Ravnateljica Irena Caglević o radu Dječjega vrtića Mrvica u pandemiji koronavirusa: “Vrijeme je da odgojitelji dobiju zasluženo poštovanje”

— S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju na otoku Braču, rad Dječjega vrtića Mrvica odvija se kontinuirano prema preporukama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo od samoga početka epidemije Covid–19 bolesti. Prateći naputke Ministarstva zdravstava i HZJZ-a rad ustanove prilagođavamo novonastaloj situaciji, rekla je za BRAČ danas ravnateljica supetarskoga vrtića Irena Caglević, nakon što smo htjeli doznati kako se u novonastaloj situaciji snašla ta ustanova.

Epidemija koronavirusa na otoku Braču bukti, sve je više zaraženih i u Gradu Supetru, a tamošnja osnovna škola samo nekoliko dana prije proljetnoga odmora zbog nepovoljne situacije poslala je učenike kući i osigurala im online nastavu, nakon što se dio učenika zarazio tim virusom.

Od početka epidemije 12 djelatnika preboljelo je Covid-19
Ravnateljica Caglević ipak ističe kako je trenutna epidemiološka situacija u ustanovi zadovoljavajuća. No, unatoč svim poduzetim mjerama ni tu ustanovu nije mimoišao koronavirus. — Od početka epidemije Covid–19 bolesti do danas od ukupnoga broja djelatnika, njih 12 preboljelo je Covid-19. Trenutno 3 djelatnice čekaju testiranje na Covid–19 bolest, ali moram naglasiti da kontakti nisu vezani za ustanovu, istaknula je ravnateljica Dječjega vrtića Mrvica. Napomenula je kako su protokoli postupanja u slučaju pojave bolesti jasno definirani i obavljeni. Osvrnuvši se na stanje s polaznicima te supetarske ustanove, Caglević je za naš portal rekla: — U ovome trenutku izričito mali broj naših polaznika evidentiran je kao Covid-19 pozitivna osoba od samoga početka epidemije.

Trenutno nema vrtićkih skupina u samoizolaciji
Što se tiče mjere samoizolacije, Caglević naglasila je da ni za jednu vrtićku skupinu u ovom trenutku ne postoji izrečena mjera, no i upozorila pri tom da se situacija mijenja iz dana u dan u skladu s epidemiološkim stanjem na otoku Braču. Ravnateljicu smo pitali i što će biti s nastavkom rada vrtića sljedećih dana te hoće li supetarska predškolska ustanova zatvoriti svoja vrata dok se ne smiri cjelokupna situacija na otoku. — Trenutno ne razmišljamo o privremenom zatvaranju ustanove, rad organiziramo u kontunuitetu koliko nam situacija dopušta, sa svim raspoloživim djelatnicima za sada uspijevamo organizirati nesmetan rad. Rad organiziramo onako kako nam situacija dopušta uz raspoloživi broj odgojitelja, ako organizacija rada ne bude moguća na način da se zadovolji dobrobit i sigurnost djece, ali i svih djelatnika dječjega vrtića zatvorit ćemo ustanovu kao što smo napravili u 12. mjesecu kada je broj zaraženih unutar ustanove krenuo rasti, istaknula je ravnateljica Caglević.

Caglević: Maksimalno se trudimo djeci osigurati siguran boravak
Podsjetila je da je Dječji vrtić Mrvica od prosinca do danas bio primoran na nekoliko dana zatvoriti po jednu skupinu kako ne bi došlo do miješanja skupina, a situacija s koronavirusom eskalirala. — Naglašavam da su ovo izrazito teška vremena za svih te se maksimalno trudimo djeci osigurati siguran boravak i ostvarivanje njihova prava na odgoj i obrazovanja. Isto tako, i njihovim roditeljima kako bi mogli nesmetano odlaziti na svoj posao, poručila je prva osoba supetarskoga vrtića.

Ravnateljica: Svakodnevno su u riziku od zaraze
Caglević se s ponosom osvrnula na svoje suradnike i njihov rad u okvirima pandemije koronavirusa. — Odgojiteljima je posao uz zadovoljavanje svih mjera jako otežan, ali obavljaju svoj posao savjesno iako su svakodnevno u riziku od zaraze. Smatram kako je vrijeme da odgojitelji dobiju zasluženo poštovanje te da se vidi koliki je trud, profesionalnost, znanje i ljubav prema djeci potrebna za odgojno obrazovni rad s djecom ovoga uzrasta, a posebno da se u ovim vremenima osigura kvalitetan odgojno-obrazovni rad, poručila je ravnateljica gradskoga vrtića.

Dr. Šerić pruža nam nesebičnu pomoć
No, u vremenu pandemiju niti jedna javna ustanova, pa ni supetarski vrtić, ne bi mogli kvalitetno iznalaziti rješenja bez bračkoga epidemiologa dr. Nađana Šerića koji je povezan sa svim vrtićima i školama na Braču i stalno im je na raspolaganju. Potvrdila nam je to i Caglević, iznimno zadovoljna suradnjom. — Moram istaknuti suradnju dr. Šerića s Dječjim vrtićem Mrvica i njegovu nesebičnu pomoć u tijeku cijele epidemije Covid–19, trud i rad zdravstvene voditeljice koja kroz svo ovo vrijeme prati situacije, nadgleda provođenje mjera unutar ustanove te vrši potrebnu komunikaciju s epidemiološkim službama, istaknula je. Spomenula je i suradnja s roditeljima te njihovo razumijevanje za novonastalu situaciju. — Bez suradnje s roditeljima organizacija rada, ali i sprječavanje širenja zaraze ne bi bili mogući. Suradnja s većinom roditelja, odgojiteljima i djelatnicima Dječjega vrtića jako je dobra te olakšava organiziranje rada i provođenje mjera zaštite u trenutnoj situaciji, poručila je za BRAČ danas.

Preventivno zatvoren vrtić u Sutivanu
Kakvo je stanje u ostalim bračkim vrtićima priupitali smo i dr. Šerića. — Prema informacijama koje imam ostale predškolske ustanove za sada rade. Imam dobru suradnju s ravnateljicama vrtića. Postoje smjernice o postupanju i vrtići odlično reagiraju. Koliko znam jedino je zatvoren Dječji vrtić u Sutivanu. Radi se o preventivnomu zatvaranju vrtića, a inicijativu je donio lokalni stožer. Prethodno su me konzultirali iz toga stožera, rekao je Šerić, dodavši kako je moguće da određena grupa vrtićke djece bude u samoizolaciji ili zatvorena ukoliko odgajateljice pokažu određene simptome moguće zaraze.

Jučer je potvrđen i slučaj zaraze jedne odgojiteljice iz Dječjega vrtića Grdelin u Postirima, ali ta je bračka ustanova nastavila s obavljanjem odgojno-obrazovne djelatnosti.

ravnateljica Dječjega vrtića Mrvica u Gradu Supetru Irena Caglević (izvor: Grad Supetar)

Podjelite:

You may also like...