su se već nekako organizirala po tome pitanju.

Stvaraju se divlja odlagališta uokolo Bola
Međutim, činjenica je da odbačenih kesa i smeća oko javnih spremnika ima kao nikad do sada, količine toga otpada mjere se u kubicima, a oko spremnika se širi nesnosan smrad. Isto tako, činjenica je da se stvaraju nova divlja odlagališta uokolo Bola. Činjenica je i to da bi bez angažmana lokalnoga komunalnoga poduzeća “Grabov rat” bili doslovno zatrpani smećem koje bi se gomilalo oko kontejnera u enormnim količinama. Dakle, netko je negdje pogriješio i pitanje je kako dalje. Kako u naredne godine koje su ispred nas i u kojima se nadamo oporavku turizma i tri puta većem broju gostiju nego ih trenutno imamo?

Oko gospodarenja otpadom vrti se veliki novac
Dakle, Općina Bol izabrala je koncesionara koji organizira odvoz i koji gospodari otpadom. To je u redu, netko taj posao mora raditi i bilo je logično da to bude firma koja je i do sada radila taj posao. Kao i svugdje u svijetu, gospodarenje otpadom je jako vrući krumpir oko kojega se, u prvomu redu, vrti veliki novac. U isto vrijeme, smeće nitko ne želi u ili blizu “svoga dvorišta”. Svi bismo željeli da nas smeće košta manje i da je što dalje od nas. To je posve razumljivo i ljudski. Međutim, problemi uvijek (i svugdje) nastaju onda kada općinske vlasti prebace taj vrući krumpir i svoju odgovornost na koncesionara pa se ponašaju kao da smeće više nije njihov problem! To bi moglo možda i biti u redu kada bi koncesijski ugovor bio savršen i kada bi koncesionar bio iz istoga mjesta. Ako to nije tako problemi su neizbježni.

Nismo se imali vremena pripremiti
Kako smo mi ušli u nove promjene po ovomu pitanju i u novu turističku sezonu? Tijekom zime i proljeća nije bio sazvan niti jedan sastanak ili edukativna radionica na kojima bi se prestavio novi sustav odlaganja otpada. Iako je bilo poziva i zahtjeva mještana da se to napravi, nikad se ni jedna prezentacija nije održala. Na tim sastancima sigurno su se mogla postaviti mnoga pitanja, mogli su se tražiti i dobiti mnogi odgovori, a mogla su se naći i neka bolja rješenja. Jednostavno… nismo se imali vremena pripremiti.

Općina i Turistička zajednica morali su biti posebno zainteresirani
Pretpostavljam da to koncesionaru i nije bilo posebno bitno jer je njegova dužnost da ispuni obveze iz koncesijskoga ugovora. Međutim, Općina i Turistička zajednica su, po naravi svoga posla i po svrsi svoga postojanja, subjekti koji su morali biti posebno zainteresirani da sve bude kako treba, da sustav gospodarenja otpadom suživi i da sve funkcionira kako treba. I što danas imamo? Situacija je otprilike ovakva. Koncesijski ugovor je tajna. Nigdje nije objavljen, nitko ga ne traži i nitko ga ne daje na uvid. Odvoz smeća bi trebao biti ugovorni odnos između koncesionara i korisnika usluge odvoza smeća. Koncesionar je dužan odvoziti smeće, a mi smo dužni to platiti. To koliko smo mi dužni platiti je poznato, međutim koje su sve obveze koncesionara, Općine Bol i Grabova rata, o tome znamo vrlo malo, mogli bi reći gotovo ništa.

Portal nije službeni glasnik Općine Bol
Sve što znamo o ovoj temi znamo čitajući portal Boljani.info. Međutim, tko je i što je to portal Boljani.info? Taj portal je privatni portal i nije službeni glasnik Općine Bol. Dakako, taj portal ima svoju publiku (među kojom je i moja malenkost), ali ničija obaveza nije da ga redovito prati i to nitko ne treba raditi da bi dobio informacije koje izlaze iz ureda Općine, “Grabova rata” ili iz ureda Turističke zajednice.

