PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Gradonačelnica Ivana Marković: Strateški problem naše države je demografski

Počela je nova školska i nastavna godina. Pri kraju je prvi nastavni tjedan koji je počeo u ponedjeljak 9. rujna. Poslije gotovo tri mjeseca praznika učenici su ponovno u školskim klupama i ozbiljno trebaju prionuti radu. Prvo polugodište znatno je kraće od drugoga, pa prema odluci Splitsko-dalmatinske županije zimski odmor počinje 23. prosinca i traje do 10. siječnja, a drugo odgojno-obrazovno razdoblje startat će 13. siječnja i završiti 17. lipnja.

Upisano 146 prvašića u bračke škole
Vrijedi ukazati na brojke upisanih učenika u prve razrede osnovnih škola. Prema podacima iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, koji su, kako su nas podsjetili, tek privremeni, u Osnovnu školu Supetar upisano je 64 učenika, Osnovnu školu Milna 11 učenika, Osnovnu školu Vladimira Nazora Postira 17 učenika, Osnovnu školu Pučišća 17 učenika, Osnovnu školu Selca 17 učenika, Osnovnu školu Bol 20 učenika. Upisano je dakle ukupno 146 prvašića, a što bi prema podacima s kojima raspolažemo bilo osjetno više u odnosu na upise prošle školske godine.
— Podatci koje smo Vam dostavili bili su privremeni. Škole su sukladno Zakonu do kraju rujna dužne unijeti podatke u e–maticu pa Vas upućujemo da pratite mrežne stranice Ministarstva znanosti i obrazovanja na kojima nalazi se aplikacija pod nazivom ŠeR – Školski e-Rudnik na kojoj će biti dostupni svi podaci, pojasnili su nam iz Ministarstva obrazovanja.

Grad Supetar i otok Brač bilježe pozitivne trendove, poručila supetarska gradonačelnica
— Iako Grad Supetar i otok Brač ukupno bilježe pozitivne trendove, mjesta za optimizam nema jer ove godine čak 137 škola nije imalo upisanih učenika u 1. razred te je jasno da je strateški problem naše države upravo demografski, poručila je gradonačelnica Supetra Ivana Marković koja je svoju poruku ponovno iskoristila da ukaže na određene probleme, ovaj put demografske. Dodala je kako je, što se tiče predškolskoga odgoja, u gradski dječji vrtić Mrvica upisano ukupno 197 djece, a što je za 34 polaznika više u odnosu na prošlu godinu.

Nema smanjivanja broja razrednih odjela u ovoj školskoj godini
Ono što raduje je činjenica da ni ove školske godine nije došlo do smanjivanja broja razrednih odjela u školama, a onda ni učitelja, barem na našem otoku, a prema podacima iz Ministarstva, i dalje sve škole, njih šest, zadržavaju status matičnih, unatoč Strategiji mreže škola koju je Ministarstvo uputilo osnivačima na prijedlog. Kako javljaju iz Ministarstva, sljedeći korak poslije donošenja Smjernica za izradu Mreže škola je izrada prijedloga Mreže i njihova dostava Ministarstvu. — Sve informacije vezane uz donošenje nove Mreže pravovremeno ćemo komunicirati, poručili su nam iz Zagreba.

Ostaje pitanje financijske opravdanosti nekih radnih mjesta u svim školama
Iz Strategije Mreže škola jasno je da je jedan od ciljeva i optimizacija u školskim ustanovama, a što znači racionalizacija nekih radnih mjesta koja za cilj ima uštedu u proračunu. Tako bi određena radna mjesta u školama posve izvjesno trebala biti ukinuta. Prije svega, radi se o administrativnim zaposlenicima. Otvorenim ostaje pitanje financijske opravdanosti da baš svaka škola na otoku mora imati ravnatelja u punom radnom vremenu neovisno o broju učenika ili tajnika i tajnicu ili računovođu. Naravno, kako potvrđuju iz Ministarstva, sve će se više znati kada osnivači, a to je za škole na Braču Splitsko-dalmatinska županija, dostavi svoj prijedlog Mreže škola Ministarstvu, a ono će sve poslati u saborsku proceduru na donošenje. Do odluke našega parlamenta škole će poslovati kao i do sada.

u prvi razred Osnovne škole u Supetar u novoj školskoj godini upisano je 64 učenika. To su prema Mnistarstvu znanosti i obrazovanja, privremeni podaci, a konačni bi se trebali znati 30. rujna kada su škole dužne unijeti podatke u e-maticu (foto: J. Bašić)

prema privremenim podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, u prvi razred Osnovne škole u Supetar u novoj školskoj godini 2019./2020. upisano je 64, a u sve bračke škole 146 učenika. Konačni rezultati o broju upisanih učenika u svim školama trebali bi biti poznati do 30. rujna kada su škole dužne unijeti podatke u e-maticu (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...