Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Ministarstvo objavilo upute o radu predškolskih i školskih ustanova; nastava počinje 7. rujna

Ministarstvo znanosti i obrazovanja predstavilo je na konferenciji za medije, jučer 24. kolovoza, upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije Covid-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021., javio je HRT.

Djeca nisu superširitelji kao kod gripe
Medijima se prva obratila Ivana Pavić-Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo. — Važno je znati da je ovo vrlo heterogena dobna skupina. Imamo djecu niže dobi koje teže mogu provoditi mjere, a važno im je pratiti nastavu u školi i vrtiću. S druge strane, tu su adolescenti, mladi koji su rizični jer su putnici. To je dob kad je nastava primjerenija na daljinu. Djeca nisu superširitelji kao kod gripe, kao što su djeca vrlo rijetko svoje ukućane zarazila s Covid-19. Djeca s teškoćama u razvoju, za njih je inače bitno da budu u školi oko praćenja nastave. Ove upute se odnose za djecu predškolske i školske dobi, rekla je Pavić-Šimetin.

Treba smanjiti fizički kontakt između odgojno obrazovnih grupa
— U školu ne ide onaj tko ima simptome ove zaraze, tko je u samoizolaciji i tko ima saznanja da je zaražen s Covid-19. Treba održavati fizički razmak, smanjiti fizički kontakt između odgojno obrazovnih grupa, pojačati osobnu higijenu, kao i čišćenje prostora. Prve upute se odnose i na razrednu i predmetnu nastavu, rekla je Pavić-Šimetin. — Potrebno je za predmetnu nastavu omogućiti da što manji broj učenika dolazi u kontakt sa što manjim brojem nastavnika tijekom dana ili jednoga perioda. Predlaže se dvosatna ili trosatna nastava. Rad u dvije smjene, za one ustanove koje nemaju takav način rada, da ne počinje nastava za sve u isto vrijeme, nego razlomiti dolaske i odlaske iz škole, rekla je Pavić-Šimetin.

Maske obvezne za učenike od petoga razreda, srednjoškolce i nastavnike ako ne ostvare razmak od 1,5 metara
— U razrednim odjelima gdje bude više djece u odnosu veličine prostora, ako su iscrpljene mogućnosti, može se razmišljati o turnusnom odvijanju nastave. Maske su obavezne u nekim situacijama u školi. Medicinska maska i vizir za nastavnike u slučaju da dijete oboli i kad s tim djetetom čeka roditelja da dođe po dijete. Treba za to imati unaprijed organiziran prostor, rekla je. — Platnene maske potrebne su u slučajevima intimne njege učenika, kod međusobne komunikacije djelatnika škole, za roditelje koji ulaze u škole i vrtiće, treba to svesti na minimum. Za nastavnike u kući učenika, za pomoćnike u nastavi, njegovatelje i zdravstvene djelatnike koji su u ustanovama vezanima za posebne programe, za trećeg odgajatelja. Obavezne su za učenike od petoga razreda i učenike srednjih škola, ali odnosi se na nastavnike ako se neće uspjeti postići razmak od 1,5 metara, odnosno 2 metra za srednje škole, dodala je. Istaknuto je i kako će se u županijama gdje nema tolike zaraženosti i gdje se može omogućiti razmak, moći biti u školi i bez maski. Nastavnici engleskoga jezika imaju obvezu nošenja maski za prva četiri razreda. Maske kada se nose, trebaju se nositi pravilno, ističu u Ministarstvu obrazovabnja i znanosti.

Mjerenje temperature kod kuće
— Nismo išli na mjerenje temperature kod ulazaka u školu jer se ispostavilo nepraktično. Apelira se na roditelje da moraju izmjeriti temperaturu prije polaska u školu, tinejdžeri to sami trebaju raditi. Važno je da se ta temperatura upiše svaki dan, a odnosi se na predškolsku dob i učenike od prvoga do četvrtoga razreda. To je dodatni mehanizam obavezivanja roditelja, rekla je Pavić-Šimetin.

Dijete se odvaja od učenika i poziva se roditelj
— Ako se dogodi u školi, onda se dijete odvaja od učenika i poziva se roditelj da dođe po dijete. Djelatnici škole odmah trebaju napustiti ustanovu kada se primijeti da nekome nije dobro, da boluje od nekih simptoma. Ravnatelj odmah treba javiti epidemiologu ili školskomu liječniku, to je svako grupiranje osoba vezano za Covid-19, rekla je Pavić-Šimetin.

Djelatnicima s kroničnim bolestima savjetuje se nošenje maski
— Kod grupiranja ili kod pojave zaraze kod jednoga učenika, uprava škole odmah mora javiti epidemiologu. Treba obratiti pozornost oko putovanja učenika u školu, gdje treba putovati u grupama kako učenici sjede u školi. Za djelatnike s kroničnim bolestima, savjet je nošenje maski. Djeca s teškoćama u razvoju uključuju se u nastavu po istom principu kao i ostali, zaključila je Pavić-Šimetin.

Njihova razrednica je cijelo vrijeme s njima
Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja, rekao je kako učenici od prvoga do četvrtoga razreda ulaze u razred integralno, kontrolirano odlaze pod odmorom van i u sanitarne čvorove. — Njihova razrednica je cijelo vrijeme s njima. Stvara se izdvojena kohorta. Zabranjuje se ulazak stranim osobama u školu, dovođenje djece se odvija pred ulazom u školu, onda preuzimaju razrednici. U ovom obliku u razredu, sva djeca su bez maski i njihova razrednica je bez maski, rekao je ministar Fuchs.

Nastavnik izborne nastave drži predavanje samo s maskom
Postoji mogućnost dolaska još ponekoga učitelja sa strane i to u nekim segmentima izborne nastave. — Takav nastavnik može ući u razred i držati predavanje samo s maskom. Nema spajanja djece iz drugih razreda i formiranja zajedničkih grupa. Iste mjere su za učenike od petoga do osmoga razreda. Ako je velik broj učenika, onda dijelimo učenike na pola. Primjenom dodatnih prostora da se osigura fizička distanca između đaka, rekao je Fuchs.

Maske na putu do škole
U srednjim školama nošenje maski ili nenošenje maski ovisi o distanci među učenicima. — Maske bi trebalo nositi na putu do škole, rekao je ministar pa dodao kako pripremaju širi dokument koji ove osnovne postulate razrađuje u različitim scenarijima i trebao bi pomoći ravnateljima i ostalim dionicima da što lakše organiziraju nastavu, poručio je ministar znanosti i obrazovanja.

Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja, rekao je kako učenici od prvoga do četvrtoga razreda ulaze u razred integralno, kontrolirano odlaze pod odmorom van i u sanitarne čvorove. — Njihova razrednica je cijelo vrijeme s njima. Stvara se izdvojena kohorta. Zabranjuje se ulazak stranim osobama u školu, dovođenje djece se odvija pred ulazom u školu, onda preuzimaju razrednici. U ovom obliku u razredu, sva djeca su bez maski i njihova razrednica je bez maski, rekao je ministar Fuchs na konferenciji za medije u ponedjeljak, 24. kolovoza, na kojoj su predstavljene upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije koronavirusa u predškolskih i školskim ustanovama (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...