Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Prvih mjesec dana nastave na daljinu je iza nas. Kakve će obrazovne ishode imati? Sve se glasnije mogu čuti prigovori roditelja o velikom opterećenju. Jesu li roditelji preuzeli ulogu učitelja? Ministarstvo ističe: Svjesni smo izazova s kojima se susreću roditelji i učenici

Iza nas je prvih mjesec dana nastave na daljinu, nastave koja je uvedena odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja, a nakon što je Vlada 13. ožujka donijela odluku kojom je obustavljena nastava u svim hrvatskim školama zbog epidemije koronavirusa. Prvo je obustavljena u Istarskoj županiji, a zatim u cijeloj Hrvatskoj.

I dok se ministrica obrazovanja Blaženka Divjak posljednjih dana hvali i s ponosom ističe kako se Hrvatska odlično snašla po pitanju obrazovanja u izvanrednoj situaciji, a kakva je definitivno ova izazvana epidemijom novoga virusa, dotle su ocjene učitelja, učenika i roditelja o nastavi na daljinu znatno umjerenije. Klasičnu učionicu zamijenile su tzv. virtualne učionice, a učenici nižih razreda nastavu prate na 3. programu HRT-a.

“Škola na Trećem”
Ministarstvo obrazovanja organiziralo je u suradnji s HRT-om nastavu za učenike razredne nastave prema kurikulumima i nastavnim programima. Ona se prikazuje u programu pod nazivom “Škola na Trećem” svaki radni dan prema definiranom rasporedu, a traje 1 sat te je izvode učitelji “s malih ekrana”. Učenici 1. razreda pred ekranima tako trebaju biti u 8.00 sati, učenici 2. razreda u 9.00 sati, 3. razreda u 10.00 sati, a četvrtašima nastava počinje u 11.00 sati. Reprizno emitiranje je na istomu programu od 14.00 sati.

Srednjoškolci prate videolekcije i online nastavu
Za učenike srednjih škola nastava je malo drugačije organizirana, i to tako da nastavne sadržaje mogu pratiti u obliku videolekcija i online te putem RTL2 programa u vremenu od 8.00 do 12.00 sati. Za učenike završnih razreda srednjih škola od 28. ožujka omogućeno je praćenje pripreme za polaganje ispita državne mature u obliku videolekcija putem RTL2 programa od 9.30 do 11.30 sati.

Brojna su pitanja, nejasnoće i poteškoće
Mjesec dana nastave na daljinu otvorilo je brojna pitanja, nejasnoće i poteškoće, koje, prema onomu što objavljuje Ministarstvo obrazovanja na stranicama Škola za život, dolaze prvo iz škola, posebno od učitelja i nastavnika te stručnih suradnika, što i ne čudi, s obzirom da odgojno-obrazovni radnici nisu imali puno vremena za adekvatnu pripremu. No, ne treba pri tom zanemariti brojna pitanja i komentare roditelja. Mnogi roditelji, prema pisanjima medija te upitima koji stižu u Ministarstvo, govore da su ih nastavom na daljinu učitelji i nastavnici uvelike opteretili u radu s djecom, povećao se opseg njihova rada, “školskoga” i domaćega. Djeca su uglavnom oslonjena na roditelje koji s učiteljima komuniciraju putem društvenih grupa. Više nismo samo roditelji, sad smo očito postali i učitelji, tako bi se mogao definirati glas roditelja, kada je u pitanju nastava na daljinu.

Povratak u školske klupe najvjerojatnije tek sljedeće školske godine
Opravdano je nakon 30 dana novoga načina rada s učenicima, za koje Ministarstvo uporno tvrdi da su u središtu obrazovanja, postaviti i pitanja: Koliko učenici uspijevaju usvojiti gradivo propisano planom i programom preko televizijskih ekrana ili dopisivanjem s učiteljima preko elektroničke pošte ili formirane grupe? Kakvi su učinci ovakvoga obrazovanja za učenike nakon mjesec dana rada? Koliko im u tome stvarno pomažu učitelji iz svojih domova ili su učenici oslonjeni na svoje roditelje? Kakve će obrazovne ishode ostvariti učenici na kraju nastavne godine? Odgovori na ova i slična pitanja bit će poznati najvjerojatnije po povratku učenika u školske klupe, u redoviti odgojno-obrazovni rad, u redovite planove i programe i vrednovanje. Kako sada stoje stvari, to će se posve izvjesno dogoditi tek sljedeće školske godine.

Ministarstvo obrazovanja: Svjesni smo izazova s kojima se susreću roditelji
Iz Ministarstva obrazovanja ističu da su svjesni izazova s kojima se susreću roditelji i učenici. — Ova situacija zahjeva od svih nas prilagodbu i brzu reakciju kako bismo djeci osigurali kontinuitet i obrazovanje kakvo zaslužuju unatoč ovim izazovnim vremenima. Zaista ulažemo izniman trud da prevladamo sve izazove s kojima se susretnemo, a naše učiteljice i učitelji rade danonoćno. Želimo da učenicima bude isporučen odgovarajući sadržaj i kontinuirano radimo na njegovom unaprijeđenju jer je pravo na obrazovanje temeljno dječje pravo, odgovaraju iz Ministarstva.

Jesu li zahtjevi učitelja primjereni?
Naglasili su kako učitelji trebaju realno procjeniti mogućnosti učenika, ali i roditelja, te dodaju: — Učitelji i nastavnici pozivaju se da realno procjene mogućnosti učenika u nastavi na daljinu te da ne precjenjuju ulogu roditelja koji trebaju poticati učenike na učenje, ali ne i učiti s njima. U tom je procesu važna uloga ravnatelja i kolektiva koji u rad uključuje i druge učitelje i stručne suradnike kako bi u virtualnim zbornicama raspravili i teme realnoga opterećenja učenika i načine potpore učiteljima kojima je to teško samostalno procijeniti, istaknuli su iz Ministarstva.

Novost u našoj obrazovnoj praksi
Napomenuli su kako je Ministarstvo na mrežnim stranicama Škole za život objavilo Preporuke o organizaciji radnoga dana tijekom održavanja nastave na daljinu, kako bi se svima uključenima pomoglo u procesu prilagodbe. — Kako bismo olakšali ovaj period i zaštitili mentalno zdravlje svih uključenih, učitelja, nastavnika, a ponajprije naših učenika i njihovih roditelja, organizirali smo dostupnu psihološku pomoć kakvu zaslužuju. Sve sudionike procesa molimo za razumijevanje i strpljenje. Sustav cjelokupne nastave na daljinu novost je u našoj obrazovnoj praksi, ali se kontinuirano razvija i poboljšava, poručili su iz Ministarstva obrazovanja koje je nedavno poslalo školama i upute o vrednovanju i ocjenjivanju učenika tijekom nastave na daljinu, a koje bi, prema najavama, trebalo početi, kako bi se učenicima pravovremeno mogle zaključiti ocjene.

— Učitelji i nastavnici pozivaju se da realno procjene mogućnosti učenika u nastavi na daljinu te da ne precjenjuju ulogu roditelja koji trebaju poticati učenike na učenje, ali ne i učiti s njima. U tom je procesu važna uloga ravnatelja i kolektiva koji u rad uključuje i druge učitelje i stručne suradnike kako bi u virtualnim zbornicama raspravili i teme realnoga opterećenja učenika i načine potpore učiteljima kojima je to teško samostalno procijeniti, istaknuli su iz Ministarstva obrazovanja (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...