Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Samo BRAČ danas donosi kako su se zaposlenici u školama na Braču izjasnili na sindikalnom referendumu; ako ne dođe do dogovora između Vlade i školskih sindikata nastavlja se štrajk u školama

Školski sindikati objavili su: zaposlenici u obrazovanju ne prihvaćaju ponudu Vlade Republike Hrvatske o povećanju plaće preko dodataka i ustraju na zahtjevu za povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto. Nakon maratonskih pregovora između premijera Andreja Plenkovića i predstavnika školskih sindikata, čelnici obrazovnih sindikata ponudu Vlade dali su na izjašnjavanje članovima sindikata i ostalima uključenima u štrajk koji traje od 10. listopada u školskim ustanovama.

U srednjim školama 88,93 posto zaposlenih izjasnilo se protiv ponude Vlade
Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, priopćio je u petak, 29. studenoga, na konferenciji za novinare da se u srednjim školama na referendum odazvalo 14.046 zaposlenih. — 12.491 se izjasnilo protiv ponude Vlade, što je 88,93 posto. Ne misle se cjenkati, to je poruka zaposlenih u obrazovanju Vladi, rekao je Mihalinec.

U osnovnim školama 95,26 posto zaposlenih odbilo ponudu Vlade
Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem izvijestila je jasnost da je sindikalnom referendumu pristupilo 31.670 zaposlenika, izlaznost je bila 68,05 posto, a 95,26 posto odbilo je ponudu Vlade. — Zaposlenici detektiraju niz problema koje hitno treba riješiti, rekla je predsjednica najbrojnijega školskoga sindikata.
Već smo izvještavali da su zaposlenici u obrazovanju u školama na Braču u visokom postotku u štrajku; u nekim je školama 100 posto radnika u štrajku, a u nekima dio zaposlenika i radi, a doznajemo da u Srednjoj školi Brač učenici strukovnih zanimanja u tijeku štrajka, i to ne svi, odrađuju praktičnu nastavu.

Referendum je proveden u školama 27. i 28. studenoga
Referendum je u bračkim obrazovnim ustanovama proveden 27. i 28. studenoga, kada su se članovi sindikata i radnici koji sudjeluju u štrajku izjasnili jesu li za prijedlog Sporazuma o dodatku na plaću za zaposlene u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama te ustanovama u znanosti i visokom obrazovanju, a koji im je ponudila Vlada. Portal BRAČ danas jedini donosi kako su se zaposlenici u obrazovanju izjasnili na sindikalnom referendumu, uz napomenu da objavljemo podatke iz škola od kojih smo uspjeli doznati rezultate.

U Osnovnoj školi Supetar svi izašli na referendum odbili prijedlog Vlade
U Osnovnoj školi Supetar sindikalnom referendumu pristupilo je 50 zaposlenika. Svih 50 izašlih na referendum nisu bili za prihvaćanje prijedloga Vlade, a njih 48 je za nastavak štrajka u školi do ispunjenja zahtjeva.

U Osnovnoj školi Milna sudionici referenduma odbili Vladinu ponudu i spremni za nastavak štrajka
U Osnovnoj školi Milna je 19 zaposlenika ustanove pristupilo izjašnjavanju na referendumu. Protiv prijedloga Sporazuma bilo je svih 19 zaposlenika i svi koji su pristupili referendumu izjasnili su se i za nastavak štrajka do ispunjenja zahtjeva.

U Osnovnoj školi Vladimira Nazora svi izašli na referendum odbili prijedlog Sporazuma
U Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Postirima svi izašli na referendum odbili su prijedlog Vlade, a njih 82 posto spremni su na nastavak štrajka do ispunjenja zahtjeva.

U Osnovnoj školi Bol svi protiv ponude Vlade
U Osnovnoj školi Bol neslužbeno smo saznali da je 21 zaposlenik sudjelovao na referendumu te su svi bili protiv ponude Vlade. Doznajemo i da su svi radnici koji su se izjasnili, izrazili i spremnost za nastavak štrajka.

