Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Natječaj za ravnatelja Srednje škole Brač u Supetru tek sredinom siječnja sljedeće godine; u tijeku procedura za izbor člana Školskoga odbora koji će zamjeniti imenovanoga vršitelja dužnosti

Iako je Školski odbor Srednje škole Brač u Supetru još 9. travnja donio odluku kojom je za vršitelja dužnosti ravnatelja škole imenovao Jakšu Matuliću, dosadašnjega nastavnika strukovnoga predmeta u toj bračkoj školi, Školski odbor, upravno vijeće te ustanove, ponovno se sastao 22. svibnja.

Vršitelj dužnosti ravnatelja najdulje godinu dana
Kako nam je potvrđeno iz srednjoškolske ustanove, razlog sazivanja 37. sjednice Školskoga odbora bila je dopuna odluke o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja škole koji je preuzeo privremeno rukovođenje tom ustanovom. — Zbog uspješnoga rada Škole i činjenice da još uvijek nije proglašen prestanak epidemije koronavirusa, osnivač Splitsko-dalmatinska županija, Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport predložio je Školskom odboru da se Odluka o imenovanju gospodina Jakše Matulića, ing., vršiteljem dužnosti ravnatelja Škole od 9. travnja 2020. godine izmijeni tako da sada glasi: “Jakša Matulić, ing., imenuje se vršiteljem dužnosti ravnatelja Srednje škole Brač Supetar, od dana 9. travnja 2020. godine do imenovanja ravnatelja/ice sukladno zakonskim odredbama, a najdulje godinu dana”, stoji u odgovoru koji nam je poslala tajnica ustanove Ankica Banožić.

Školski odbor neće žuriti s raaspisivanjem natječaja
Iz nadopune odluke koju je dobio Školski odbor jasno se može zaključiti kako Jakša Matulić neće biti v.d. ravnatelja tek nekoliko mjeseci, kao i da Školski odbor neće žuriti s raspisivanjem natječaja za prvu osobu ustanove, iako je Zakonom o ustanovama određeno da se u slučaju razrješenja ravnatelja natječaj objavljuje u roku od 30 dana od dana imenovanja vršitelja dužnosti ravnatelja. Školski odbor će uz “blagoslov” osnivača pričekati s raspisivanjem natječaja. — Natječaj za ravnatelja naše Škole bit će raspisan sukladno zakonskim odredbama, što u konkretnom znači sredinom siječnja 2021. godine, odgovorili su nam iz Škole.

Zbog epidemije odgođeno raspisivanje natječaja
Na ruku školi ide i preporuka nadležnoga Ministarstva znanosti i obrazovanja o tome što ako treba raspisati natječaj za ravnatelja u trenucima epidemije, a njezin završetak još nije proglašen. — Nitko nije znao da će uskoro biti proglašena epidemija koronavirusa i da će nadležno Ministarstvo izdati preporuku: ‘Škole koje bi u vremenu dok traje obustava izvođenja nastave trebale raspisati natječaj za imenovanje ravnatelja, odgodit će raspisivanje natječaja do daljnjega’. Sukladno svemu naprijed navedenom, Školski odbor Srednje škole Brač Supetar, kao tijelo koje upravlja Školom, u cijelosti poštuje i provodi na Zakonu osnovane sve odluke i upute nadležnih tijela, pojasnili su iz ustanove.

Koga će radnici izabrati za svojega predstavnika u Školskom odboru?
Kako je imenovani vršitelj dužnosti ravnatelja ustanove prethodno bio član Školskoga odbora, i to predsjednik upravnoga vijeća škole, a na njegovo mjesto Školski odbori imenovao nastavnicu Sandru Radulovski, Škola će trebati provesti i izbor za člana Školskoga odbora iz reda radnika. — Procedura za izbor člana Školskoga odbora koji će zamijeniti gospodina Jakšu Matulića, dok on obavlja dužnost vršitelja dužnosti ravnatelja Škole je u tijeku, jer se obavljaju sve potrebne pripremne radnje za izbor člana Školskoga odbora iz reda Vijeća radnika, istaknuli su iz škole, napomenuvši kako će postupak glasovanja biti obavljen čim se stvore nužni preduvjeti za pristupanje glasovanju.

Dižu ruku kako se izjasne članovi
Tko god bio predstavnik radnika u Školskom odboru, koji broji sedam članova, neće biti samostalan u odlučivanju o ravnatelju ustanove jer će trebati glasovati onako kako se budu izjasnili svi zaposlenici škole. Isto se odnosi i na dva predstavnika nastavnika te škole koji će prethodno provesti izjašanjavanje o kandidatima, a isto će trebati učiniti i roditelji preko svojega predstavnika. Nekada su ti predstavnici Školskoga odbora samostalno odlučivali o ravnatelju i o tome nikoga nisu pitali, nisu se provodila prethodna izjašnjavanja, pa je ravnateljima bilo važno da im u Školskom odboru sjede njihovi potencijalni birači. Ako su imali tri glasa iz Škole, s još jednim glasom roditelja osvajali su novi mandat. Ako su imali politiku na svojoj stranici, a to su tri predstavnika osnivača, opet im je trebao još jedan glas za potvrdu mandata. Kako se radi o iznimno primamljivoj poziciji, dobro plaćenoj, ne čudi da su neki od njih na tim pozicijama bili do umirovljenja.

— Natječaj za ravnatelja Škole bit će raspisan sukladno zakonskim odredbama, što u konkretnom znači sredinom siječnja 2021. godine, doznali smo iz Srednje škole Brač u Supetru, odakle su nam potvrdili kako će sadašnji vršitelj dužnosti ravnatelja ustanove Jakša Matulić, donedavni predsjednik Školskoga odbora, obnašati to imenovanje sve do raspisivanja natječaja čiji je rok iznimno produžen zbog situacije s epidemijom koronavirusa (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...