Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Definiran plan nadoknade nastave u školama na Braču i na području Splitsko-dalmatinske županije; skraćuju se zimski i proljetni praznici i produljuje nastava

Osnovna škola u gradu Supetru, kao i ostale školske ustanove na otoku, definirale su plan nadoknade nastave zbog višednevnoga štrajka u školama koji je trajao do 2. prosinca. Učitelji i nastavnici vratili su se u utorak, 3. prosinca, na radna mjesta, a učenici u školske klupe.

Osnovna škola Supetar zbog štrajka izgubila 15 nastavnih dana
Ravnateljica Osnovne škole u Supetru Dubravka Menjak obavijestila nas je da je njihova škola zbog dana provedenih u štrajku izgubila 15 nastavnih dana. — Nadoknadu ćemo organizirati prema naputku osnivača škole i uz suglasnost Školskoga odbora, a to znači da će se nastava održati 23. prosinca, zatim od 7. do 10. siječnja, od 14. do 17. travnja, i od 18. do 26. lipnja, a što ukupno iznosi 15 nastavnih dana, pojasnila nam je ravnateljica Menjak.

— Nadoknadu ćemo organizirati prema naputku osnivača škole i uz suglasnost Školskoga odbora, a to znači da će se nastava održati 23. prosinca, zatim od 7. do 10. siječnja, od 14. do 17. travnja, i od 18. do 26. lipnja, a što ukupno iznosi 15 nastavnih dana, pojasnila nam je ravnateljica Osnovne škole u Supetru Dubravka Menjak (foto: J. Bašić)

Bit će skraćeni zimski i proljetni praznici učenika
Iz dostavljenih podataka vidljivo je da će se učenici te škole, ali i ostalih škola na području Splitsko–dalmatinske županije, u školske klupe umjesto 13. siječnja vratiti u utorak 7. siječnja, čime ostaju bez jednoga tjedna zimskoga odmora. Isto tako, ostat će i bez 4 dana proljetnoga odmora, jer će nastava umjesto umjesto 21. travnja početi 14. travnja. Proljetni odmor učenika počet će 9. travnja i završiti 13. travnja. Ono što će se učenicima najmanje svidjeti je da nastava neće završiti kako je bilo planirano Odlukom o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika koju donosi nadležno Ministarstvo obrazovanja. Zanimljivo je i da je u nekim školama na Braču zadnji nastavni dan u 2019. godini bio petak, 20. prosinca, dok će osim u Supetru nastavni dan u ponedjeljak, 23. prosinca, održati i Osnovna škola Vladimira Nazora u Postirima.

Nastava traje sve do 26. lipnja
Završetak nastavne godine odstupit će tako od rokova određenih tom odlukom, pa će umjesto 17. lipnja nastava završiti 26. lipnja. Takvim će planom, dodala je ravnateljica Menjak, škola odraditi nadoknadu nastavnih dana. Takav će plan nadoknade vrijediti i za ostale škole na otoku, kao i u županiji, jer je, barem na otoku, svim školama osnivač upravo Splitsko-dalmatinska županija.

Splitsko–dalmatinska županija podnijela zahtjev Ministarstvu za odstupanjem od kalendara rada
Kako je Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko–dalmatinske županije poslao zahtjev Ministarstvu obrazovanja o izmjenama kalendara rada i da je nadležno Ministarstvo prihvatilo zahtjev koji je potpisao privremeni pročelnik Tomislav Đonlić, jasno je da je suglasnost, odnosno odluka Školskoga odbora samo formalna. Prema riječima ravnateljice prof. Menjak, Školski odbor 18. prosinca dao je suglasnost za plan nadoknade na osnovu prijedloga Splitsko–dalmatinske županije, koja je, treba dodati, osnivač svim školama na otoku.

Učitelji, učenici i roditelji dali svoje mišljenje
— Učiteljsko vijeće, Vijeće učenika, Vijeće roditelja Osnovne škole Supetar dali su svoje mišljenje o planu nadoknade, a Školski odbor zatim svoju suglasnost za plan nadoknade, poručila je ravnateljica Menjak.

U Srednjoj školi Brač u vrijeme štrajka nastava je bila djelomično organizirana
Pokušali smo doznati i kako će se Srednja škola Brač u Supetru organizirati u nadoknadi. I u toj školi izgubljeno je 15 nastavnih dana, a nastava je, prema riječima ravnateljice Slavice Pavišić, u vrijeme štrajka bila djelomično organizirana, sukladno broju nastavnika koji nisu bili u štrajku. Školski odbor je, doznajemo, na sjednici održanoj 11. prosinca, raspravljao o prijedlogu plana nadoknade nastave. Prethodno je, obavijestila nas je ravnateljica prof. Pavišić, 10. prosinca održana sjednica Vijeća roditelja na kojoj su roditelji upoznati s prijedlogom plana nadoknade i usvojili ga.

prema riječima ravnateljice Srednje škole Brač u Supetru Slavice Pavišić, Školski odbor raspravljao je o planu nadoknade nastave 11. prosinca, a dan ranije, 10. prosinca, održana je sjednica Vijeća roditelja na kojoj su članovi upoznati s prijedlogom plana nadoknade koji je i u usvojili (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...