PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Dok je Dječji vrtić poslovao bez službene internetske stranice, Općina je spremna za stranicu plaže Zlatni rat platiti vrtoglavih 120.000 kuna

Dječji vrtić “Mali princ” u Bolu napokon je dobio i službenu mrežnu stranicu. Osim toga, tamošnji vrtić imenovao je i službenika za informiranje te javnosti na internetskoj stranici ponudio brojne vrijedne informacije, prije svega roditeljima polaznika te predškolske ustanove.

Dječji vrtić godinama poslovao bez internetske stranice
Zanimljiva je činjenica da je Dječji vrtić “Mali princ” sve do neki dan poslovao bez službene internetske stranice koja bi javnosti ponudila osnovne podacima o djelatnosti, aktivnostima, upisima i ostalomu što bi moglo zanimati roditelje. Ako ste kojim slučajem pretraživali mrežne stranice osnivača vrtića, a to je Općina Bol, na njoj ste mogli pronaći samo podatke o tome na kojoj se adresi nalazi predškolska ustanova te tko je njezin ravnatelj i kontakt broj ustanove.

Općina je za mrežnu stranicu plaže Zlatni rat spremna platiti 120.000 kuna
No, da je predškolska ustanova u Bolu poslovala bez službene internetske stranice doista je vijest s obzirom na činjenicu da je ta ista Općina za projekt izrade web stranice plaže Zlatni rat bila spremna platiti 120.000 kuna. Navedeni iznos zgrozio je neke vijećnike koji su otvoreno rekli da navedena mrežna stranica elitne bolske plaže ne vrijedi ni 10.000 kuna, a kamoli vrtoglavih 120.000 kuna. Iznos vrijednosti projekta na zadnjoj sjednici Općinskoga vijeća potvrdio je načelnik Tihomir Marinković. ali tek na pitanje nezavisnoga vijećnika Tonča Buljana.

Vijećnik Buljan: Projekt nije predviđen proračunom za ovu godinu
Za portal BRAČ danas vijećnik Buljan tada je rekao kako smatra da dosad uređena internetska stranica plaže vrijedi između 5.000 i 7.000 kuna te dodao kako je cijena projekta previsoka. Zatražio je pri tom od načelnika na uvid ponudu i ugovor o tomu projektu. Neugodno su ostali iznenađeni i drugi vijećnici iznosom projekta izrade internetske stranice. — Općinsko vijeće nije bilo upoznato s projektom te isti nije bio predviđen proračunom za ovu godinu. Čak su mi neki vladajući vijećnici predložili da detaljno ispitamo ovaj trošak, jer ga očito smatraju neopravdanim, istaknuo je za BRAČ danas vijećnik Buljan, naglasivši da je bolski načelnik bio dužan s tim projektom upoznati Općinsko vijeće.

Utvrđene nepravilnosti u radu Dječjega vrtića
Da su internetske stranice nešto po sebi razumljivo, uostalom i nužno u poslovanju u ustanovama s javnim ovlastima, koje se k tome financiraju javnim sredstvima, odnosno sredstvima iz općinskoga proračuna, ni u vrtiću, ali ni u Općini Bol, nisu pridavali previše na važnosti sve dok ih, kako nam je potvrđeno, ured Povjerenika za informiranje nije upozorio na potrebu objavljivanja podataka prema Zakonu u pravu na pristup informacijama. — U skladu s člankom 41. Zakona o pravu na pristup informacijama, temeljem kojega nadzor nad provedbom ovoga Zakona obavlja Povjerenik za informiranje, predmetnom tijelu javne vlasti dostavljeno je upozorenje i traženo postupanje od 16. listopada 2020. godine. Povjerenik je uvidom u internetske stranice osnivača (Općina Bol) utvrdio navode iz predstavke te je Dječji vrtić upozoren da je kao tijelo javne vlasti dužno imenovati službenika za informiranje i ispunjavati ostale obveze propisane Zakonom, stoji u odgovoru iz ureda Povjerenika za informiranje.

Javnost treba znati tko je službenik za informiranje
Povjerenik je vrtiću ukazao na obvezu da ga obavijesti o osobi koja će obavljati poslove službenika za informiranje, kao i da upozna javnost sa službenim podacima službenika za informiranje, i to na stranici Osnivača u sklopu zasebne rubrike u kojoj će se, dok se ne steknu uvjeti za pokretanje vlastite internetske stranice, moći objavljivati informacije iz djelovanja Dječjega vrtića, pojasnili su iz ureda Povjerenika za informiranje. Lucija Jadrijević iz toga Ureda izvijestila je da je 5. studenoga Dječji vrtić “Mali princ” dostavio Povjereniku za informiranje traženo izvješće u kojemu je naveo i da je napravljena internetska stranica. — Na njoj su objavljene informacije o Vrtiću, zakonski akti, pravni i drugi opći akti Vrtića, informacije o pristupu informacijama i zaštiti osobnih podataka, zatim o Upravnom vijeću Vrtića, Odluka o cjeniku usluga vrtića, mjesečni jelovnici, itd., pojasnili su nam iz Ureda. Dječji vrtić “Mali princ” tako je odnedavno postao dostupan i na internetskoj stranici www.maliprinc.com.hr. Treba dodati kako je u toj ustanovi službenik za informiranje ravnateljica Frančeska Tomaš, a odluka o njezinu imenovanju donesena je 30. listopada.

Povjerenik za informiranje je uvidom u internetske stranice osnivača (Općina Bol) upozorio Općinu da je Dječji vrtić “Mali princ” kao tijelo javne vlasti dužno imenovati službenika za informiranje i ispunjavati ostale obveze propisane Zakonom o pravu na pristup informacijama, stoji u odgovoru iz ureda Povjerenika za informiranje (Mrežna stranica Dječjega vrtića Mali princ u Bolu / foto: BRAČ danas)

Podjelite:

You may also like...