Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Prvi let na brački aerodrom Croatia Airlinesa otkazan. Direktor Zračne luke Tonči Peović: “Godinu 2020. završili smo s gubitkom. Očekujemo da će se prognoze smanjenja efekta pandemije ostvariti do kraja svibnja, kako bi se bar sredina i posezona koliko-toliko spasile”

Iako je prvi let domaćega avioprijevoznika Croatia Airlinesa iz Zagreba za Brač bio najavljen 3. travnja, to se ipak neće dogoditi.

Croatia Airlines proteklih je godina već krajem ožujka ili početkom travnja otvarao sezonu letova prema bračkomu aerodromu, ali cjelokupna situacija s pandemijom koronavirusa značajno je utjecala na smanjeni interes putnika, kao i na poslovanje bračke Zračne luke.

U početku subotom, a od svibnja i utorkom
Kako je za BRAČ danas potvrdio direktor Zračne luke Brač Tonči Peović, prvi let otkazan je zbog slaboga interesa, a umjesto 3. travnja očekuje se tek 17. travnja. — Kao i svake godine, prvi prijevoznik koji počinje letenje je Croatia Airlines na letovima za Zagreb. U okviru ugovora za održavanje domaćega zračnoga prometa, Croatia Airlines ima obvezu prometovanja u ljetnomu redu letenja utorkom i subotom iz Zagreba za Brač i obratno. No, s obzirom na protuepidemiološke mjere, smanjena potražnja može rezultirati otkazivanjem pojedinih letova, istaknuo je Peović, dodavši kako će ta linija u početku biti subotom, dok se od svibnja letovi za Zagreb očekuju i utorkom.

Direktor Peović: Sve će ovisiti o slobodi kretanja ljudi
No, nacionalni avioprijevoznik osim leta u domaćemu prometu, trebao bi održavati i određene letove za strane turoperatore. — Uobičajeno je da Croatia Airlines vikendima leti charter letove za potrebe austrijskoga turoperatora Gruber prema jednoj ili dvije destinacije u Austriji. Razgovaralo se da se za ove letove zamjeni zrakoplov DASH8 sa zrakoplovom Airbus 319, no sve će ovisiti o slobodi kretanja ljudi obzirom na epidemiološka ograničenja, pojasnio je glavni menadžer bračkoga aerodroma.

Letove najavili Sundair, Luxair i British Airlines
Zanimalo nas je i kakve su najave i dogovori za nadolazeću sezonu letova sa stranim avioprijevoznicima te koje su linije potvrđene, a koje su još uvijek u pregovaranju. — Ove godine najave su bile jako dobre. Osim spomenutih letova, najave su dobivene od Sundaira za letove iz Duserdolfa i Berlina zrakoplovima Airbus 319, Luxair je dogovorio uvjete letenja iz Luxemburga, a interes pokazuje i British Airlines za letove iz Londona. No, nije izvjesno da će svi koji su pokazali interes i najavili letove iste i realizirati, već se prije očekuje da je najava u stvari ispitivanje tržišta, a samo letenje bit će moguće ukoliko se stanje u zračnomu prometu normalizira, što nije lako vjerojatno u ovoj sezoni.

Prošle godine aerodrom ostvario tek 16 posto prometa putnika
Bračka Zračna luka prošle je godine ipak pretrpjela značajne posljedice pandemije, a letovi i broj putnika bili su značajno reducirani. Ni približno nije ostvaren promet kakav je zabilježen 2019. godine, mnogi letovi su prizemljeni, pa su poslovne štete neizbježne te se zbrajaju minusi. — Godine 2019. Aerodrom Brač imao je 2.288 letova s 25.190 putnika, dok je 2020. godina bila ostvarena sa 1.304 leta i svega 4.271 putnikom. Slično ostvarenje bilo je i na drugim hrvatskim zračnim lukama, iznio je Peović podatke o poslovanju aerodroma.

Podbacio je glavni argument optimizma za normalizacijom stanja
Govoreći o očekivanjima za novu sezonu u zračnomu prometu, direktor aerodroma oprezno je izjavio kako je teško govoriti o očekivanjima jer, dodao je, “na ista utječe element koji je izvan kontrole uprave”. Ipak je pojasnio: — Očekivali smo da će se stanje popraviti primjenom cijepljenja stanovništva i liberalizacijom ograničenja u kretanju. Svi scenariji normalizacije temeljeni su na uspješnoj aktivnosti cijepljenja, koja je na žalost podbacila, a time je podbacio i glavni argument optimizma za normalizacijom stanja. Za sada očekujemo da će se prognoze smanjenja efekta pandemije ostvariti do kraja svibnja, kako bi se bar sredina i posezona koliko-toliko spasile. Problem je što se zračni promet ne planira za dan unaprijed, kao individualni cestovni promet, pa će i ove godine većina gostiju dolaziti automobilskom prijevozom.

Sačuvana radna mjesta, ali su smanjene plaće i srezani troškovi
Direktora Peovića upitali smo i je li brački aerodrom, unatoč otežanomu poslovanju, uspio sačuvati sva radna mjesta te planira li sezonska zapošljavanja. — Aerodrom Brač sačuvao je sve zaposlenike uz prihvaćanje mjera smanjenja plaća i velikoga rezanja troškova. Što se tiče rezultata poslovanja, u godinama koje prethode prošloj godini, Aerodrom Brač poslovao je pozitivno i ostvarivao minimalnu dobit iz poslovanja, šte se nije ostvarilo u 2020. godini koju smo završili s gubitkom, istaknuo je prvi čovjek bračkoga aerodroma. Dodao je kako je 21 radnik stalno zaposlen, dok bi se u ljetnim uvjetima zapošljavala i oko 4 radnika putem student servisa. Za njima, kako je rekao Peović, ove godine neće biti potrebe.

izvor: Airport Brač Facebook

Podjelite:

You may also like...