Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Donosimo detaljne informacije o organizaciji rada osnovnih škola na Braču. Školske ustanove su izgleda spremne za sutrašnji povratak učenika u klupe

U ponedjeljak, 7. rujna, počinje nova školska godina, a učenici zajedno s učiteljima vraćaju se u školske klupe. Školama su ponuđena dva modela rada: model A označava rad u školama, a model B kombiniranu nastavu u školi s online nastavom.

Samo portal BRAČ danas donosi kako će biti organiziran rad u osnovnim školama na Braču, i za kakav su se model rada odlučile škole. Treba podsjetiti kako su ravnatelji školskih ustanova protekle srijede imali zajednički sastanak s pročelnikom Upravnoga odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislavom Đonlićem kako bi dogovorili sve mjere vezano uz organizaciju nastavu u okviru epidemije koronavirusa.

U Supetru razredna nastava uživo, a predmetna uživo i online
Osnovna škola Supetar započinje novu školsku godinu prema modelu B. Prema tomu modelu, razredna nastava, od 1. do 4. razreda, odvijat će se uživo, dok će se predmetna nastava, od 5. do 8. razreda, održavati uživo i online. Prema onome što je objavila ta škola na službenim stranicama, prvi radni tjedan u matičnoj školi u Supetru u jutarnjoj smjeni počinje razredna nastava, dok će se predmetna nastava održavati u popodnevnoj smjeni.

Prvi dan samo tri školska sata u trajanju od 25 minuta
Sukladno propisanim epidemiološkim mjerama, učenici će u školu ulaziti u različito vrijeme. Prvoga radnoga dana učenici 4. razreda u školu ulaze u 7.30 sati, učenici 3. razreda u 7.45 sati, dok će učenici 2. razreda u školu ući u 8.00 sati. Kako javljaju iz Škole, održat će se tri školska sata u trajanju od 25 minuta. Objavljeno je i kako će za učenike putnike prijevoz iz Miraca do Supetra biti u 7.15 sati, a povratak u 9.40 sati. Prijem prvaša održat će se u 9.30 sati ispred škole, i to za učenike 1.a razreda, dok će prijem učenika 1.b razreda biti u 10.00 sati.

Smjene se mijenjaju nakon dva tjedna
Učenici nastavljaju rad kroz tjedan u jutarnjoj smjeni. Smjene će se, kako je objavljeno, mijenjati nakon dva tjedna. Četvrti razred ulazit će u školu u 7.30 sati, treći u 7.45 sati, drugi u 8.00 sati, a prvi u 8.15 sati. Sat će trajati 40 minuta, obavijestili su iz Osnovne škole Supetar. Napomenuli su i kako će sve detaljne informacije učenici dobiti po dolasku u školu. Iz Škole su naglasili da se učenici i roditelji moraju pridržavati epidemioloških mjera.

Od 5. do 8. razreda kombinirana nastava: neke dane u školi, neke online
Učenici od 5. do 8. razreda prvi tjedan nastave krenut će s modelom 3+2. Prvi dan nastava počinje u 11.00 sati za učenike 5. i 7. razreda, dok za učenike 6. i 8. razreda u 12.45 sati. Učenici trebaju doći 10 minuta prije početka nastave, a satovi su skraćeni na 25 minuta te će se održati ukupno tri sata. Treba dodati i kako će učenici 5. i 6. razreda ulaziti u školu na pomoćni ulaz, a 7. i 8. razreda na glavni ulaz. Ostale dana prvoga tjedna nastava će se odvijati tako da će učenici 5. i 7. razreda u utorak i srijedu nastavu imati uživo, a 6. i 8. razredi online. To znači da bi učenici 5. i 7. razreda četvrtak i petak nastavu imali online, a učenici 6. i 8. razreda uživo. Drugi radni tjedan u popodnevnoj smjeni su učenici 5. i 7. razreda, a online nastavu imat će 6. i 8. razredi.

U Nerežišćima nastava u jednoj smjeni, u Sutivanu rad u dvije smjene
U područnoj školi u Nerežišćima rad će biti organiziran u jutarnjoj smjeni. Prvoga dana nastave ulazak u školu bit će u 7.50 sati za sve razrede, osim za učenike prvoga razreda. Svečani prijem prvaša organizirat će se u 9.30 sati ispred škole. Početak produženoga boravka planiran je od utorka, 8. rujna. U drugoj područnoj školi, onoj u Sutivanu, rad će biti organiziran u dvije smjene. Prva dva tjedna u jutarnjoj smjeni bit će učenici 1. i 3. razreda, dok će u popodnevnoj raditi učenici 2. i 4. razreda. I u područnoj školi smjene će se mijenjati nakon dva tjedna.

Prvi ulaze učenici 6. i 8. razreda
Osnovna škola u Milni obavijestila je učenike i roditelje kako će nastava u toj školskoj ustanovi biti organizirana prema modelu A, a što znači u potpunosti u školi i poštujući epidemiološke mjere i upute koje su propisali Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo obrazovanja. Prema obavijesti, objavljenoj na službenoj stranici Škole, prvi u školu ulaze učenici 6. i 8. razreda, i to u 7.55 sati, a u 8.05 ulaze učenici 5. i 7. razreda. Učenici 2. razreda u školu ulazu u 8.20 sati, 3. i 4. razreda u 8.30 sati, dok će učenici 1. razreda u školu doći u 10.30 sati.

