Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Školski odbor Srednje škole u Supetru imenovao vršitelja dužnosti ravnatelja. Natječaj za petogodišnji mandat ravnatelja bit će raspisan nakon epidemije

Nakon iznenadne smrti ravnateljice Srednje škole Brač u Supetru Slavice Pavišić još 8. ožujka, ta je srednjoškolska ustanova imenovala vršitelja dužnosti ravnatelja. Iako je prvotno te poslove obavljala prof. Anđelka Miloš, ona je 2. travnja Školskom odboru podnijela neopozivu ostavku na dužnost pa upravnom vijeću škole nije preostalo drugo nego imenovati novoga vršitelja dužnosti ravnatelja.

Vršitelj dužnosti ravnatelja bio predsjednik Školskoga odbora
Kako škola ne može biti bez ravnatelja, Školski odbor na svojoj 35. sjednici, koja je održana 9. travnja, imenovao je za vršitelja dužnosti ravnatelja ustanove Jakšu Matulića, nastavnika koji je obavljao u školi poslove stručnoga nastavnika strojarstva. Isti je bio i predsjednik Školskoga odbora, pa ne iznenađuje da mu je Školski odbor, očito zadovoljan njegovim radom i vođenjem upravnoga vijeća ustanove, iskazao povjerenje do izbora ravnatelja koji će se provesti na temelju natječaja.

Prijedlog osnivača Splitsko-dalmatinske županije
Iz Srednje škole su nam potvrdili imenovanje Matulića za vršitelja dužnosti ravnatelja, naglasivši da je nastavničko vijeće te škole jednoglasno dalo potporu prijedlogu osnivača Splitsko-dalmatinske županije da se Matulića imenuje vršiteljem dužnosti ravnatelja Škole.

Imenovan do završetka natječajnoga postupka
U odluci o imenovanju naznačeno je kako se vršitelj dužnosti ravnatelja imenuje od 9. travnja do završetka natječajnoga postupka za imenovanje ravnatelja, a koje će se obaviti prema odredbama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. — Natječaj za imenovanje ravnatelja bit će raspisan u roku od 10 dana od dana prestanka proglašene epidemije koronavirusa, stoji, između ostaloga, u odluci kojom je čelnu poziciju u toj školi privremeno preuzeo Matulić, a koju potpisuje predsjednica Školskoga odbora Sandra Radulovski koja je preuzela vođenje Školskoga odbora, s obzirom da imenovani v.d. ravnatelja ne može biti ujedno i član upravnoga vijeća.

Školski odbor broj 7 članova
Tko će rukovodi školom u redovitom mandatu nakon što se raspiše natječaj ostaje za vidjeti. Neslužbeno doznajemo da nije poznato tko bi iz škole mogao sve aplicirati na natječaj za čelnu poziciju te ustanove. Tko god se javio, ne treba smetnuti s uma da su u upravnom vijeću Školskog odbora koje broji 7 članova 3 člana predstavnici osnivača, odnosno u ovom slučaju Splitsko-dalmatinske županije. Oni imaju značajan utjecaj u izboru ravnatelja škole, pa je važno pitanje tko će steći njihove simpatije i kome će se prikloniti.

O ravnatelju škole nerjetko odlučuje politika
Nije tajna da nerjetko o prvoj osobi ustanove odlučuje politika i ako osoba nije izbor zaposlenika ustanove. U Školskom odboru 3 člana čine radnici škole, od kojih je 1 predstavnik svih radnika, odnosno zaposleničkoga vijeća, a 2 su predstavnici učiteljskoga ili nastavničkoga vijeća. No, ta 3 člana unutar Škole ne mogu samostalno donijeti odluku o ravnatelju kojega žele. Potrebna im i pomoć predstavnika roditelja u upravnom vijeću ili predstavnika osnivača. Isto tako, ni 3 predstavnika osnivača samostalno ne mogu do ravnatelja, pa im je potreban predstavnik roditelja koji sjedi u Školskom odboru.

Kako odlučuju predstavnici osnivača?
Zanimljiva je i činjenica kako se svi članovi Školskoga odbora, osim predstavnika osnivača, prema zakonskih odredbama prethodno moraju savjetovati, odnosno provesti izjašnjavanje među članovima i na izbornoj sjednici Školskoga odbora dignuti ruku onako kako to žele članovi koje zastupaju. No, to isto ne vrijedi za predstavnike osnivača, pa ostaje otvorenim pitanje kako i na koji način odlučuju tko bi trebao biti ravnatelj škole. Treba dodati da ravnateljski mandat prema zakonskim izmjenama traje 5 godina, dok Školskom odboru koji odlučuje o ravnatelju 4 godine.

Školski odbor Srednje škole Brač u Supetru imenovao je 9. travnja Jakšu Matulića vršiteljem dužnosti ravnatelja Škole do izbora ravnatelja prema natječajnoj proceduri. Prethodno je, od 9. ožujka, poslove v.d. ravnatelja obnašala Anđelka Miloš koja je 2. travnja podnijela Školskom odboru neopozivu ostavku (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...