Dosta je
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Od ponedjeljka sljedeća dva tjedna nema nastave u osnovnim i srednjim školama. Uvodi se model nastave na daljinu. Jesu li škole spremne za online nastavu?

Na telefonskoj sjednici, održanoj 13. ožujka, Vlada je donijela Odluku o obustavi izvođenja nastave u visokim učilištima, srednjim i osnovnim školama te redovnoga rada ustanova predškolskoga odgoja i obrazovanja. Odlukom se ujedno uspostavlja nastava na daljinu, što znači da će od sutra, 16. ožujka, učenici pratiti nastavu od kuće uz pomoć informacijsko-kominikacijske tehnologije.

Za uspostavu nastave na daljinu zaduženo Ministarstvo obrazovanja
— U uvjetima proglašene epidemije na području Republike Hrvatske, Vlada Republike Hrvatske obustavlja izvođenje nastave u visokim učilištima, srednjim i osnovnim školama, kao i redovni rad vezan uz prijam djece u ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja, stoji u odluci hrvatske Vlada koja je za koordinaciju poslova i dinamiku uspostave nastave na daljinu zadužila Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Škole trebaju uspostaviti “virtualne razrede”
Ministarstvo je odmah uputilo školama smjernice vezano uz organizaciju nastave na daljinu, zatraživši da se u školama obave pripremne aktivnosti kako bi se učenicima i nastavnicima osiguralo učenje i poučavanje na daljinu, i to kroz tzv. “virtualne razrede” koji se trebaju uspostaviti u osnovnim i srednjim školama. Nakon što škole uspostave “virtualne razrede” u kojima će se nalaziti učenici i nastavnici toga razreda, škola trebaju na svojim mrežnim stranicama objaviti popis linkova na pojedine “virtualne razrede” kako bi svi nastavnici i učenici znali gdje trebaju pristupiti.

Školski tableti služit će učenicima i za rad od kuće
Iz Ministarstva su podsjetili škole da su svi učenici 5. i 7. razreda dobili tablete koje je nabavilo Ministarstvo te ih škole trebaju dati učenicima na raspolaganje i za rad od kuće. Za učenike 6. i 8. razreda, koji su slabijega socijalno-imovinskoga stanja, a kod kuće nemaju osiguran uređaj ili pristup Internetu, škole trebaju podijeliti na korištenje tablete koji su školi dostavljeni za korištenje u razrednoj nastavi.

Srednje škole trebaju osigurati tablete za učenike slabijega ekonomskoga statusa
Srednje škole koje su upisale učenike čije obitelji su korisnici zajamčene minimalne naknade dobile su od Ministarstva sredstva za nabavu tableta za učenike slabijega socijalno-ekonomskoga statusa, odnosno za koje škola procijeni da nemaju kod kuće osigurano računalo ili pristup Internetu.

Nastava na 3. programu HRT-a počinje u 8.00 sati
Ministarstvo obrazovanja organizirat će u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom na 3. programu nastavu za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole, i to svaki dan prema kurikulima i nastavnim programima. U programu “Škola na Trećem” učenicima 1. razreda nastava će biti organizirana u 8.00 sati, za učenike 2. razreda u 10.00 sati, 3. razreda u 13.00 sati, dok će učenici 4. razreda nastavu trebati pratiti od 16.00 sati na 3. programu HRT-a. Učenici predmetne nastave, od 5. do 8. razreda, i srednjoškolci imat će mogućnost pratiti online nastavne sadržaje i putem Sportske televizije.

Ministarstvo će slati osnovni raspored sati za cijelu Hrvatsku
Iz Ministarstva su istaknuli da će isporučivati osnovni raspored sati za cijelu Hrvatsku za sve nastavnike koji nemaju spremna online predavanja. — Ako nastavnik ima gotova svoja predavanja, njegovi učenici ne moraju pratiti sadržaj koji je isporučilo Ministarstvo, nego predmetni nastavnik u virtualnom razredu isporučuje sadržaj i aktivnost, napomenuli su. Ministrica Blaženka Divjak rekla je uoči uvođenja sustava poučavanja na daljinu, da su pravila ponašanja u virtualnoj učionici ista kao u školi. Dodala je kako je važno upoznati i potaknuti učenike na pristojno ponašanje u virtualnom razredu. — Za vrijeđanje i neprimjerene sadržaje može se dobiti bilo kakva disciplinska mjera koja je predviđena pravilnikom, ukor i sve drugo, istaknula je ministrica Divjak na konferenciji za medije.

Od ponedjeljka, 16. ožujka, na dva tjedna prekida se nastava u osnovnim srednjim školama te predavanja i vježbe na fakultetima. Djeca od prvoga do četvrtoga razreda nastavu će pratiti uz pomoć škole na 3. programu HTV-a, za ostale se priprema nastava putem Interneta (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...