Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

SDP traži ukidanje državne mature za ovu školsku godinu. “Svakodnevno primamo upite zabrinutih i bijesnih roditelja koji nisu zadovoljni kako sustav nastave funkcionira online”, poručio Davor Bernardić

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić i saborska zastupnica Sabina Glasovac održali su jučer, 20. travnja, konferenciju za medije na kojoj su iznijeli SDP-ove prijedloge mjera vezanih uz obrazovanje, a nastavno na jučer održanu stručnu raspravu na temu obrazovanja i državne mature u uvjetima pandemije.

Davor Bernardić: Roditelji traže odgovore na ključna pitanja o završetku školske godine
— Svjesni smo da u ovim posebnim okolnostima djeca i njihovi roditelji osjećaju veliko nezadovoljstvo zbog neizvjesnosti. Svakodnevno primamo upite zabrinutih i bijesnih roditelja koji nisu zadovoljni kako sustav nastave funkcionira online i traže odgovore na ključna pitanja o završetku školske godine, hoće li biti državne mature i kako će se vršiti upis na fakultete, rekao je Bernardić, istaknuvši da je velik problem roditelja to što su djeca već izgubila više od mjesec dana nastave zbog štrajka učitelja.

Sva djeca nemaju jednake uvjete
Upozorio je, također, da kod provođenja online nastave sva djeca nemaju jednake uvjete, jer nemaju jednako dobra računala, dobru internet vezu, a nažalost pojedina djeca u Zagrebu i okolici zbog potresa nemaju više ni vlastiti dom. Ističe, bilo bi nepravedno provesti državnu maturu s obzirom na to da sva djeca nemaju jednake uvjete za učenje i polaganje mature.

Ušteda od nekoliko desetaka milijuna kuna
— Zato mi u SDP-u idemo s Prijedlogom izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Tražimo ukidanje državne mature, ali samo za ovu školsku godinu. Kao i da se završnost srednje škole stječe zaključivanjem ocjena. Ovom mjerom ćemo, između ostaloga, uštedjeti i nekoliko desetaka milijuna kuna što je u ovom trenutku izuzetno bitno. Također, apeliramo na to da se olakša upis na fakultet. Vjerujem da će Sveučilišta koja imaju autonomiju donijeti najbolju moguću Odluku, vodeći računa o specifičnom trenutku u kojem se Hrvatska nalazi i o interesima djece, rekao je Bernardić.

Sabina Glasovac: Djeca su žrtve svega što se događa posljednjih godinu dana
Sabina Glasovac izrazila je podršku svim roditeljima, učenicima i učiteljima, koji su djeci omogućili obrazovanje u teškim uvjetima, da im se ne uskrati njihovo ustavno pravo. — U tome im često izostaje pomoć Ministarstva znanosti i obrazovanja, kako u tehnološkom, tako i u psihološkom smislu. Uz činjenicu da mnogi ovih dana ostaju bez posla, imaju financijske probleme, članovi brojnih obitelji zaraženi su koronavirusom, djeca su žrtve svega onoga što se događa posljednjih godinu dana, žrtve su i loših odluka Vlade. Zbog neodlučnosti, sporosti, oduzeli smo im praznike. Imali smo najduži štrajk u povijesti, produžili im godinu, nemojmo im sada uništiti i šansu da se upišu na fakultete, rekla je Glasovac, istaknuvši da odgovorno Ministarstvo ne smije sebi dozvoliti da u mjesec dana nema niti jedno jedino rješenje kojim će umiriti roditelje i djecu.

Zamislite da dijete dobije na maturi koronavirus
— Zamislite tragediju da se dogodi da samo jedno dijete u tim uvjetima fizičkoga održavanja mature dobije koronavirus ili da ga prenese na drugu djecu. NCVVO je po drugi put upozorilo da je provođenje mature potrebno odgoditi za kraj kolovoza. To samo govori o tome da se Ministarstvo ne konzultira ni s kim u sustavu kada donosi odluke. Tražili smo da se osnuje Obrazovni krizni stožer, da se sjedne s rektorima, epidemiolozima, predstavnicima jedinica lokalne samouprave i NCVVO-om, da se donesu zajedničke odluke, rekla je Glasovac.

Ministarstvo od ravnatelji traži protuzakonito kršenje radničkih prava
SDP-ovci od Ministarstva očekuju da osigura da učenici 4. razreda godinu završe zaključivanjem ocjena, da se potpiše sporazum s fakultetima da pod jednakim uvjetima sa što manje stresa upišu fakultete. Također, traže smanjenje cijena ili čak potpuno ukidanje plaćanja studentskih domova, plan obnove svih obrazovnih ustanova u Gradu Zagrebu, kao i da Ministarstvo hitno povuče uputu u kojima od ravnatelja traže protuzakonito djelovanje kršenja radničkih prava. Glasovac je pozvala Ministarstvo da razmisli o ukidanju ocjenjivanja od 1. do 4. razreda osnovne škole, da pošalje školama sim kartice, jer djeca su dobila tablete, ali bez kartica nema pristupa internetu ni nastavi na daljinu. — Ovo nije vrijeme za podkusurivanje, već za zajedništvo i za pomoć drugima. Ako Ministarstvo neće pomoći, mi ćemo nastaviti s pritiskom kako se ne bi dogodilo da bude uništena cijela jedna generacija učenika, rekla je Glasovac.

– Tražimo ukidanje državne mature, ali samo za ovu školsku godinu. Kao i da se završnost srednje škole stječe zaključivanjem ocjena. Ovom mjerom ćemo, između ostaloga, uštedjeti i nekoliko desetaka milijuna kuna što je u ovom trenutku izuzetno bitno, poručio Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, na konferenciji za medije koja je održana u nedjelju, 19. travnja (izvor: sdp.hr)

Podjelite:

You may also like...