Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

JEDINI OBJAVLJUJEMO: U prvoj polovici kolovoza policija na otoku evidentirala 51 prometni prekršaj, od čega 5 vožnji pod utjecajem alkohola; u istom razdoblju, zabilježeno 10 prometnih nesreća

Tragom izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje su od 1. kolovoza donijele strožije kazne za prekršitelje prometnih pravila i na našim prometnicama, a o čemu je portal Brač danas već pisao, zanimalo nas je i kako se poštuju prometni propisi na otoku.

Recidivisti bi mogli ostati bez automobila
Treba prvo podsjetiti da se od 1. kolovoza neki prometni prekršaji vrtoglavo kažnjavaju, a predviđene kazne penju se do tri prosječne plaće. I ne samo to: prometni recidivisti, i to oni okorijeli, mogli bi ostati bez automobila. Iz Ministarstva unutarnjih poslova ističu da su postroženi oni prometni prekršaji koji se smatraju najčešćim uzročnicima prometnih nesreća.
Odmah smo zato poslali upit Policijskoj upravi Splitsko–dalmatinskoj o tome koliko je od 1. do 15. kolovoza evidentirano prometnih prekršaja na otoku Braču, gdje je briga o provedbi i krštenju prometnih propisa u nadležnosti službenika Policijske postaje Brač.

Ukupno evidentiran 51 prometni prekršaj, od čega 5 upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola
— Na području Policijske postaje Brač od 1. do 15. kolovoza 2019. godine evidentiran je ukupno 51 prekršaj od čega 5 za alkohol, 1 za prekoračenje brzine, 2 za nekorištenje sigurnosnih pojaseva i 5 za korištenje mobitela tijekom upravljanja vozilom, priopćili su iz splitske policije.
Nije naodmet naglasiti da je u navedene prometne prekršaje za 100 % povećana kazna i za nekorištenje sigurnosnih pojaseva u vožnji, kao i korištenje mobitela u tijeku upravljanja vozilom. Ono što su do 1. kolovoza za te prekršaje kazne bile u visini od 500,00 kuna, sada su 1.000 kuna, pa će i prometna policija sigurno budno motriti kako se vozači ponašaju u vožnji.

Kazne za prekršaje i do 20.000 kuna
Za vožnju pod utjecajem alkohola posve očekivano kazne su odletjele u nebo, tako da će vozači s izmjerenim alkoholom iznad 1,5 g/kg ili pod utjecajem opojnih sredstava platiti kaznu od 10.000 do 20.000 kuna, dok će za drugi takav prekršaj ostati bez vozačke dozvole na 6 mjeseci. U slučaju da se to vozaču dogodi i treći put, vozačku može zaboraviti punih 12 mjeseci, kao i za svaku sljedeću takvu vožnju. A vozači za vožnju bez valjane dozvole, odosno prije stjecanja prava na upravljanje vozilom, kažnjavat će se od 10.000 do 20.000 kuna.

u prvoj polovici kolovoza prometni službenici na Braču registrirali su 51 prometni prekršaj, a među kojima je i 5 vožnji pod utjecajem alkohola (foto: J. Bašić)

u prvoj polovici kolovoza prometni službenici na otoku Braču registrirali su 51 prometni prekršaj, među kojima je i 5 vožnji pod utjecajem alkohola. U istom razdoblju, evidentirano je 10 prometnih nesreća, priopćili su iz policije (foto: J. Bašić)

U prvoj polovici kolovoza zabilježeno 10 prometnih nesreća
Što se tiče nepropisnoga parkiranja i zaustavljanja vozila, s čime mnoge lokalne zajednice i na otoku imaju sve većih poteškoća, bračka policija je tu nastojala uredovati. — Evidentiran je 21 prekršaj u odnosu na nepropisno parkiranje i zaustavljanje osobnih vozila te je u navedenom periodu (od 1. do 15. kolovoza, nap. a.) zabilježeno ukupno 10 prometnih nesreća, izvijestili su iz policije. Dodali su da se vezano uz utvrđene prekršaje nepropisnoga parkiranja sastavlja i ostavlja obavijest o počinjenom prekršaju.

Zanimljivo je primijetiti kako komunalna služba u općinama rijetko intervenira kada su u pitanju nepropisna parkiranja i zaustavljanja osobnih vozila. O tome se osvjedočio i vaš reporter obilaskom brojnih mjesta. Stječe se dojam da svatko radi što ga je volja; komunalni redari zaobilaze nepropisno parkirana vozila kao da se to njih ne tiče, a policija je izgleda zatrpana pozivima brojnih građana pa je nemoguće sve držati pod kotrolom.

Policija postupa po svakoj zaprimljenoj dojavi
— Policijski službenici poduzimaju niz preventivno–represivnih aktivnosti u prometu u koje provođenje je uključen maksimalan broj raspoloživih policijskih službenika sukladno stanju na terenu i realnim mogućnostima, poručili su iz policije, naglasivši da policija postupa po svakoj zaprimljenoj dojavi i prijavi te sukladno utvrđenom poduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Policijski službenici poduzimaju niz preventivno–represivnih aktivnosti u prometu u koje provođenje je uključen maksimalan broj raspoloživih policijskih službenika sukladno stanju na terenu i realnim mogućnostima, poručili su iz policije (foto: J. Bašić)

Policijski službenici poduzimaju niz preventivno–represivnih aktivnosti u prometu u koje provođenje je uključen maksimalan broj raspoloživih policijskih službenika sukladno stanju na terenu i realnim mogućnostima, poručili su iz Policijske uprave Splitsko-dalmatinske (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...