Novi financijski udar na život otočana; od utorka nove više cijene u pomorskom prijevozu

Od utorka, 19. travnja, poskupljuje prijevoz na gotovo svim državnim linijama u linijskomu obalnomu pomorskomu prometu, priopćeno je iz Agencije za obalni linijski pomorski promet, čiji podatci pokazuju da će cijene karata za putnike porasti u rasponu od dvije do osam kuna, javila je Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA).

Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet na sjednici održanoj 13. travnja prihvatilo je zahtjeve linijskih brodara za povećanjem cijena te utvrdilo nove cjenike na ukupno 24 trajektne linije, 13 brzobrodskih linija te 10 brodskih linija, navodi se u priopćenju.

Za otočane cijene se povećavaju do 2 kune tijekom cijele godine
— Kako ne bi došlo do značajnih razlika, odnosno kako bi porast cijena bio na istoj razini na svim linijama, gotovo svi brodari međusobno su uskladili svoje zahtjeve te iste postavili s jedinstveno određenim maksimalnim povećanjem cijene po kategoriji prijevoza, ističu iz Agencije. Tako će, prema podatcima iz priopćenja, cijene karata za putnike (sve osobe starije od 12 godina) od utorka biti do 4 kune više u izvansezonskome razdoblju, a do 8 kuna više u sezonskome razdoblju. Za otočane i djelatnike javnih službi cijene se povećavaju do 2 kune tijekom cijele godine, podatci su iz priopćenja. Nadalje, djeca od 3 do 12 godina plaćat će do 2 kune više u izvansezonskome, a u sezonskome razdoblju do 4 kune više na trajektnim linijama, a do 2 kune tijekom cijele godine na brodskim i brzobrodskim linijama.

Za otočna vozila i vozila javnih službi raste cijena prijevoza za 4 kune
Cijene karata za vozila (uključujući i vozila javnih službi) bit će povećane do 8 kuna u izvansezonskome, a do 16 kuna u sezonskome razdoblju. Za otočna vozila i vozila javnih službi cijene će porasti do 4 kune tijekom cijele godine. Teretna vozila nosivosti >5,01 tone izdvojena su kao posebna kategorija vozila kojima se mijenja cjenik prijevoza te se predviđa povećanje cijene prijevoza po toni nosivosti i to – povećanje u izvansezonskome razdoblju do 4 kune, u sezonskome razdoblju do 8 kuna, a za otočna i vozila javnih službi do 2 kune tijekom cijele godine, navode iz Agencije.

Svi cjenici bit će javno objavljeni i dostupni na službenim stranicama Agencije za obalni linijski pomorski promet te brodara koji održavaju pojedine linije, zaključuje se u priopćenju Agencije za obalni linijski pomorski promet.

Trajekt Marjan državnoga brodara Jadrolinije u supetarskoj trajektnoj luci (foto: Jere Haračić/BRAČ danas)

Podjelite:

You may also like...