U Osnovnoj školi Pučišća 38 posto izašlih za prijedlog Vlade, 58 posto protiv
U Osnovnoj školi Pučišća, od 40 zaposlenih 31 je pristupio izjašnjavanju: za ponuđeni sporazuma bilo je 12 djelatnika, a 18 protiv.

U srednjoj školi Bol 96 posto nije prihvatilo prijedlog Sporazuma
U Srednjoj školi Bol doznajemo da je 96 posto prosvjetnih radnika odbilo ponudu Vlade. Što se tiče nastavka štrajka, 25 radnika je za, a tek 1 protiv.

U srednjoj školi Brač 90 posto radnika izjasnilo se protiv Vladine ponude
U Srednjoj školi Brač u Supetru na izjašnjavanje o ponudi Vlade RH izašao je 21 zaposlenik. Protiv Vladine ponude bilo je 90 posto zaposlenika, a za nastavak štrajka 85 posto. Doznajemo i da je u toj školi svakodnevno u štrajku oko 80 posto prosvjetnih radnika.

Sindikalni čelnici upoznali Vladu s rezultatima referenduma
S obzirom na rezultate izjašnjavanja, u petak 29. studenoga, sindikalni čelnici dobili su poziv iz Vlade na sastanak na koji su izvijestili Vladu o rezultatima izjašnjavanja u školskim ustanovama. Nakon tri sata pregovaranja u Banskim dvorima, nije došlo do novoga dogovora; tek je poslije sastanka kratko priopćeno da će se dogovori o rješenju pitanja štrajka u školama nastaviti, a sve s ciljem da se štrajk u školama što prije zaustavi.

Na upit medija o ostavci ministrica kratko poručila “Ja nisam dezerter”
Zanimljiv je i podatak da je tek na posljednjem sastanku Vlade i školskih sindikata sudjelovala i resorna ministrica Blaženka Divjak za koju se sve glasnije mogu čuti pozivi za njezinom ostavkom ili razrješenjem s dužnosti. Za sada ministrica Divjak nije ponudila mandat na raspolaganje premijeru, a medijima je na upit o ostavci tek kratko poručila: — Ja nisam dezerter; i onda kad je teško ja sam tu, i kad treba predlagati rješenja, ja sam tu.

Prema zakonskim odredbama nastava traje najmanje 175 nastavnih dana
Ministarstvo znanosti i obrazovanja u međuvremenu je objavilo pregled stanja na dan 29. studenoga, prema kojemu je izgubljeno 15 dana nastave. Prijedlog je da će se skratiti zimski odmor učenika, izbaciti proljetni odmor, a nastava završiti 26. lipnja. — Pregled stanja nije uputa školama, nego informacija za javnost jer se u javnom prostoru pojavljuje sve veći broj neprovjerenih informacija i nagađanja, rekli su iz Ministarstva obrazovanja, naglašavajući da prema zakonskim odredbama nastava traje najmanje 175 nastavnih dana, odnosno 160 nastavnih dana za učenike završnih razreda srednje škole.

U 441 osnovnoj i 163 srednje škole nije bilo nastave
Iznimno, dodaju iz Ministarstva, može trajati i kraće u slučaju proglašenja katastrofe, elementarne nepogode, stanja neposredne ugroženosti i ratnoga stanja. To znači da nisu opravdani medijski napisi o tome da se nastava zbog štrajka može održavati manje od propisanoga broja nastavnih dana. Iz Ministarstva obrazovanja priopćili su da u petak, 30. studenoga, u 441 osnovnoj i 163 srednje škole nije bilo nastave.

U Osnovnoj školi Milna svi koji su pristupili sindikalnom izjašnjavanju, 27. i 28. studenoga, odbili su prijedlog Sporazuma koji je ponudila zaposlenicima u osnovnim i srednjim školama ponudila Vlada Republike Hrvatske

Podjelite:

You may also like...