Nema plakata koji bi informirao turiste kako odlagati otpad
Ni na jednomu mjestu kod ukopnih kontejnera nema nekakvoga plakata ili panoa koji bi informirao turiste kako odlagati otpad, u organizacijskomu i tehničkomu pogledu, a nije napravljen niti jedan prospekt koji bi bio od koristi turistima da se bolje i lakše snađu kada odlažu otpad iz svojih apartmana. Zar je bio problem to napraviti i podijeliti domaćinstvima da bude na uvid turistima koji borave u njihovim apartmanima. Vremena je bilo više nego dovoljno. Na kraju krajeva, to je bilo korisno napraviti i iz propagandnih razloga kako bi se pokazalo da smo ekološki svjesni i da s otpadom gospodarimo kako treba.

Zar čistoća i urednost nije lice mjesta i temelj turističkoga razvoja?
Tko je to trebao napraviti? Koncesionar zasigurno ne, jer on za to nije posebno zainteresiran. Pretpostavljam da su to trebali napraviti oni koji financiraju teniske turnire, ljetne zabavno-gastronomske večeri, ljetne karnevalske svečanosti, raznorazne obljetnice,oni koji organiziraju natječaj za najljepši vrt i okućnicu… itd. Zašto bi izgled i čistoća mjesta bilo u nekoj drugoj kategoriji? Zar čistoća i urednost nije na određeni način lice mjesta i osnova uspješnoga turističkog razvoja nekoga mjesta? U našemu slučaju Općina Bol i Turistička zajednica pokušale su se iz ove teme elegantno izvući jer to, kao, nije više njihov posao.

Rade posao za koji nisu nadležni
Dakle, sada smeće koje se gomila oko ukopnih kontejnera sakupljaju djelatnici “Grabova rata” koji rade posao za koji nisu nadležni i za koji nisu plaćeni. Je li koncesionar “Michieli-Tomić” zadužen za sveukupno smeće, ili za samo dio smeća, to je stvar koncesijskoga ugovora koji je slučajno, ili možda namjerno – loše napravljen. Dobro je poznato: nešto što se deklarira kao “loše” ne mora značiti da je to potpuno loše i za svakoga loše. Ono što je za nekoga zaista loše, za nekoga drugoga je – dobro. Tako sada ispada da je koncesionar “Michieli-Tomić” zadužen za ukopne kontejnere i za reciklažno dvorište, komunalno poduzeće “Grabovi rat” za čistoću ulica u mjestu i za pražnjenje malih uličnih koševa, a za smeće koje se odlaže oko ukopnih spremnika i za divlja odlagališta nije zadužen – nitko.

Pokupio bi kada bi bio zadužen i plaćen
Više sam nego siguran da bi koncesionar “Michieli-Tomić” pokupio i ovo smeće koje se gomila oko kontejnera kada bi za to bio zadužen (i plaćen!) i kada bi po koncesijskom ugovoru to bio dužan napraviti. Međutim, kako to očito nije dužan napraviti to i ne radi. I sad u ovaj zrakoprazni prostor ulazi “Grabov rat” da i oni pokupe dio ovoga “smećarskoga kolača”.

Pripremanje terena kao najava novoga nameta
Na portalu Boljani.info nas svakodnevno informiraju i podsjećaju da će se taj rad “Grabova rata” morati naplatiti. Sve skupa djeluje kao zajednička i koordinirana akcija, pripremanje terena i najava novoga nameta, odnosno poskupljenja koje će uskoro uslijediti. Dakle, umjesto da su nadležni svojim akcijama i aktivnostima napravili da se odlaganje oko kontejnera eliminira potpuno, ili makar svede na minimum, u skoroj budućnosti ćemo, izgleda, plaćati “dva” računa dvjema “koncesionarima”: Jedan koncesionaru “Michieli-Tomiću” iz Gornjega Humca, a drugi bolskomu “Grabovu ratu”. Jedan račun za naše smeće u kontejnerima, a drugi račun za tuđe, odnosno turističko smeće oko kontejnera.

