Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Dr. Lucija Puljak komentirala za Slobodnu Dalmaciju: “Ugodili su mi više negoli da su mi dali sve svjetske nagrade. Rekli su: ‘Pa ona je samo radila svoj posao’. Točno. Ja sam oduvijek radila samo svoj posao”

Dr. Lucija Puljak, nekadašnja ravnateljica Osnovne škole Pučišća, zaljubljenica u prirodu, otkrivanje i istraživanje, vrsna lingvističarka, rodom iz Supetra na Braču, s adresom u Pučišćima, progovorila je za Slobodnu Dalmaciju o svojim umirovljeničkim danima nakon što je prije dvije godine završila radni vijek te se u potpunosti posvetila zaštiti bračkih suhozida.

Rasterećeno od tlačnih obveza
– Radim jednako kao i prije, isti ritam ustajanja i neprekinutoga radnoga dana, ali drukčije. Rasterećeno od tlačnih obveza koje su me prije pritiskale: uprava, administracija, odgovornost za druge… Sve donedavno, kad su bližnji i bliski od mene tražili dopuštenje za nekakav postupak, većina bi dobila klišejizirani odgovor: “Imaš godine i pamet, znaš što ti je činiti!, rekla je za Slobodnu Dalmaciju dr. Puljak, dodavši kako nije napustila svoj poziv. – Povezana sam i formalno s obrazovanjem preko istraživanja i EU projekata. Projektni ciljevi su zadani, sadržaji i putevi ostvarivanja slobodan izbor, igra, zabava i stvaralaštvo sveprisutni. Što ćeš bolje?!, istaknula je doktorica znanosti koja je svoj radni vijek posvetila odgoju i obrazovanju.

“Sve što sam radila, nadilazilo je granice moga sela”
Komentirala je za Slobodnu, uz ostalo, i odluku kojom joj je Općinsko vijeće u Pučišćima, na kraju njezina dugoga i plodnoga rada u obrazovanju i značajnoga doprinosa razvoju hrvatskoga školstva, odbilo dodijeliti Nagradu za životno djelo. — Doista, nitko nije prorok u svom selu! Međutim, iako ja svoje selo obožavam, i deklariram se endemom, sve što sam u životu radila, nadilazilo je granice moga sela. To mi radna etika nalaže i dan-danas. Zato prijedlog za nagradu nije otišao na najbolju adresu niti je procjenjivački žiri bio najkompetentniji, poručila je dr. Puljak u tekstu naslovljenom “Lucija Puljak: Skitam Bračem i rastužuje me ono što otkrivam. Suhozidi, njihovi ostaci, se melju i tim se kamenom prekriva zemlja”.

“Ugodili su mi više nego da su mi dali sve svjetske nagrade”
— Obrazloženje za uskratu nagrade bilo je genijalno i ugodili su mi više negoli da su mi dali sve svjetske nagrade. Rekli su: ‘Pa ona je samo radila svoj posao!’. Točno. Ja sam oduvijek samo radila svoj posao. I pri tom beskrajno uživala u svakom trenutku. Može li čovjek dobiti veću i vrijedniju životnu nagradu?!, istaknula je dr. Puljak koja je funkciju ravnateljice Osnovne škole u Pučišćima vršila od 2005. godine, sve do umirovljenja.

Vijeće odlučilo sredinom rujna 2018. godine
Općinsko vijeće svoje odluke o pristiglim prijedlozima za nagradu donijelo je na 8. sjednici vijeća održanoj u rujnu 2018. godine, odbivši tada sva tri prijedloga. Prvi prijedlog za dodjelu nagrade tadašnjoj ravnateljici na odlasku došao je od Nezavisnoga sindikata radnika “Jadrankamena”. Drugi prijedlog podnijele su vijećnice iz Općinskoga vijeća u Pučišćima Roberta Rošker i Dijana Šabić, a treći je stigao iz ustanove u kojoj je Puljak kroz više godina obnašala dužnost ravnateljice.

Objavila mnogobrojne udžbenike za osnovnoškolsku djecu
Lucija Puljak rođena je 21. listopada 1952. u Supetru na Braču. Diplomirala je pedagogiju, magistrirala metodiku hrvatskoga jezika i književnosti te doktorirala lingvistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom cijeloga radnog vijeka, koji je provela na različitim poslovima u neposrednoj odgojnoobrazovnoj praksi, bavila se znanstvenoistraživačkim i stručnim radom. Znanstveni i stručni rad temelji na metodologiji i metodici poučavanja te dječjem kognitivnom i jezičnom razvoju. Na tom iskustvu kreirala je i objavila mnogobrojne udžbenike za osnovnoškolsku djecu, priručnike za učitelje te znanstvene i stručne članke. Od 1994. pisala je udžbenike po kojima su sva hrvatska djeca u razrednoj nastavi, od 1. do 4. razreda, učila hrvatski i matematiku na inovativni, stvaralačko iskustveni način.

— Doista, nitko nije prorok u svom selu! Međutim, iako ja svoje selo obožavam, i deklariram se endemom, sve što sam u životu radila, nadilazilo je granice moga sela. To mi radna etika nalaže i dan-danas. Zato prijedlog za nagradu nije otišao na najbolju adresu niti je procjenjivački žiri bio najkompetentniji, komentirala je Lucija Puljak za Slobodnu Dalmaciju odluku Općinskoga vijeća prema kojoj joj nije dodijeljena Nagrada za životno djelo nakon što su pred vijećnike u Pučišćima pristigla tri prijedloga

Podjelite:

You may also like...