Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Projekt Srednje škole u Bolu: učenici usavršavali različite vještine, snimili dramu

Da škola može “disati punim plućima”, ostvarivati brojne projekte, aktivno uključiti učenike osim u redovite nastavne aktivnosti i u one izvannastave, pa izvanškolske, potvrđuje i Srednja škola u Bolu. Aktivni nastavnici, aktivni učenici i puno toga se može ostvariti. Na kraju nastavne godine zbrajaju se rezultati, pa smo i mi odlučili zabilježiti ponešto o životu te bolske škole. Tako su zajedno s vršnjacima iz Europe bolski učenici ove školske godine surađivali na projektu “Words, words, words…”.

U projekt su osim vrijednih Boljana bili uključeni i učenici iz Portugala, Estonije, Moldavije, Rumunjske, Belgije, Poljske, Italije, Francuske, Španjolske, Slovačke, Nizozemske, Turske, Tunisa, Srbije i Finske. Ne treba ni sumnjati kakvo je zadovoljstvo bilo među učenicima, ali i nastavnicima, biti u takvom projektu. — Projekt je prilagođen učenicima od 15 do 18 godina. Učenici su kroz projekt usavršavali svoje komunikacijske, jezične i digitalne vještine. Učili su o različitim jezicima naših partnera i njima predstavili naš jezik, poručila nam je jedna od mentorica učenicima nastavnica geografije Petra Kokeza koja je s učenicima obišla europske zemlje i u drugim projektima koji žive u bolskoj školi.

Profesorica Kokeza napominje kako je projekt “Words, words, words…” započeo još u rujnu kada su se učenici i nastavnici međusobno upoznali, a u listopadu je nastavljen izrađivanjem digitalne plakete o materinjem jeziku. Studeni je, kako nas je upoznala bolska profesorica, bio rezerviran za Shakespearea i njegove fraze.

— U prosincu i početkom drugoga polugodišta prilagođavala se jedna drama Williama Shakespearea “trenutnoj političkoj situaciji u našoj zemlji”. Tri mjeseca, i to ožujak, travanj i svibanj, bili su rezervirani za snimanje drame na obrađeni tekst. Učenici su uz mentorstvo profesorica obradili temu borbe za vlast i moć, inspirirani Shakespearovim ‘Macbethom’, rekla nam je prof. Kokeza. Napominje kako su osim nje u projektu sudjelovali profesorice Lucija Carević – Brešković i Rovena Trivanović.

— Radnja je smještena u Prožnica, u kojima žive Mote betežni i njegova žena Bepa, koja želi da Mote i ona postanu utjecojni Prožničani, pa tako nagovori Motu da Prožnica pretvori u centar Brača izgradnjom žičare do Bola, autoceste sa 6 traka, nadvožnjaka i mosta koji povezuje Brač sa Splitom. U početku sve ide glatko, ali s vremenom se pojavljuju problemi. Mi našega Motu i gradonačelnika Dinka, s kojim se Mote bori za prevlast, nismo ubili, ali smo ostali vjerni Shakespeareovu duhu, pa se Mote, budući da nitko nije bio zainteresiran za održavanje takve infrastrukture, na kraju propio, a Prožničani su opet prigrlili Dinka kao svoga gradonačelnika, prepričala nam je ukratko radnju mentorica. O prvom Erasmus projektu Srednje škole Bol u nekoj od naših sljedećih objava.

Srednja škola Bol

Podjelite:

You may also like...