Svi učenici u školu ulaze s maskom
Iz škole su napomenuli kako učenici smiju doći u pratnji samo jednoga roditelja koji treba imati masku na licu. U obavijesti je istaknuto da učenici u školu ulaze s maskom. Učenici viših razreda, što znači od 5. do 8. razreda, trebaju dezinficirati ruke u predvorju škole, a učenici od 1. do 4. razreda ruke će prati tekućim sapunom prije ulaska u učionicu. Učenike nižih razreda uvodi učitelj, a učenike viših razreda predmetni učitelj, stoji, između ostaloga, u obavijesti Osnovne škole Milna. U toj će se školi prvoga dana nastave održati 4 sata, a prvi sat održat će razrednici koji će dati upute učenicima.

Razredna nastava u jednoj, predmetna u drugoj smjeni
U Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Postirima nastava će se također odvijati prema modelu A, a što znači u školi uz pridržavanje mjera zaštite vlastitoga zdravlja i zdravlja drugih. — Naša škola ima veliko školsko dvorište, igralište i voćnjak, zaštićeni smo od direktnoga izlaska na prometnicu i od prošle godine imamo siguran pristup školi i sa zapadne strane, pohvalili su se iz te bračke škole, naglasivši kako će nastava u novoj školskoj godini biti organizirana u dvije smjene, i to tako da će razredna nastava biti u jednoj, a predmetna u drugoj.

Prvi tjedan viši razredi ujutro, niži popodne
Smjene održavanja nastave mijenjat će se svaki tjedan. Početak jutarnje smjene bit će u 8.00 sati, a početak popodnevne ovisi o kojim se razredima radi. Tako će učenicima od 5. do 8. razreda popodnevna smjena startati u 13.30 sati, dok će učenici od 1. do 4. razreda nastavu imati od 14.00 sati. Prvi dan učenici 1. razreda počinju s nastavom u 14.15 sati. Njihov će doček biti organiziran ispred glavnoga ulaza u školu. Nastavni sat trajat će 40 minuta, objavili su iz Osnovne škole u Postirima. Učenici će, kako stoji na stranici te Škole, dobiti udžbenike i radne bilježnice. Isto tako, učenici predmetne nastave dobit će i dvije platnene maske.

U Pučišćima svim učenicima osiguran rad u školi
Osnovna škola Pučišća osigurala je uvjete za rad prema modelu A pa će svi učenici biti u školi. — Ovakav oblik organizacije rada osigurava uvjete za izvođenje cjelovite nastave u svim razredima razredne i predmetne nastave. Osobito je važno osigurati odvijanje nastave za učenike predmetne nastave (od 5. do 8. razreda) koji su gotovo pola godine (od 16. 3. 2020.) sudjelovali u nastavi na daljinu i nisu bili u mogućnosti vratiti se u škole, istaknuli su iz Osnovne škole u Pučišćima. Naglasili su kako će se nastava odvijati prema privremenomu rasporedu, a nastavni sati trajat će 40 minuta do trenutka kada će se, kako su objavili, rad škole vratiti redovnoj organizaciji rasporeda i rada.

Dane jasne upute o nošenju maski
Iz te škole istaknuli su važnost nošenja maski te su s tim u svezi dali jasne upute učenicima i roditeljima. Učenici od 5. do 8. razreda maske će morati nositi prije ulaska u školu, na školskom dvorištu i prilazima školi, zatim prilikom ulaska i izlaska iz škole te za boravka u zajedničkim školskim prostorima. Škola je, napomenuli su, za učenike viših razreda osigurala po dvije platnene maske koje su se mogle preuzeti prošloga petka, 4. rujna. Osim toga, učenici putnici uz maske dobit će i raspored sjedenja u autobusu kojega su se dužni pridržavati. Iz Škole su napomenuli kako učeniku bez maske neće biti omogućen ulazak u školu niti u školski autobus.

Prvoga dana jednokratne maske
U Osnovnoj školi Selca odabrani model nastave je A. Prema obavijesti na službenoj internetskoj stranici, prvoga dana nastave učenike će na klupama dočekati dvije medicinske maske koje su, napomenuli su, samo za jednokratnu upotrebu, dok će ih u utorak dočekati po dvije pamučne maske koje su perive i višekratno upotrebljive. Na mrežnim stranicama te Škole objavljene su detaljne upute o početku nastave.

— Naša škola ima veliko školsko dvorište, igralište i voćnjak, zaštićeni smo od direktnoga izlaska na prometnicu i od prošle godine imamo siguran pristup školi i sa zapadne strane, pohvalili su se iz te bračke škole, naglasivši kako će nastava u novoj školskoj godini biti organizirana u dvije smjene, i to tako da će razredna nastava biti u jednoj, a predmetna u drugoj. Prvi tjedan nastavu u jutarnjoj smjeni imat će učenici od 5. do 8. razreda, a u popodnevnoj učenici od 1. do 4. razreda. Smjene će se u toj školi, kako su objavili, mijenjati svaki tjedan (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...