Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

“Mali princ” ove pedagoške godine pohađa 116 djece. Nakon objave rezultata o upisima stigle dvije žalbe roditelja; Upravno vijeće ustanove pozitivno odlučilo. Ravnateljica Frančeska Tomaš: Interes roditelja prelazi naše kapacitete

Dječji vrtić “Mali princ” i ove pedagoške godine, 2020/2021. bilježi dobar upis polaznika.Tu predškolsku ustanovu pohađa tako 116 djece, od kojih je 28 novih mališana, 9 djece vrtićke dobi i 19 djece jasličke dobi.

Upravno vijeće zaprimilo 29 molbi za upisom
U Bolu vlada veliki interes za upisom djece u predškolsku ustanovu, a potvrđuje to i broj molbi koje su stigle na odlučivanje Upravnom vijeću toga vrtića. — Tijekom upisa zaprimili smo 29 molbi za upisom, a neposredno prije početka pedagoške godine Upravno vijeće vrtića zaprimilo je još jednu molbu roditelja djeteta koje je predškolski obveznik te samim time ima izravan upis, izvijestila je za BRAČ danas ravnateljica “Maloga princa” Fračeska Tomaš, koja osim stručne i poslovodne uloge u toj ustanovi radi i kao odgajateljica.

Uz žalbu roditelji su priložili dokumentaciju
No, ni upisi, kako doznajemo od ravnateljice Tomaš, nisu baš protekli glatko. — Nakon objave rezultata upisa pristigle su dvije žalbe na temelju bodovnoga kriterija. Roditelji su imali ugovore na neodređeno vrijeme, no to nije bilo vidljivo na potvrdi koju je izdao Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, shodno čemu nije bilo bodovano. Uz žalbe roditelji su priložili spomenutu dokumentaciju, koju je Upravno vijeće uvažilo te se došlo do konačnoga broja od 28 djece koja su upisana u pedagošku godinu 2020/2021., pojasnila je Tomaš.

Roditelji nisu zadovoljili bodovni kriterij
Naglasila je da Dječji vrtić “Mali princ” ima 6 odgojno-obrazovnih skupina, od kojih 2 jasličke i 4 vrtićke skupine. Tomaš ipak ističe da je nakon pristiglih žalbi, dvoje djece jasličke dobi ostalo neupisano te obrazlaže kako roditelji te djece nisu zadovoljili bodovni kriterij, a on ovisi o tome jesu li jedan ili oba roditelja u stalnomu radnom odnosu. Nije prvi put – doznajemo od Tomaš – da vrtićka ustanova u Bolu ne uspijeva upisati svu djecu unatoč zainteresiranosti roditelja. — Broj zainteresiranih roditelja za upis djeteta u vrtić prelazi naše kapacitete. Osnivač je svake godine upoznat s brojem neupisane djece, ukoliko ih ima, poručila je Tomaš.

Osnivač treba u što kraćem roku omogućiti materijalne i kadrovske uvjete
O tome što je predškolska ustanova dužna učiniti ako se u novu pedagošku godinu nisu upisala sva djeca, iako ispunjavaju uvjete, odnosno kriterije za upis i ako su roditelji dostavili pravovremeno traženu dokumentaciju, upit smo poslali nadležnom Ministarstvu znanosti i obrazovanja. — Dječji vrtić o tome obavještava osnivača koji u što kraćem roku treba omogućiti materijalne i kadrovske uvjete za proširenje djelatnosti, odgovorili su iz Ministarstva, napominjući kako Upravno vijeće ustanove odlučuje o upisu djece i o mjerilima upisa, uz suglasnost osnivača.

Osnivač ima četiri predstavnika u Upravnom vijeću
Osnivač ustanove, u ovom slučaju Općina Bol, u Upravnomu vijeću ima čak četiri svoja člana od ukupno sedam članova toga vijeća koje predvodi Svjetlana Baković. To znači da predstavnici osnivača čine većinu u upravnom vijeću te samostalno mogu donositi odluke i bez dva predstavnika vrtića i jednoga člana kojega su izabrali roditelje djece koja su korisnici ustanove. O poteškoćama vezanima uz upis djece u tu ustanovu više puta bilo je riječi i na Općinskomu vijeću u Bolu.

Marinković: Pristupio sam rješenju kao izvanrednom
Pitanje vrtića “Mali princ” učestalo je otvarala vijećnica Katarina Marčić, posebno nakon što je načelnik Tihomir Marinković samostalno donio odluku o upisu djeteta u ustanovu, i to 23. lipnja ove godine. Odluka načelnika Marinkovića izazvala je revolt kod vijećnika, ali i kod nekih roditelja koji su također željeli svoje dijete upisati u ustanovu. — Pomogao sam i vjerujem da sam napravio dobro djelo. Pristupio sam tom rješenju kao izvanrednom, rekao je Marinković, pravdavajući svoju odluku da pored četiri predstavnika Osnivača u Upravnom vijeću donosi odluku o upisu djeteta u tu ustanovu. Takav je postupak vijećnica Marčić ocjenila prekoračenjem ovlasti načelnika, tvrdeći da se radi o “iskorištavanju položaja i ovlasti” te kako se postupanjem načelnika ostala djeca stavljaju u neravnopravan položaj.

Djelatnice vrtića bile na godišnjem u zimskom i proljetnom razdoblju
O “Malome princu” vijećnici su raspravljali i na posljednjoj sjednici Vijeća. Vijećnica Nataša Paleka Jakšić pitala je zbog čega djelatnice Dječjega vrtića nisu koristile godišnji odmor u ljetnom periodu, kao i prijašnjih godine. Predsjednica Upravnoga vijeća Baković odgovorila je da su djelatnici vrtića cijeli godišnji odmor iskoristili u zimskom i proljetnom razdoblju te da su zbog toga morali raditi ljeti. Kako je Dječji vrtić bio zatvoren dio ožujka, travanj i dio svibnja, djelatnici su u tom razdoblju iskoristili godišnje odmore, pojasnila je Baković.

— Nakon objave rezultata upisa pristigle su dvije žalbe na temelju bodovnoga kriterija. Roditelji su imali ugovore na neodređeno vrijeme, no to nije bilo vidljivo na potvrdi koju je izdao Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, shodno čemu nije bilo bodovano. Uz žalbe roditelji su priložili spomenutu dokumentaciju, koju je Upravno vijeće uvažilo te se došlo do konačnoga broja od 28 djece koja su upisana u pedagošku godinu 2020/2021., pojasnila je ravnateljica predškolske ustanove u Bolu Frančeska Tomaš (foto: iz arhive)

 

Podjelite:

You may also like...