PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Danas završava nastava: počinje ljetni odmor za većinu učenika

Danas, 14. lipnja, posljednji je nastavni dan za učenike osnovnih i srednjih škola u ovoj školskoj 2018./2019. godini. Prema kalendaru rada za školsku godinu, koji je odredilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, nastava završava za sve učenike, osim za maturante koji su s nastavom bili gotovi još u svibnju zbog pripreme i polaganja ispita na državnoj maturi.

Učenici koji su s uspjehom završili nastavnu godinu idu na zasluženi odmor, i to sve do rujna, dok će oni koji su manje bili uspješni i dalje imati obveza u školama. Za njih će biti organiziran dopunski rad kako bi s uspjehom usvojili nastavno gradivo. Ako ni nakon dopunskoga rada prema ocjeni učitelja i nastavnika ne budu ostvarili zadovoljavajući uspjeh, bit će im organiziran popravni ispit krajem kolovoza.

Zanimljivo, do uvođenja dopunskoga rada za učenike koji su bili negativno ocjenjeni na kraju nastavne godine iz najviše dva nastavna predmeta, postojala su dva popravna roka, u srpnju i kolovozu, a uvođenjem dopunskoga rada ostao je samo popravni ispit pred povjerenstvom u kolovozu.

Od sljedeće školske godine Ministarstvo je školama ponudilo nekoliko mogućnosti organiziranja nastave, odnosno učeničkih praznika kroz četiri modela. Kako doznajemo, u nekim školama su provedena ispitivanja među zaposlenicima o tome koji bi im model školske godine više odgovarao. Pravorijek će ipak donijeti osnivač škola, a to je u ovom slučaju Splitsko-dalmatinska županija. Mišljenja smo da je to puno bolje nego da svaka školska ustanova, koju plaća Ministarstvo, radi prema nekom svom kalendaru. Uostalom, više je učitelja i nastavnika u dvije ili tri škole, pa je pitanje kako bi škole funkcionira s različitim kalendarima rada.

Kako smo uspjeli doznati, nastavna će godina početi 9. rujna, a završiti 17. lipnja 2020. godine. Prema tomu modelu školske godine, odnosno odluci Županije, zimski odmor za učenike počeo bi 23. prosinca, a završio 10. siječnja, dok bi proljetni odmor učenika bio od 10. travnja do 17. travnja. Drugo polugodište bi trebalo počelo 13. siječnja 2020. godine. Učenicima s uspješnim završetkom nastave čestitamo, a vjerujemo u sretan završetak i kod onih učenika koji će na dopunski rad.

Osnovna škola u Milni ove je godine proslavila 170. obljetnicu postojanja, i to bogatim programom. Prva službena školska godina bila je 1948./1949., a školu danas prema Školskom planu i programu pohađa 53 učenika (foto: J. Bašić)

Osnovna škola u Milni ove je godine proslavila 170. obljetnicu postojanja, i to bogatim programom. Prva službena školska godina bila je 1948./1949., a školu danas prema Školskom planu i programu pohađa 53 učenika (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...