Grad Supetar

Menadžer bračkoga aerodroma Tonči Peović: “Epidemija je devastirala zračni promet. Svi pregovori s avioprijevoznicima koji bi namjeravali letjeti prema Braču stavljeni su pod znak pitanja”

Lani, na današnji dan 2. travnja, iz zagrebačke zračne luke “Dr. Franjo Tuđman” poletio je prema bračkom aerodromu prvi let kojim je otvorena sezona letova bračkoga aerodroma. Let je tada ostvario nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines koji je zadnji i završio sezonu u protekloj godini.

Prvi let trebao je biti ostvaren 29. ožujka
Ove godine u zračnom prometu stvari stoje posve drukčije. Novi smrtonosni virus ne samo da je gotovo paralizirao brodski promet, javni prijevoz u potpunosti, nego je potpuno prizemio planirane letove koji su trebali najaviti početak nove turističke sezone. Do nje ćemo se izgleda još načekati, avioni će mirovati u zračnim lukama, a avioprijevoznici smišljati planove kako da održe poslovanje i saniraju stravične gubitke. Istina, prvi let domaćega avioprijevoznika prema Braču bio je planiran za nedjelju, 29. ožujka, ali je smrtonosni virus od kojega strahuje cijeli svijet otkazao najavljeni let, baš onako kako se dogodilo i s ostalim letovima u domaćem prometu.

Croatia Airlines prometovat će prema Braču utorkom i subotom
Potvrdio nam je to uostalom i glavni menadžer bračkoga aerodroma Tonči Peović, koji s pravom strahuje za ovogodišnju sezonu letova. — Ugovoreno je da Croatia Airlines prometuje prema Braču utorcima i subotama, sa zrakoplovom DASH 8 s 84 sjedala, no to će biti moguće po završetku mjera izolacije stanovništva zbog prijetnje koronavirus infekcijom, istaknuo je menadžer Peović, napomenuvši kako je malo vjerojatno da će se program letenja odmah aktivirati, čim završe mjere izolacije jer, prema njegovim riječima, za ponovni početak letenja treba najmanje od 15 do 30 dana kako bi se obavijestila zainteresirana javnost.

Prema ugovoru potpisanom s Ministarstvom mora i prometa
Da je nacionalni avioprijevoznik definirao ovosezonski red letenja između Zagreba i Brača stigao nam je odgovor iz Croatia Airlinesa. — Ovosezonski red letenja definiran je sukladno ugovoru o očuvanju kontinuiteta prometne povezanosti i neprekinutosti obavljanja redovitoga linijskoga zračnog prijevoza unutar Republike Hrvatske, a koji je tvrtka potpisala s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukutre za razdoblje prometovanja od 29. ožujka do 24. listopada 2020. godine. Sukladno opsegu i standardu usluge definiranom u navedenom ugovoru, planirane su dvije tjedne rotacije između Zagreba i Brača, utorkom i subotom, i to zrakoplovom Dash8-Q400, odgovorio nam je Davor Janušić, glasnogovornik nacionalnoga avioprijevoznika, uz napomenu kako je planiran isti red letenja kao i lani.

Bez državne intervencije, većina svjetskih avioprijevoznika će bankrotirati do svibnja
Peovića smo upitali i koliko je sadašnja situacija s epidemijom koronavirusa uzrokovala poteškoće u pregovorima Zračne luke Brač oko ovogodišnje sezone bračkoga aerodroma. — Kao i cijeli sustav zračnoga prometa EU, epidemija je devastirala zračni promet te je prouzročila prizemljenje gotovo cjelokupne flote avioprijevoznika u EU, ali i u svijetu. Predviđa se da bi države trebale sanirati zračne prijevoznike, jer isti zbog prirode posla ne mogu izdržati niti nekoliko tjedana prizemljenja, a kamo li nekoliko mjeseci, upozorio je glavni menađer bračkoga aerodroma.

Svi letovi prema Braču upitni
Prema procjenama međunarodnih stručnjaka, bez državne intervencije, većina svjetskih avioprijevoznika bankrotirat će do početka svibnja, tvrdi Peović, koji cijelu godinu pregovara s avioprijevoznicima koji bi osigurali dobru i kvalitetnu povezanost važnih destinacija s otokom. — Svi pregovori s avioprijevoznicima koji bi namjeravali letjeti prema Braču stavljeni su pod znak pitanja, kao što je slučaj i s drugim zračnim lukama u Hrvatskoj, ali i u EU, poručio je glavni rukovoditelj bračkoga aerodroma.

Neke zračne luke najavile su bankrot
Svi su avioprijevoznici suspendirali svoje letove prema manje-više svim zračnim lukama u EU, kaže nam Peović, dodavši kako je većina zračnih luka u Europskoj uniji reducirala svoje poslovanje na minimum, a neke su zračne luke čak i najavile bankrote, jer je očekivani promet minimalan. — Ovo je najintenzivnija i najšira kriza zračnoga prometa od početka komercijalnog zračnog prometa u svijetu, istaknuo je menadžer Zračne luke Brač.

Tonči Peović: Doći će i do nestanka nekih aviokompanija
Direktora bračkoga aerodroma upitali smo i kakva su njegova očekivanja s obzirom na nadolazeću turističku sezonu. — Moje je očekivanje da ništa neće biti isto kao prije krize. Za očekivati je da će se stvar s bolešću normalizirati do srpnja, no nakon toga dolazi ekonomska nesigurnost s očekivanim gubitkom radnih mjesta u državama odakle dolaze naši gosti. Veći dio poslodavaca, već je radnicima ostanak kod kuće definirao kao godišnji odmor te će osim nemogućnosti korištenja godišnjih odmora, doći i do nestanka nekih aviokompanija te pada kupovne moći turista, upozorio je Peović, dodavši kako će se sve odraziti i na dolaske i noćenja u ovoj godini.

Trebaju se uključiti vlade Europske unije u pakete socijalne sanacije
— Očekujem da bi rezultati za kolovoz, rujan, listopad i dalje mogli biti na razini do 50% od lanjskih rezultata u tim mjesecima, iznio je svoja nadanja direktor aerodroma, poručivši kako je za očekivati da će se i vlade Europske unije uključiti u pakete ekonomske sanacije. — U suprotnom nas očekuje dugotrajna i oštra recesija, zaključio je Peović.

Lani, na današnji dan, 2. travnja, ostvaren je prvi sezonski let između Zagreba i Brača koji je uspostavio nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines. Prema ugovoru toga avioprijevoznika s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, prvi ovogodišnji let trebao je biti uspostavljen 29. ožujka, ali je temeljem odluke Stožera civilne zaštite RH u svrhu sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, prometovanje Croatia Airlinesa u redovitom domaćem putničkom prijevozu privremeno obustavljeno, potvrdili su iz Croatia Airlinesa (izvor: Aerodrom Brač)

Podjelite:

You may also like...