Češka nas je oduševila, a tek naši domaćini; gostoljubivi i spremni pomoći u svakom trenutku

Dok čitate naslov ove vijesti možda ste pomisli da smo u rubrici “Turizam” te da smo se odlučili za turističko praćenje Hrvata na odmoru poslije turističke sezone. Ipak ste se prevarili. Odlučili smo izvijestiti o mladim i poletnim prosvjetarima i njihovih učenicima, a znate da je već riječ o nastavnicima i učenicima Srednje škole Bol, i njihovu prvom putovanju u novoj školskoj godini, i to u sklopu jednoga od projekta koji se provodi u toj školskoj ustanovi.

Tri nastavnice i pet učenica oduševljene Češkom
Destinacije je bila Češka, a naše dojmove prenijela nam je naša gotovo redovita suradnica portala mlada profesorica geografije Petra Kokeza: — Češka nas je stvarno oduševila, posebno Prag. Učenici su njime bili oduševljeni. I ne samo to, smatraju da je to najljepši grad u koji su bili do sada, a nekolicina od njih već je obišla i nekoliko svjetskih metropola, ističe prof. Kokeza koja je zajedno s nastavnicama Lucijom Carević-Brešković i Rovenom Trivanović povela petero učenica prema Češkoj u sklopu Erasmus projekta.

nastavnice Rovena Trivanović, Lucija Carević-Brešković i Petra Kokeza s učenicama Srednje škole Bol u tijeku putovanja u Češku imale su prilike zajednički razgledati grad Prag te se upoznati s tamošnjim znamenitostima i ljepotama glavnoga grada Češke

Uživali smo i u češkim specijalitetima, slanim i slatkim
— Bili smo jako znatiželjni kako će izgledati naš prvi sastanak s novim partnerima iz Slovačke, Italije i Češke, ali sve je proteklo savršeno. Škola u kojoj smo boravili je Visoka škola sestrinstva i Visoka medicinska škola koja trenutno radi na čak 13 Erasmus projekata. Moram vam reći da su naši novi češki prijatelji bili odlični domaćini, jako gostoljubljivi i spremni pomoći u svakom trenutku, rado je svoje dojmove iznijela prof. Kokeza, spomenuvši i u uživanje u češkim specijalitetima, slanim i slatkim.

Češka, zemlja prožeta poviješću i tradicijom
No, bio je to radni put, radni zadatak u Češkoj, a na put su pod vodstvom nastavnica krenuli sljedeće učenice: Antea Jerčić iz 4 a razreda, zatim Marija Karninčić i Mia Pivčević iz 3 a te učenice Karla Rakela i Iris Stančić iz 2 a razreda; sve odreda učenice bolske Opće gimnazije. Svoje iskustvo napisala nam je i učenica Iris Stančić. — Češka je posebna zemlja prožeta poviješću i tradicijom, smještena u srcu Europe. Zemlja je to prošarana prekrasnim dvorcima, srednjovjekovnim gradovima i drevnim ruševinama. Bila je savršen izbor za započeti novo Erasmus druženje pod nazivom ‘A healthy taste of inclusion’, i to s partnerima iz Slovačke, Italije i Češke, pojasnila nam je učenica Stančić, poručivši kako je očarana Pragom koji je, dodala je, “prekrasan povijesni grad na rijeci Vltavi s daškom privlačnosti moderne metropole”.

učenice Srednje škole Bol predstavile su otok, školu i tradicionalnu kuhinju prvoga radnoga dana, u ponedjeljak 21. listopada, u sklopu putovanja Češku u projektu “Erasmus”

U Marianskim Laznama prvi put smo doživjeli jesen u njenoj raskoši
No, Prag je i mjesto susreta različitih naroda, pojašnjava prof. Kokeza, ističući: — Iznenadilo nas je da smo u Pragu gotovo na svakom koraku sretali Hrvate, Srbe i Bugare koji tamo rade, te smo se više-manje mogli stalno sporazumijeti na našem jeziku. Posebno je izdvojila izlet u Marianske Lazne, u tamošnje toplice, gdje su, kako nam prepričava bolska nastavnica, prvi put doživjeli jesen u njenoj raskoši, a što je, ipak je nastavnica geografija u pitanju, nešto s čime se, kako je rekla, “nemamo prilike sresti u našem podneblju”.

Predstavili otok, školu i tradicionalnu kuhinju
Osvrnuvši se na radni dio boravka u Češkoj, voditeljica puta je istaknula da su učenici u Visokoj školi sestrinska i Visokoj medicinskoj školi mnogo naučili o zdravu načinu života i održavanju higijene. — U ponedjeljak, 21. listopada, započeli smo svoj radni tjedan u toj školi gdje smo se upoznali s drugim timovima, predstavili naš otok, školu i tradicionalnu kuhinju te saznali mnogo o kuhinji naših partnera. Nakon što su nas domaćini proveli po školi, okupili smo se na internacionalnom ručku, a zatim krenuli u razgledavanje grada, rekla nam je učenica Iris.

Jako teško je živjeti zdravo
No, mnogo je toga u tjednom boravku u Češkoj bilo edukativnoga. I drugi radni dan, utorak 22. listopada, po mnogočemu je bio zanimljiv. — Započeli smo ga s prezentacijom o superhrani i zdravom načinu života koju su održale češke studentice. Naučili smo da je danas jako teško živjeti zdravo te da je tzv. superhrana uglavnom samo marketing. Nakon prezentacije, sudjelovali smo u trima radionicama. Prva je bila o dentalnoj higijeni, druga o vodi, mišićnoj masi i masnoći u ljudskom tijelu, dok smo na posljednjoj radionici naučili kako unesrećenoj osobi spasiti život primjenjujući RBC (Response, Breathing, CPR) tehniku i pjevušeći Stayin’ alive u mislima, referirala je jedna od učenica s prve ovogodišnje turneje po Češkoj.

nastavnice i učenice Srednje škole Bol u šetnji Pragom po dolasku, u petak, 18. listopada

Probali smo delicije naših partnera iz njihovih zemalja, rekla je prof. Kokeza
Organizirani internacionalni ručak posebno je bio zanimljiv bolskoj ekspediciji koja je izložila crno vino, maslinovo ulje, suhe smokve, mendule u cukru, paštete i konzerve iz tvrtke “Sardina” te prošek, tvrdi sir iz Pražnica i medenjake. — Na tom ručku učenici su mogli probati neke delicije koje su donijeli naši partneri iz svojih zemalja, a naša je kuhinja bila jako slična s talijanskom, rekla je prof. Kokeza.

U travnju je na rasporedu Italija i posjet ugostiteljskoj školi u gradiću Corato
Putovanje je završilo u subotu, 26. listopada, letom iz Praga preko Munchena do Splita kada se bolska ekspedicija vratila u večernjim satima. Sljedeće putovanje učenike bolske srednjoškolske ustanove očekuje u travnju, i to u Italiju gdje će prema najavama posjetiti gradić Corato, nedaleko Barija i njihovu ugostiteljsku školu. Na kraju valja podsjetiti da Srednja škola Bol osim smjera Opće gimnazije obrazuje učenike i za ugostiteljsko zanimanje, pa bi posjet talijanskoj ugostiteljskoj školi trebao biti prilika za pravu razmjenu znanja, iskustva i vještina stečenih tijekom obrazovanja.

 

Podjelite:

You may also like...