Krivi smo mi mještani koji ćemo morati plaćati račune
Više sam puta promatrao turiste što rade i kako odlažu smeće u ukopne kontejnere kod “Big Bluea”. To budu ili jahtaši, brodari, ili neki drugi turisti iz okolnih apartmana. Čovjek nosi kesu u ruci i stane ispred kontejnera. Gleda, vuče onu ručicu, pritiska dugme START… ništa se ne događa. Zbunjeno ponavlja iste radnje nekoliko puta i onda odloži kesu pokraj kontejnera i otiđe. I sada je pitanje: tko je kriv? Da li je kriv taj zbunjeni turist, ili netko drugi? Naravno, nije kriv on jer on je turist, stranac je u našemu mjestu, u destinaciji Bol. Nisu krivi ni oni koji su ga trebali educirati jer, kao ni gosti, ni oni nikad i ni za što nisu krivi. Krivi smo mi, mještani, Boljani, i račun ćemo morati platiti mi, a vjerojatno i oni povremeni stanovnici Bola koje zovemo “vikendaši”.

Zašto bih plaćao smeće turista koji nisu u mojoj kući?
Zašto bih ja trebao plaćati za smeće koje je pokraj kontejnera odložio neki turist, jahtaš, ili brodar, a koji, usput rečeno, pojma nemaju kako i gdje odložiti smeće i kojima čak nije ni pružena mogućnost da odlože smeće na pravi način? Zašto bih ja bio zadužen educirati turiste, jahtaše i brodare kako, gdje i kada će odlagati smeće? I na kraju krajeva, zašto bih ja trebao plaćati za smeće koje proizvedu oni turisti, jahtaši i brodari koji nisu turisti u mojoj kući? Dakle, medijska priprema novoga nameta se dobro odrađuje. “Timeing” početka događanja 1. srpnja je također savršeno izabran, jer da je novi sustav gospodarenja otpadom započeo u zimskom razdoblju, što je bilo normalno i logično, onda bi se bilo vidjelo da mještani uglavnom uredno gospodare otpadom i da su problemi nastali dolaskom turista i turističke sezone. Ovako smo sad krivi svi, što je, čini se, i bio cilj.

Za što je rezervirana boravišna taksa?
Međutim, da li sam u krivu kada mislim da bi se taj novi namet trebao namiriti od boravišne takse i od lučke naknade. Da li je logično da to bude tako? Što bi to bila ta čuvena boravišna taksa, ili lučka naknada, ako ne neka naknada koja se između ostaloga koristi i za ovakve stvari koje služe za održavanje mjesta u zadovoljavajućoj estetskoj kondiciji. Zašto bi boravišna taksa bila rezervirane samo za financiranje teniskih turnira i/ili “gastronomskih” večeri, a ne i za sakupljanje smeća koje ostane iza tih gastronomskih večeri. Zašto se od lučke naknade dio prihoda ne bi koristio i za financiranje odvoza smeća koje ostane iza tih jahtaša i drugih raznoraznih brodara.

“Što ti Pilat piše – piše”
Ovo će ipak ostati samo pitanje u zraku i moje razmišljanje jer će u konačnici biti po onoj uzrečici “Što ti Pilat piše – piše”. Odnosno, drugim riječima – kako je napravljeno tako i je, kako je zamišljeno da bude tako će i biti. Ako je sve ovo bila greška, onda bi za tu grešku netko, ili neki, morali odgovarati, ili bi makar tu grešku morali popraviti. Ako to nije bila greška, onda je to bila čista furbarija s namjerom – kako dodatno osigurati prihode lokalnomu komunalnom poduzeću zavlačeći ruku, ne u turistički, nego u – bolski takuin, piše Siniša Soljačić i zaključuje: — Jer, tko će bolje napuniti općinske i grabovratovske blagajne ako ne mi sami.

Stavovi i mišljenja izneseni u kategoriji “Pisma čitatelja” su osobni stavovi i mišljenja autora te ne predstavljaju stav uredništva portala BRAČ danas. Uredništvo sebi pridržava pravo kraćenja i opremanja tekstova.

– Zašto bi boravišna taksa bila rezervirane samo za financiranje teniskih turnira i/ili “gastronomskih” večeri, a ne i za sakupljanje smeća koje ostane iza tih gastronomskih večeri. Zašto se od lučke naknade dio prihoda ne bi koristio i za financiranje odvoza smeća koje ostane iza tih jahtaša i drugih raznoraznih brodara, pita se Siniša Soljačić iz Bola. Smatra kako je komunalno poduzeće “Grabov rat” uključio u dio “smećarskoga kolača” i kako sve izgleda kao priprema terena za novi namet Boljanima i poskupljenje usluga (izvor: Michieli-Tomić)

Podjelite:

You may also like...