PAMETNO RJEŠENJE ZA PAMETAN GRAD Grad Supetar pokrenuo aplikaciju za praćenje prometa u trajektnoj luci i na prilazima prema gradu

Supetar je razvio digitalnu plaftormu koja će imati funkcionalnost live izvještavanja o stanju prometa u gradu, prikazivati stanje gužve, vrijeme čekanja, informacije o voznom redu te pružati prediktivni kalendar prometnih gužvi na određeni dan u godini.

Sustav će, kako pojašnjavaju iz Grada, koristiti putnicima da unaprijed planiraju svoje putovanje, gradskoj upravi za koordinaciju gužve i sigurnosti u prometu te pomorskim prijevoznicima za potencijalno uvođenje dodatnih izvanrednih linija.

Ivana Marković: Odlučili smo ublažiti negativne posljedice trajektnoga prometa kroz grad
— Grad Supetar kao mali otočni grad na Braču s oko 4.300 stanovnika, svako ljeto suočava se s enormnim prometnim gužavama na prilazu trajektnoj luci koja se nalazi u samomu središtu grada pri čemu posjetitelji provedu i po nekoliko sati u koloni automobila čekajući ulazak na trajekt. Grad Supetar zato je odlučio ublažiti negativne posljedice trajektnoga prometa kroz grad, na iskustvo turista i svakodnevni život građana uspostavom sustava praćenja i informiranja o prometnim gužvama na prilazima luci, pojašnjava supetarska gradonačelnica Ivana Marković.

S osam kamera pokrivene su prometnice grada od trajektne luke do izlaza iz grada
Izrađena je web aplikacija koja je putem poveznice https://ferry.gradsupetar.hr/ dostupna na službenoj stranici Grada Supetra na kojoj će zainteresiranima biti dostupan real-time streaming s osam kamera koje pokrivaju prometnice grada od trajektne luke do izlaza iz grada, pojas najviše opterećen kolonom automobila za trajekt. — Puno smo radili na ovoj aplikaciji s idejom da digitalizacija pomogne u rasterećenju i svakodnevnom životu u sezoni. Svjesni smo da nemamo mogućnosti graditi infrastrukturu koja će deset mjeseci zjapiti prazna pa smo s digitalnim rješenjima u korak s vremenom željeli pomoći svima vama koji dolazite u Supetar i želite napustiti naš otok da planirate vrijeme odlaska i ne dolazite u gužve, ističe Marković. Dodaje kako je aplikacija na samomu početku te kako su moguće i određene poteškoće u njezinoj primjeni. — Na nama je da aplikaciju razvijamo, a na svima vama da nam pomognete da se ona koristi i bude dostupna našim gostima, naglašava supetarska gradonačelnica.

Grad implementirao različita Smart City rješenja
Aplikacijom e-Promet građani Grada Supetra i posjetitelji mogu brzo i jednostavno dobiti uvid u dinamiku prometa trajektne linije i trenutnoga stanja na prometnicama grada. Grad Supetar u skladu s Operativnim planom razvoja pametnoga grada uz već implementirana različita Smart City rješenja kao što su WebGIS platforma za upravljanje prostornim geopodacima grada, E-usluge kojim je digitalno transformiran rad gradske uprave, nastavlja razvijati i implementirati digitalna rješenja za unaprjeđenje života u gradu. Najnovije Smart City rješenje djeluje u cilju rasterećenja središta grada od kolona za ukrcaj na trajekt i to uvođenjem digitalnoga sustava, web aplikacije za praćenje i dojavu o stanju u prometu.

Aplikacija za planiranje putovanja i izbjegavanje gužve
— Grad se odlučio na razvoj pametnoga rješenja temeljenoga na real-time streamingu trajektne linije i najprometnijih čvorišta te na dijeljenju informacija u realnomu vremenu na svojoj stranici i web aplikaciji. Na taj način želi se unaprijediti informiranje posjetitelja i stanovnika koji su u koloni za trajekt, ali osobito dati uvid u analizu podataka o dinamici gužvi i čekanja koja može biti temelj za planiranje putovanja i izbjegavanje gužve, kao i temelj za informirano i na podacima temeljeno planiranje voznoga reda i pronalaženje drugih rješenja u suradnji s “Jadrolinijom”, poručila je gradonačelnica.

Popunjena linija bit će označena crvenom, a slobodna zelenom bojom
Iz Grada ističu kako će streaming dodatno biti popraćen ažuriranim podacima voznoga reda (vremenom polaska i dolaska) te informacijom o popunjenosti svakoga termina posebno. Tako će se u slučaju gužve, linija koja će biti popunjena automobilima koji već čekaju u redu biti označena crvenom bojom i tekstom Crowded, dok će ostale biti označene zelenom bojom i Not crowded. Aplikacija će se ažurirati redovito na dnevnoj bazi u suradnji s državnim brodarom te društvom za linijski pomorski prijevoz putnika i tereta.

Projekt je sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, i to Javnim pozivom za sufinanciranje projekata primjene koncepta ‘Pametnih gradova’ u postotku od 60 posto opravdanih troškova u iznosu od 149.250 kuna.

www.ferry.gradsupetar.hr

Podjelite:

You may also like...