Dosta je
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Maslina potaknula Osnovnu školu u Postirima da učenici krenu prema stjecanju poduzetničkih vještina; s temom “Maslina – snaga života” škola se uključila u projekt LORA koji promiče održivi razvoj

Kad je maslina u pitanju uvijek je zanimljivo. Prvo onima koji s maslinom i od masline žive, koji se svake godine, upravo ovih dana, raduju njezinu plodu i maslinovu ulju. Složit ćete se: Maslina uvijek nadahnjuje, uvijek izaziva, uvijek potiče, uvijek okuplja.

Koliko to tek može biti zanimljivo kad se maslinom počnu baviti učenici neke škole i njihovi učitelji, kad se o maslini iz prve ruke mogu stjecati znanja, upoznavati njezin uzgoj i obrada te proizvodnja maslinovoga ulja. Obrazovanje definitivno postaje zanimljivo i korisno.

Eko patrola pokrenula temu održivoga razvoja
Upravo se to događa u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Postirima koja uživa status Eko škole i u kojoj je 20. listopada ove godine uz izvođenje eko himne podignuta zelena zastava i time istaknut međunarodno priznati srebrni status eko škole. U mjestu gdje se njeguje ljubav prema maslinarstvu i Eko škola usmjerila je svoje snage prema maslini, pa je Eko patrola s eko koordinatoricama, učiteljicama Anom Lovrić i Senkom Zrilić te pedagogicom Ružicom Babarović, donijela odluku da se tema održivoga razvoja približi učenicima bračke škole, zatim lokalnoj zajednici i široj javnosti.

Lovrić: Prijavili smo se za sudjelovanje u projektu održivoga razvoja
— Kad se potakne tema održivoga razvoja obično sugovornici to dožive kao nešto nerazumljivo, nepoznato i izbjegavaju sudjelovati u navedenoj temi. Naša škola upravo se s temom “Maslina – snaga života” prijavila za sudjelovanje u projektu “LORA – laboratorij održivoga razvoja“. Riječ je o projektu koji na inovativan način izrađuje i provodi programe obrazovanja za održivi razvoj za osnovne škole i organizacije civilnoga društva. Program se ostvaruje partnerstvom udruga Bioteka, BIOM i Hyla te Osnovne škole Borovje iz Zagreba, pojasnila je za BRAČ danas učiteljica prirode, biologije i kemije u toj školi Ana Lovrić, dodavši kako se suradnjom u taj projekt uključilo 20 osnovnih škola iz svih hrvatskih županija.

Prenijeti široj javnosti primjer dobre prakse
No, škola se nije tek tako odlučila na uključivanje u projekt, i to s temom “Maslina – snaga života”. Koliko je maslina važna, koliko se o njoj govori i s radošću raspravlja, a i snage odmjeruju u natjecanju, najbolje potvrđuje i Svjetsko prvenstvo u branju maslina koje se održava u tomu bračkomu mjestu koje ove godine zbog epidemije koronavirusa, bolje reći epidemioloških mjera, nije moglo biti domaćin 4. smotre u nizu, pa će natjecatelji iz različitih zemalja svoje vještine – ako sve bude u redu – pokazati sljedeće godine. — Željno smo iščekivali svjetsko prvenstvo u branju maslina. Projektom “Maslina – snaga života” naša škola kroz priču o maslini pokušava prenijeti široj javnosti primjer dobre prakse u našoj zajednici, naglasila je prof. Lovrić.

Postirska škola jedina iz županije u projektu
Vrijedi istaknuti da je postirska Osnovna škola jedina iz Splitsko-dalmatinske županije koja je odabrana za sudjelovanje u projektu LORA. Projekt je, kako nam pojašnjava prof. Lovrić, službeno započeo 1. lipnja prošle godine, a provodit će se do 31. ožujka sljedeće godine. Za dodati je kako projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. — Aktivnostima unutar projekta želimo zadržati tradicionalni način uzgoja, berbe i proizvodnje maslinovoga ulja, ali i napustiti stare loše navike u maslinarstvu i poljoprivredi kao što je paljenje grana i korova, pojasnila nam je učiteljica Lovrić.

Učenici u virtualnoj radionici izradili kalendar za 2021. godinu
A sve je izgleda započelo nabavkom sjeckalice za granje. Učenicima je tako pokazan novi način rada u masliniku. Ideja je zatim predstavljena lokalnoj zajednici te je, tvrde nam voditelji projekta, ostvarena uspješna suradnja. Epidemiološke mjere, valja naglasiti, nisu samo omele organizatore Svjetskoga prvenstva u branju maslinu. S mjerama i preporukama koje se odnose na suzbijanje epidemije koronavirusa oprezni su posebno u školi pa su, kako nam je rekla Lovrić, neke aktivnosti bili primorani odraditi u u online okruženju. Akademski kipar Emil Trutanić, učitelj likovne kulture u školi, vodio je tako virtualnu radionicu u kojoj su učenici izradili kalendar za 2021. godinu te etikete za boce maslinovoga ulja Učeničke zadruge Podježice.

Učenici se odgajaju za pružanje pomoći starijima i nemoćnima u zajednici
U projekt su se uključili i vanjski suradnici; svi s jednim ciljem — usaditi kod učenika ljubav prema maslini. Slaven Nižetić održava tako edukaciju o radu sa sjeckalicom čija je kupnju osigurana sredstvima iz projekta, dok edukacije o maslini i maslinarstvu učenicima priprema Nikola Škarić, nastavnik iz Srednje škole “Braća Radić” u Kaštel Štafiliću. — Projektom ne samo da potičemo poduzetništvo među djecom, želju za educiranjem, osjećaj pripadanja i važnosti svakoga pojedinca u lokalnoj zajednici, već i volontiranje te empatiju tako da učenici prodajom vlastitih proizvoda pomažu starijima i nemoćnima u svojoj zajednici i Udruzi roditelja djece s teškoćama u razvoju “Brački pupoljci”, dok se uoči Božić obavezno prisjetimo i naših umirovljenika, poručila je prof. Lovrić.

— Projektom ne samo da potičemo poduzetništvo među djecom, želju za educiranjem, osjećaj pripadanja i važnosti svakoga pojedinca u lokalnoj zajednici, već i volontiranje te empatiju tako da učenici prodajom vlastitih proizvoda pomažu starijima i nemoćnima u svojoj zajednici i Udruzi roditelja djece s teškoćama u razvoju “Brački pupoljci”, dok se uoči Božić obavezno prisjetimo i naših umirovljenika, poručila je za BRAČ danas učiteljica prirode, biologije i kemije u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Postirima Ana Lovrić (Foto: Učenici uključeni u projekt “Maslina – snaga života)

Podjelite:

You may also like...