Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Škole bi trebale početi s radom u srijedu. Kaos u obrazovanju, roditelji nezadovoljni ponašanjem Ministarstva. Mogu li se ili trebaju ili moraju vratiti učenici u školske klupe?

Kako će izgledati povratak u školu u srijedu, 27. svibnja, koji je danas, 22. svibnja, najavio Krizni stožer Brača te koliko će se učenika vratiti u školske klupe izgleda još nitko ne zna. Bolje reći, nije poznato mogu li se, trebaju li se ili moraju vratiti učenici u klupe, a nakon što je Nastavni zavod za javno zdravstvo dao svoje upute i smjernice.

Prema uvjetima HZJZ nije moguće vratiti u škole sve učenike
Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije se jasno očitovalo i nije donijelo odluku o tome trebaju li se ili moraju vratiti učenici u školu, pa roditelji, zbunjeni različitim informacijama, više ne znaju što učiniti i kako postupiti. Nažalost, to, kako saznajemo, ne znaju ni ravnatelji koji bi trebali organizirati rad u školama. — Roditelji čija djeca neće ići u školu, kao i inače, trebaju opravdati izostanak s nastave. Razlozi za nedolazak u školu mogu biti objektivni kao što su: bolest, izmještenost zbog potresa, osnivač ne može brzo osigurati primjeren prijevoz, lokalno žarište (primjer Brač), itd. Također, mogu biti i subjektivne okolnosti poput teško bolesne osobe u kućanstvu i roditelj se boji poslati dijete u školu iako u redovitoj situaciji to ne bi bila opravdana isprika. Učenici koji će ostati kod kuće imat će priliku još neko vrijeme, dok se ne obradi obvezno gradivo, sudjelovati u mješovitoj nastavi uz pomoć Škole na trećem, ali se prema novim uputama mogu i naknadno uključiti u razredni odjel, objavilo je Ministarstvo obrazovanja.

U Supetru, Nerežišćima, Sutivanu i Bolu ni jedan se roditelj nije izjasnio da ne može zbrinuti djecu
Što se tiče bračkih obrazovnih ustanova, iz Ministarstva obrazovanja potvrdili su nam kako nisu slali posebne obavijesti školama te da će škole na otoku postupati sukladno uputi Kriznoga stožera Brača, a s obzirom na novonastalu situaciju. — Telefonski smo kontaktirali ravnateljice Osnovne škole Supetar, Osnovne škole Vladimira Nazora Postira, Osnovne škole Milna te ravnatelje Osnovne škole Pučišća, Osnovne škole Bol i Osnovne škole Selca. U Osnovnoj školi Supetar i Područnoj školi Nerežišća i Sutivan, kao i u Osnovnoj školi Bol ni jedan se roditelj nije izjasnio da ne može zbrinuti djecu te nije bio predviđen rad po mješovitom modelu, dok se u Osnovnoj školi Vladimira Nazora Postira nastava ne održava temeljem preporuka Kriznoga stožera Splitsko-dalmatinske županije koje su donesene na preporuku Civilnoga stožera Brača. U Osnovnoj školi Selca nastava se ne održava temeljem preporuke Civilnoga stožera Brača, odgovorili su za BRAČ danas iz Ministarstva obrazovanja.

Većina škola nije objavila nove preporuke
Što će biti s nastavom u srijedu i kako će se organizirati njezin rad te koliko će se učenika vratiti u školu, pogledali smo i jesu neke od bračkih škola objavile upute na svojim mrežnim stranicama. Osnovna škola Supetar nije objavila nikakve konkretne obavijesti za roditelje o povratku učenika u školske klupe. Zadnja vijest je “Snalaženje u prometu”, objavljena 20. svibnja. Osnovna škola Milna objavila je obavijest za roditelje o upisu učenika u prvi razred osnovne škole, i to 18. svibnja, dok nema obavijest o povratku u školu. Osnovna škola Vladimira Nazora Postira objavila je još 13. svibnja upute o upisu u prvi razred i početku pregleda predškolaca, ali obavijesti o povratku u školu nema. Osnovna škola Pučišća objavila je danas obavijest sljedeća sadržaja: — Škole bi, prema ovom prijedlogu, započele s radom od srijede, 27. 5. 2020., i to na način kako je to i u ostatku RH, odnosno bile bi otvorene za učenike razredne nastave. Ovo treba potvrditi nacionalni stožer CZ RH. Nakon što se prijedlog potvrdi objavit ćemo to na stranicama škole, zajedno s preporukama za roditelje i škole Ministarstva znanosti i obrazovanja, objavljeno je.

Osnovna škola Selca objavila nove preporuke za organizaciju rada
Osnovna škola Selca objavila je jučer u privitku nove preporuke za organizaciju rada u razrednoj nastavi i upute za vrednovanje i ocjenjivanje od 25. svibnja 2020. godine Ministarstva znanosti i obrazovanja te Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije covid-19 vezano za rad predškolskih ustanova i razrednu nastavu od 1. do 4. razreda te posebne razredne odjele i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo.

Ministarstvo će takve slučajeve istražiti
Ministarstvo obrazovanja potvrdilo je neki dan kako su se po pitanju povratka učenika u školske klupe upleli i neki osnivači škola u Hrvatskoj, a imaju i dojavu da su neki ravnatelji škola preko učitelja nagovarali roditelje da ne šalju djecu u školu. Otvoreno je o tome progovorila i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. Njezin glavni savjetnik dr. Mario Košiček potvrdio je medijima kako će Ministarstvo to istražiti. Iz Ministarstva su pozvali roditelje da takve slučajeve prijave prosvjetnoj inspekciji. — Ni jedna škola ili vrtić nisu bili zatvoreni, bila je samo obustava nastave, odgovorili su.

– U Osnovnoj školi Supetar i Područnoj školi Nerežišća i Sutivan, kao i u Osnovnoj školi Bol ni jedan se roditelj nije izjasnio da ne može zbrinuti djecu te nije bio predviđen rad po mješovitom modelu, poručili su za BRAČ danas iz Ministarstva znanosti i obrazovanja (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...