Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Nema dogovora između Vlade i sindikata: sutra počinje štrajk u školama

Nema dogovora između Vlade i školskih sindikata, ni danas, 9. listopada, nakon posljednjega pokušaja mirenja koji je bio i prethodio najavi štrajka. Prethodno, Vlada i školski sindikati pokušali su se usuglasiti u ponedjeljak, 7. listopada, ali ni tada nije bilo dogovora.

Za školske sindikate Vladina ponuda je neprihvatljiva
To konkretno znači da sutra, 10. listopada, u školama počinje štrajk i neće biti nastave. Prema najavama sindikalnih čelnika, Vlada je u cijelosti odbacila njihove zahtjeve, a ponuđeno im je povećanje dodatka od 2 posto od 1. listopada i 2 posto od 1. lipnja sljedeće godine. — To je za sindikate neprihvaljivo, poručio je, kako prenose mediji, čelnik srednjoškolskoga sindikata Branimir Mihalinec, uz napomenu kako su sindikati tražili povećanje koeficijenta složenosti poslova od 6,11 posto.

Izdvojili smo ove godine za plaće učitelja preko 500 milijuna kuna
Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović rekao je da štrajk po sebi nije ugodan Vladi Republike Hrvatske ali da se mora voditi računa o fiskalnim i financijskim mogućnostima. — Za ovu godinu preko 500 milijuna kuna izdvoji smo za plaće učitelja, a ovim pregovorima još dodatnih 320 milijuna, rekao je Aladrović.

Prvoga dana sve škole će biti u štrajku, a sutra će biti objavljen raspored štrajka za petak
Štrajk će, prema najavama sindikata, biti cirkularni, a to znači da će sutra, prvoga dana, sve škole biti u štrajku, a ostale dane škole po županijama iz oba sindikata, poručili su sindikalni čelnici nakon današnjega pokušaja mirenja. Najavili su da će sutra u 12.00 sati održati konferenciju za novinare na kojoj će objaviti raspored štrajka za petak, 11. listopada.

Štrajkat će se i u školama na Braču, podružnice spremne na štrajk
U osnovnim školama na otoku Braču aktivna su dva školska sindikata, Sindikat hrvatskih učitelja koji vodi Sanja Šprem i Sindikat Preporod na čelu sa Željkom Stipićem. U srednjim školama ustrojen je Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama s Mihalinecom na čelu. Prema dostupnim informacijama, škole su spremne na štrajk a njega će organizirati sindikalni povjerenici po podružnicama.

Ministrica ljuta, pozvala ravnatelje da u školama osiguraju neki oblik rada za djecu
Izlazeći iz zgrade Vlade ministrica obrazovanje Blaženka Divjak na pitanje novinara je li razočarana ishodom mirenja, tek je kratko poručila: — Ne da sam razočarana, ljuta sam! U svojem obraćanju javnosti ministrica Divjak pozvala je roditelje da u povodu najavljenoga štrajka budu u kontaktu sa školama, a ravnatelje da osiguraju neki oblik rada za djecu. — Najvažniji su sigurnost, prava i interesi učenika stoga ravnatelji, koji su sada nadležni u školama, trebaju prema tome uskladiti svoje postupanje, rekla je ministrica, dodavši kako su školski ravnatelji dobili upute te kako je najvažnije da vrata škole budu otvorena. O tome koliko će štrajk trajati i kako će se provoditi ministrica Divjak je rekla da će o tome detaljnije upute dati sindikati. Dodala je da nije zadovoljna što je proces mirenja završio štrajkom.

u osnovnim i srednjim školama u četvrtak, 10. listopada, započinje štrajk u kojem će sudjelovati sve škole u Hrvatskoj, a koje će škole biti obuhvaćene štrajkom u petak, 11. listopada, objavit će sindikalni čelnici sutra, 10. listopada, u 12.00 sati na konferenciji za novinare (foto: iz arhive)

nakon neuspješnoga postupka mirenja danas, 9. listopada, u osnovnim i srednjim školama sutra, 10. listopada, započinje štrajk u kojem će sudjelovati sve škole u Hrvatskoj, a koje će škole biti obuhvaćene štrajkom u petak, 11. listopada, objavit će čelnici školskih sindikata sutra, 10. listopada, u 12.00 sati na konferenciji za novinare (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...