Siniša Soljačić iz Bola: Sadašnja vlast do polovice listopada ništa pametno nije mogla ni napraviti

Nakon što je portal BRAČ danas objavio osvrt čitateljice Nede Kraljević iz Bola o spomen-ploči s imenima poginulih Boljana u Drugomu svjetskomu ratu, oglasio se i kapetan duge plovidbe iz Bola Siniša Soljačić.

Ističe da je spomen-ploča poginulim Boljanima u Drugomu svjetskomu ratu “uvijek bila kamen spoticanja i oko nje je uvijek bilo puno previranja”.

Evo što je odgovorio na pisanje naše čitateljice:

Inicijator premještanja spomen-ploče
— S obzirom da sam bio inicijator premještanja ploče s pozicije gdje je, ispod paleta i smeća bila 30 godina, dužnost mi je objasniti sljedeće: Prije nekoliko mjeseci, još prije ikakvih radova na poslovnim zgradama u Podbarju, nazvao sam Nedu Kraljević, a i neke druge osobe u mjestu i interesirao za tu ploču, gdje je i u kojemu je stanju jer, iskreno rečeno, znao sam za nju da postoji, ali ne i gdje je.

Spomen-ploča nije općinska imovina
Kada su prije nekoliko tjedana započeli radovi na poslovnim zgradama, uvidio sam da bi je trebalo prebaciti negdje na sigurno, jer je zbog radova i mehanizacije koja se kreće u blizini postojala velika vjerojatnoća da bi mogla biti oštećena. Nitko nije zvao niti Općinu, niti “Grabov rat” da odnesemo ploču jer to niti nije općinska imovina. Pitanje je – čija je to uopće imovina.

“Smatrao sam da je to naša moralna obveza”
Napravio sam to samoinicijativno jer sam smatrao da je to naša moralna obveza. U utorak, 9. studenoga, uz pomoć radnika koji rade na gradilištu, ploču smo izvadili i prenijeli na privatni teren dok se ne oslobodi prostor u garaži Marka Ujčića gdje je trebala biti pohranjena na sigurno dok se ne odluči gdje će biti stavljena kao trajno obilježje. Njeno premještanje u garažu trebalo je biti za nekoliko dana. Cilj svega navedenog je bio da se ploča sačuva od oštećenja i ništa više od toga.

Do polovice listopada ništa se pametnoga nije moglo napraviti
Dakle, imamo prvu javnu i bombastičnu kritiku sadašnje vlasti. I to po kojemu pitanju? Sadašnja vlast (Katarina Marčić, načelnica, op. a.) dužnost preuzela na početku turističke sezone i mislim da je više nego jasno da se do polovice listopada, odnosno u turističkoj gužvi, ništa pametno nije moglo napraviti. Prvi konkretan posao nove vlasti bio je upravo na groblju. Zamijenjeni su svi puknuti pragovi i raspadnute nadgrobne ploče grobova u prva četiri zapadna reda kao i pragovi na jednomu grobu uz istočni zid. Preostali popravci i zamjene napravit će se dogodine.

Unutrašnjost mrvačnice je u derutnomu stanju
Radi se na uklanjanju grane bora koja više godina prijeti puknućem što bi dovelo do velike štete na nadgrobnim spomenicima u južnomu dijelu groblja. Čeka se ponuda izvođača koji je prije nekoliko dana bio na terenu i izvidio mogućnost rada. Radnici “Grabovoga rata” uredit će unutrašnjost mrtvačnice koja je u jako derutnomu stanju i to će se raditi u dane lošega vremena kada se ne bude moglo raditi vani na nekim drugim poslovima u mjestu. Također, potrebno je urediti i ulazna vrata mrtvačnice.

Načelnica naložila da se uredi rasvjeta prema postojećem planu
Od načelnice “Grabov rat” dobio je nalog da se sprovede struja do spomenika Palima za domovinu na “Donjem kopošantu”, te da se napravi rasvjeta po planu koji već postoji. “Grabov rat” će i hortikulturno urediti taj prostor. Hoće li će se staviti ova kamena ploča ili neki drugi natpisi i obilježja (za koje idejni projekt također već postoji) o tome će se odlučiti na sjednici vijeća.

Nova vlast radi na sanaciji sramotno zapuštenoga groblja
U predizbornomu programu obećano je da će se sanirati oštećenja na našemu sramotno zapuštenom groblju i to upravo radimo. To su i prvi konkretni materijalni radovi nove vlasti. I upravo u tijeku tih radova imamo kritike kako to ne radimo i kako se ponašamo sramotno, jer to što radimo – ne radimo. Ne znam što bih o ovome još mogao reći. Kao trenutni direktor “Grabovoga rata” mogu samo obavijestiti da će u prvim danima sljedećega tjedna započeti radovi na području pumpne stanice gdje je potrebno zamijeniti puknute vodovodne cijevi, a na ogradnome zidiću napraviti otvor za otjecanje vode i tako, nadamo se, spriječiti “poplave” u poslovne prostore koje nastaju za velikih kiša. Nakon toga započet će i zamjena puknutih ploča na šetnici prema Zlatnome ratu. Na šetnici treba staviti i dodatne koševe za smeće, očistiti suhe borove grane, itd. Odlučeno je da će se čim prije betonirati dio, sada makadamskoga puta “Uz Šilovac”. Sve će ovo raditi radnici “Grabovoga rata”.

“Imam jako puno empatije za sve što su mnogi poginuli učinili”
I da, skoro sam zaboravio. Ispričavam se svima koji su ovu stvar shvatili i doživjeli onako kako je to napisala Neda Kraljević. Moje namjere bile su časne i poštene jer imam jako puno empatije za sve što su mnogi poginuli, ranjeni i osakaćeni, kao i oni mnogi prezreni, obezvrijeđeni i psihički uništeni, učinili da bismo mi imali ono što danas imamo. I ne samo za one iz Drugoga svjetskoga rata ili iz Domovinskoga rata. Hrvatska za mene traje od stoljeća sedmoga, napisao je Siniša Soljačić.

Stavovi i mišljenja izneseni u kategoriji “Pisma čitatelja” su osobni stavovi i mišljenja autora te ne predstavljaju stav uredništva portala BRAČ danas.

spomen-ploča (izvor: Siniša Soljačić)

Podjelite:

You may also like...