Grad Supetar

Neda Kraljević iz Bola: Doista sramotan potez nove bolske vlasti koja je kritizirala prijašnju, a sada gazi njenim stopama

— Tko ne priznaje prošlost – nema ni budućnosti, dobro je poznata činjenica, a Boljani rade baš to. Kamenu ploču s isklesanim imenima pedesetak osoba poginulih u Drugomu svjetskomu ratu, još osamdesetih godina, nikako da postave u spomen-park gdje joj je mjesto, ističe čitateljica portala BRAČ danas Neda Kraljević iz Bola u osvrtu koji je poslala uredništvu portala.

Općina nema dva kvadratna metra za ploču
— Do jučer je ležala skrivena pod skladišnim stepenicama u Podbarju, a pošto vlasnici renoviraju to zdanje pozvali su općinu da preuzme svoje vlasništvo. Opet je nisu odnijeli na za to predviđeno mjesto, a nisu imali mjesta u skladištu pa je jedan mještanin zaprimio na svomu poljoprivrednomu imanju. Krasno: Općina koja ima kompleks na ulazu u mjesto, na kojemu je čak dozvolila gradnju azila za mačke (bez mačaka), nema dva kvadratna metra za jednu ploču. Koji je razlog nepostavljanja te ploče? Neki se je srame, neki tvrde da treba izbrisati zvijezdu, neki pak da nedostaju imena nekih poginulih u tomu ratu, ali su bili neopredjeljeni pa se ne ubrajaju u žrtve i još tko zna šta, piše Kraljević.

Dali su ono najvrijednije – život
— Svjedoci smo kako je Europa odala počast Amerima koji su poginuli pri iskrcavanju u Normandiji; neki čak prije nego su ugazili na europsko tlo, a mi se sramimo imena naših sumještana od kojih su također mnogi pali prije nego su došli na bojišnicu! Vodila ih je želje da zaštite svoj dom, bili su antifašisti i za to su dali ono najvrijednije – svoj život. Koliko je nas to danas spremno dati, pita se naša čitateljica.

Nitko nije pokrenuo akciju vraćanja časti poginulima
— Zaključak je da je ovo doista sramotan potez nove bolske vlasti koja je kritizirala prijašnju, a sada gazi njenim stopama, bar kad je o ovoj ploči riječ. Mnogi spomenuti na toj ploči imaju danas žive rođake, čudno, ali nitko od njih nije pokušao animirati javnost i pokrenuti akciju vraćanja časti poginulima. Tako bi im malo vremena to uzelo, a da svi budu zadovoljni. Zar je problem dopisati još koje ime ukoliko se ustanovi da je tome doista tako. Dragi naši čelnici, dignite se iz vaših fotelja; posjetite groblje u Selcima, Pučišćima, Postirima i vidite kako se postaje čovjek. A mi sebe nazivamo Europljanima, napisala je Neda Kraljević.

Stavovi i mišljenja izneseni u kategoriji “Pisma čitatelja” su osobni stavovi i mišljenja autora te ne predstavljaju stav uredništva portala BRAČ danas.

foto: BRAČ danas

Podjelite:

You may also like...