PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

NOVA RUNDA PREGOVORA Nastavljeni pregovori Vlade i školskih sindikata. Za sada nema dogovora o zahtjevima prosvjetnih radnika, nastavljen štrajk u školama

Danas, 26. studenoga, nastavljen je štrajk u svim školama u Hrvatskoj, nakon što jučer, 25. studenoga, Vlada i čelnici školskih sindikata nisu postigli dogovor. Nakon više od šest sati pregovaranja, dogovor između predstavnika Vlade i školskih sindikata nije postignut, a sindikalni čelnici izašli su iz Banskih dvora u 23.00 sata. Pregovori su, treba dodati, bili nastavljeni još u petak, 22. studenoga, ali bez uspjeha, pa su sindikalni čelnici dobili poziv za nastavak pregovora i dogovora.

Školski sindikati traže povećanje koeficijenata za sve zaposlenike za 6,11 posto
Za sada se ne nazire kraj višednevnom štrajku u školskim ustanovama, koji je počeo još 10. listopada, a nakon što je Vlada RH odbacila zahtjeve školskih sindikata. Podsjetimo da sindikati u obrazovanju traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto i izjednačavanje s ostalim javnim službama, tvrdeći da već godinama zaostaju za plaćama u odnosu na ostale javne službe.

Pregovori se nastavljaju danas, kao i štrajk u školama
— Pregovore nastavljamo sutra, štrajk se nastavlja. Ukoliko sutra završimo pregovore, ići ćemo na referendum. Molim vas da istražite istraživanje policije popisa prosvjednika što smatramo zastrašivanjem, rekao je sinoć kasno medijima predsjednik srednjoškolskoga sindikata Branimir Mihalinec nakon sastanka u Banskim dvorima.

Više je opcija na stolu, rekla je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja
Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je da je sastanak bio iscrpljujući, dodavši da je “više opcija na stolu”. Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, rekao je novinarima da se u razgovorima traži kvalitetno rješenje koje bi trebalo omogućiti da se razlika kompenzira. — Razgovaramo o tome na koji način to napraviti imajući u vidu mogućnosti i činjenicu da je proračun već izglasan i da smo na kraju godine, rekao je medijima Petešić.

O ponudi Vlade izjasnit će se članovi na referendumu
Uz pretpostavku da danas i bude postignut dogovor između Vlade i sindikata, sindikalni čelnici najavili su da će s ponudom Vlade prvo upoznati svoje članove koji će se o ponudi izjasniti na referendumu. O rezultatima referenduma ovisiti hoće li predstavnici sindikata potpisati Vladinu ponudu ili ne. U slučaju da dođe do potpisivanja ponude, bit će obustavljene štrajkaške akcije, učitelji će se vratiti na radna mjesta, a učenici u školske klupe. U slučaju da ne dođe do dogovora, štrajk će se nastaviti u školama, sve do ispunjenja zahtjeva.

Od 19. studenoga štrajk se održava frontalno u svim školama
Treba dodati da je štrajk u školama započeo po cirkuranom modelu, dok se od 19. studenoga održava frontalno u svim školama u Hrvatskoj. U sklopu višednevnoga štrajka jučer su školski sindikati organizirali i veliki prosvjed učitelja na središnjem Trgu bana Jelačića u Zagrebu na koji se okupilo više tisuća prosvjednika. Na prosvjedu su sudjelovali i učitelji iz škola na Braču, koji gotovo u potpunosti sudjeluju u štrajku. Prema informacijama koje imamo, nastava nije organizirana ni u jednoj školi, a roditelji ne šalju učenike u školu do završetka štrajka. Osim učitelja i brojnih građana, prosvjed koji je održan pod geslom “Hrvatska mora bolje” podržali su i ostali hrvatski sindikati.

pod geslom “Hrvatska mora bolje” jučer, 25. studenoga, održan je veliki prosvjed učitelja na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića. U organizaciji školskih sindikata na prosvjedu se okupilo više tisuća učitelja predvođenih predsjednicima školskih sindikata, a sudjelovali su i učitelji s Brača

Podjelite:

You may also like...