Grad Supetar

Pred Zračnom lukom Brač produljenje piste i rekonstrukcija putničke zgrade; glavni menadžer Tonči Peović: “Očekujemo i dalje povećanje dolazaka poslovnih mlažnjaka većih težina”

Pred Zračnom lukom Brač nalazi se vrlo važan projekt, produljenje aerodromske piste i rekonstrukcija putničke zgrade. Potvrdio nam je to glavni menadžer bračkoga aerodroma Tonči Peović, magistar zračnoga prometa, pred kojim je ozbiljna priprema za novu sezonu letova.

Kreću pripreme za kandidaturu na kohezijske fondove
— Koncentracija naših poslovnih aktivnosti biti će na pripremama za kandidaturu za kohezijske fondove radi produljenja piste i rekonstrukcije putničke zgrade, rekao je za naš portal menadžer Peović, dodavši i kako su u tijeku dogovori s određenim avioprijevoznicima za nadolazeću sezonu.

Projekt “Razvoj zračne luke Brač” uvršen na listu strateških projekata
Koliko je razvoj Zračne luke Brač važan za otok i njegov razvoj dovoljno govori i činjenica da je taj projekt uvršten na Listu strateških projekata Republike Hrvatske. O tome nam je potvrdio i načelnik općine Pučišća Marino Kaštelan po povratku iz Zagreba, gdje je sudjelovao u radu Povjerenstva za strateške projekte koje je održano pod predsjedanjem potpredsjednika Vlade ministra financija Zdravka Marića.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 170 milijuna kuna
— Projekt obuhvaća aktivnosti na produljenju i proširenju uzletno–sletne staze sa 1.760×30 metara na 2.400×45 metara, reorganizaciji i dogradnji postojećega putničkoga terminala te modernizaciji opreme Zračne luke. Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na preko 170 milijuna kuna, a njegovom realizacijom uvelike bi se poboljšala prometna povezanost otoka Brača koja će zasigurno rezultirati povećanom gospodarskom aktivnošću na otoku i privlačenjem stranih investicija, istaknuo je pučiški načelnik.
Početak realizacije projekta proširenja aerodromske staze očekuje se najvjerojatnije na jesem, poslije turističke sezone. A prije toga treba ozbiljno ugovoriti letove stranih avioprijevoznika s bračkim aerodromom.

Croatia Airlines u protekloj godini ostvario 162 leta
Iako je prošle godine sezona letova započela već početkom travnja, kada je na brački aerodrom sletio prvi let, i to domaćega avioprijevoznika Croatia Airlinesa iz Zagreba, za pripremu i nema puno vremena. Zanimalo nas je i koliko je u prošloj godini ostvareno letova s našim aerodromom. — Prema statistici 2019. TTL A/C: 1.143 operacija zrakoplova, rekao je Peović. Pojasnio je da je u protekloj godini državni avioprijevoznik Croatia Airlines ostvario 162 leta.

Kroz Zračnu luku Brač prošle godine prošlo je 25.190 putnika
Prema riječima glavnoga menadžera, kroz Zračnu luku Brač u 2019. godini prošlo je 25.190 putnika, a što je u odnosu na 2018. godinu slabiji putnički promet, kada je registrirano 30.170 putnika. Zanimalo nas je i za koju je avio liniju u 2019. godini vladao poseban interes među putnicima. Peović nam je rekao da su to bile linije za Roterdam, Deville i Bruxelles. Prema Roterdamu letjelo je 1.901 putnik, prema Devilleu 1.721, a prema Briselu 1.597.

Hotelski lanac u Bolu otkazao suradnji s letovima TUI iz Roterdama, Devilla i Bruxellesa
No, kako teku pregovori sa zračnim prijevoznicima i je li brački aerodrom možda već dogovorio kakvu poslovnoj suradnji za nadolazeću sezonu, Peović nam je rekao: — Zračna luka Brač trenutno odgovara na upite nekoliko prijevoznika te ne možemo za sada dati najavu za nove letove, no, nažalost očekuje se prestanak letova TUI iz Roterdama, Devilla i Bruxellesa, zbog prestanka suradnje jednoga hotelskoga lanca sa grupacijom TUI. Doznajemo da se radi o hotelskom lancu u Bolu.

Peović najavio nastavak suradnje s Croatia Airlinesom
— Očekujemo i dalje povećanje dolazaka poslovnih mlažnjaka većih težina, obzirom na nemogućnost prihvata istih na splitskoj zračnoj luci, istaknuo je vodeći menađer bračkoga aerodroma, najavivši nastavak suradnje s Croatia Airlinesom, zatim CSA iz Austrije i Trade Air-om.

Croatia Airlines u 2019. godini povezivao Zagreb i Brač utorkom i subotom
Turistički letovi prošle godine bili su do 12. listopada, i to sa CSA iz Austrije. Nacionalni avioprijevoznik produžio je sezonu zaključno sa zadnjim letom koji je ostvaren 26. listopada. Liniju Zagreb – Brač – Zagreb održavao je dva puta tjedno, utorkom i subotom, a neslužbeno doznajemo da se pregovara i o jačanju navedene linije.

Prema riječima glavnoga menadžera Zračne luke Brač Tonča Peovića, kroz Zračnu luku Brač u 2019. godini prošlo je 25.190 putnika, a što je u odnosu na 2018. godinu slabiji putnički promet, kada je registrirano 30.170 putnika (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...