Brodske palube pune putnika, a gotovo nitko ne poštuje mjere koje su na snazi. Iz “Jadrolinije” odgovorili: Brinemo se o zdravlju putnika i posade

Unatoč epidemiološkim mjerama koje su na snazi i koje bi se trebale poštivati i u turističkoj sezoni kada je povećan broj gostiju i putovanja, sve češći prigovori stižu na ponašanje putnika na trajektima za Brač i nazad.

Osobito se putnicima, i gostujućima i domaćima bez iznimke, zamjera što ne nose zaštitne maske, iako su upute dostupne, a na prilazu pokretnim stepenicama kojima se putnici penju u brodske salone, jasno stoji oznaka o obveznom korištenju zaštitnih maski. No, rijetko se u salonima može primijetiti putnik koji koristi masku, a na palubi broda još rjeđe. Za informaciju, neugodno smo ostali iznenađeni primijetivši kako i neki brodski djelatnici bez maske šetaju po palubi i brodskomu salonu.

Porastom broja maski, epidemiološke mjere u drugom planu
Uoči turističke sezone državni brodar “Jadrolinija” bio je intenzivniji i uporniji u pozivanju putnika na poštivanje protuepidemijskih mjera. No, kako je rastao broj putnika, a turistička sezona jačala, poštivanje mjera Nacionalnoga stožera civilne zaštite otišlo je skroz u drugi plan, bolje reći, preko tih mjera prelazilo se s lakoćom. Tek ponekad se na razglasu trajekata mogao čuti poziv na korištenje zaštitnih maski, i to na nekoliko jezika, dok se na nekim brodovima taj razglas čak i utihnuo.

Iz “Jadrolinije” ističu: Brinemo se o zdravlju putnika i posade
Iz državnoga brodara ističu da se, iako naše fotografijama jasno svjedoče o tomu da se upotreba zaštitnih maski gotovo ne primjenjuje, s iznimkom tek po kojega putnika, od početka epidemije koronavirusa “Jadrolinija” brine o zdravlju putnika i posade. — “Jadrolinija” to čini kroz osiguravanje zaštitnih sredstava te poštivanje svih mjera i odluka Nacionalnoga stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Informacije o obvezi nošenja zaštitne maske tijekom putovanja na “Jadrolinijinim” brodovima objavljene su na našoj web stranici, istaknute na svim prodajnim mjestima te unutar brodova, a prije i tijekom putovanja ova se obveza objavljuje i putem razglasa, odgovorili su na upit portala BRAČ danas.

Određeni broj putnika ne pdrižava se obveze nošenja maski
Potvrditi možemo da se informacije o poštivanju odluka Nacionalnoga stožera nalaze na “Jadrolinijinim” trajektima, isto tako i da su istaknute na prodajnim mjestima, ali ne i da se takve odluke poštuju, a još manje nadzire njihova primjena. Iz državnoga brodara ipak su priznali da imaju poteškoća s nepridržavanjem mjera. — Svjesni smo da se određeni broj putnika ne pridržava obveze nošenja maski, međutim kontinuirano ponavljamo i molimo da se maske nose, jer čuvajući sebe, štitimo i jedni druge, kažu iz “Jadrolinije”.

Redovito se provode kontrole
Zanimalo nas je i jesu li se u tijeku turističke sezone na trajektnim linijama prema Braču obavljale kontrole poštivanja važećih mjera, a kako bi se suzbilo širenje virusa. — Vezano za pitanje provođenja kontroli iste su u nadležnosti lokalnih civilnih stožera i redovito se provode, tvrde iz “Jadrolinije”. Izvijestili su i da je u kolovozu na trajektnoj liniji Split – Supetar – Split prevezeno 348.000 putnika, a na liniji Makarska – Sumartin 33.000 putnika.

putnici na jednoj od trajektnih linija iz Supetra za Split (foto: BRAČ danas)

Podjelite:

You may also like...