Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

OPREZ VOZAČI: Od danas više kazne za kršenje prometnih pravila

Od danas, 1. kolovoza, stupile su na snagu izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a kojima su propisane više kazne za kršenje prometnih pravila. Neki će se prometni prekršaji vrtoglavo kažnjavati, a predviđene kazne penjat će se do tri prosječne plaće. I ne samo to: prometni recidivisti, i to oni okorijeli, mogli bi ostati bez automobila. Iz Ministarstva unutarnjih poslova ističu da su postroženi oni prometni prekršaji koji se smatraju najčešćim uzročnicima prometnih nesreća.

To su, između ostaloga, prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h, zatim vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg ili pod utjecajem opojnih sredstava, a na popisu se nalazi i prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava te upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta, i to zbog negativnih prekršajnih bodova.

Kazne od 10.000 do 20.000 kuna za vožnju pod utjecajem alkohola ili u zabranjenom smjeru
Za dosadašnju vožnju u naselju bržu od 50 km/h vozači su plaćali kazne od 5.000 do 15.000 kuna, dok će od 1. kolovoza kazna iznositi od 10.000 do 20.000 kuna. Za vožnju u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti plaćat će se kazna od 10.000 do 20.000 kunu, umjesto dosadašnje od 5.000 do 15.000 kuna. Namjerni prolazak kroz crveno svjetlo sankcionirat će se sa 10.000 do 20.000 kuna kazne ili do 60 dana zatvora.
Vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg ili pod utjecajem opojnih sredstava koštat će isti iznos, a za drugi takav prekršaj ostat ćete bez vozačke dozvole na 6 mjeseci. Ako se to vozaču dogodi i treći put, vozačka će mu biti oduzeta na 12 mjeseci, kao i za svaku sljedeću takvu vožnju. Od 10.000 do 20.000 kuna kaznit će se vozač za vožnju bez vozačke dozvole, odnosno prije stjecanja prava na upravljanje vozilom.

Za vožnju s mobitelom i bez sigurnosnoga pojasa kazna je 1.000 kuna
I ne manje važno za istaknuti je i postroženje kazne za vožnju bez sigurnosnoga pojasa. Umjesto dosadašnjih 500 kuna vozač i svi putnici u vozilu plaćat će 1.000 kuna kaznu za vožnju bez sigurnosnoga pojasa. Od danas će isto vrijediti i za korištenje mobitela u vožnji.
Među prekršaje s višim kaznama nalazi se i bijeg s mjesta nesreće s poginulima ili ozljeđenima. Do sada su kazne iznosile od 3.000 do 7.000 kuna, dok će novim izmjenama i dopunama zakona one prekršitelje stajati od 10.000 do 20.000 kuna.

od 1. kolovoza stupile su na snagu oštre kazne za počinitelje prometnih prekršaja (izvor: mup.gov.hr)

od danas, 1. kolovoza, stupile su na snagu oštre kazne za počinitelje prometnih prekršaja (izvor: mup.gov.hr)

Podjelite:

You may also like...