Srednjoj školi Bol vrijedno priznanje: Europska oznaka kvalitete za četiri projekta kojima se kod učenika razvijaju različite vještine

Srednja škola Bol za četiri projekta s kojima aktivno živi, a to su “Words, word, words”, “Greetings for the European Day of Languages”, zatim SID 2019 i “Let’s Empover our communication skills” dobitnica je nagrade “European Quality Label”. Riječ je o Europskoj oznaci kvalitete s kojom ta bračka školska ustanova može biti ponosna.

Veliko priznanje za malu školu
— Ovo je izrazito veliko priznanje za ovako malu školu sa svega 120 učenika; primiti četiri europske nagrade kvalitete, za projekte koje provodimo, stvarno smo ponosni, istaknula je za naš portal jedna od voditeljica brojnih projekata u bolskoj srednojškolskoj ustanovi nastavnica geografije Petra Kokeza. Nagrada je stigla nakon što je ista škola nagrađena za pet projekata Nacionalnom oznakom kvalitete, o čemu smo vas već izvijestili.
Nastavnica Kokeza rado je istaknula da su vrijednom priznanju za školu doprinijeli učenici te škole koji sudjeluju u projektima uz pomoć mentorica Lucije Carević Brešković i Rovene Trivanović, nastavnica u školi koje zajednički ostvaruju europske projekte.

Uz Hrvatsku u projektima sudjelovale brojne zemlje
— U projektu “Words, words, words” uz Hrvatsku sudjelovali su i Portugal, Estonija, Rumunjska, Moldavija, Poljska, Belgija, Italija, Španjolska, Francuska, Slovačka, Nizozemska, Tunis, Turska i Finska. Cilj projekta bio je poučiti učenike o povijesti partnerskih jezika, razvoju engleskoga jezika kao jezika globalne komunikacije te istražiti moderne trendove u jezicima, pojasnila je prof. Kokeza, dodavši kako su zajedno s partnerima obilježili Europski dan jezika, zatim izradili digitalne i tradicionalne plakate o povijesti materinjih jezika te izradili i razmijenili božićne čestitke. Osim toga, prof. Kokeza, podsjetila je da su učenici koji su sudjelovali u tom projektu ilustrirali Shakespearove izreke i kovanice, zatim obilježili Safer Internet Day te prilagodili jednu Shakespeareovu dramu trenutnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj, a napravljen je i prigodni video.

Cilj projekata poučiti učenike o jezicima zemalja partnera
Osvrnuvši se na projekt “Greetings for the European Day of Languages” podsjetila je da su u tom projektu partneri bili škole iz Ukrajine, Srbije, Litve, Poljske, Slovenije, Italije, Turske, Norveške, Francuske i Grčke. — Posebnost projekta, kao i projekta SID 2019, suradnja je sa školom za osobe oštećenoga sluha iz Litve, a cilj je bio poučiti učenike o jezicima zemalja partnera s posebnim osvrtom na Europski dan jezika koji se obilježava 26. rujna, rekla je nastavnica Kokeza. Osim toga, Kokeza je pojasnila da su se učenici vježbali u komunikaciji na stranim jezicima, na znakovnom jeziku, a projekti su, prema riječima bolske nastavnice, usmjereni podizanju svijesti kod učenika o kulturološkim sličnostima i razlikama zemalja partnera.

Učenici snimili kratki video o Romeu i Juliji
I u ostalim projektima, učenici su sudjelovali u različitim aktivnostima, od izrade razglednica koje su razmijenili s partnerima, do snimanja kratkoga videa sa scenom između Romea i Julije, a izradili su i “precious words vocabulary” na engleskom jeziku i jezicima zemalja partnera.

Jedan od projekata posvećen posvećen Danu sigurnijega interneta
Projekt SID 2019. bio je posvećen Danu sigurnijega interneta koji se obilježava svake godine, drugoga tjedna u veljači. — Tema ovogodišnjega Dana sigurnijeg Interneta bila je “Together for a better Internet”, a partneri projekta su, uz Hrvatsku, bili Rumunjska, Slovačka, Litva, Portugal i Italija, istaknula je jedna od koordinatorica u projektima, dodavši kako je u tijeku toga projekta izrađen i odigran Kahoot kviz o sigurnome ponašanju na Internetu, a osmišljen je i scenarij na bullyinga te izrađen e–book.

Europska oznaka kvalitete ide za doprinos razvoju različitih vještina kod učenika
Nastavnica Kokeza pojasnila je da se Europsku oznaku kvalitete može dobiti samo ako u tri različite države projekt dobije Nacionalne oznake kvalitete te ih, dodala je, “jedna od tih država prijavi kao značajan projekt koji je doprinio razvoju različitih kompetencija kod učenika”.

Nakon Češke novo putovanje najavljeno u Italiju
Nakon lanjskoga putovanja u Češku u sklopu jednoga projekta, sljedeće putovanje učenike bolske srednjoškolske ustanove očekuje se u travnju, i to u Italiju, gdje će prema najavama posjetiti gradić Corato, nedaleko Barija i njihovu ugostiteljsku školu. Da su pripreme za projektno putovanje u travnju u tijeku potvrđuje i poziv Srednje škole Bol učenicima da se prijave za aktivnost učenja, podučavanja i osposobljavanja koje će se održati u sklopu projekta “A Healthy Taste od Inclusion”. Poziv je objavljen 12. siječnja, a u Italiju će otići šestero učenika, čije će putovanje biti plaćeno sredstvima iz projekta. Učenici su pozvani da motivacijsko pismo predaju najkasnije do 25. siječnja, a već početkom veljače znat će se putnici za Italiju.

Nakon putovanja u Češku u prvom polugodištu, od 21. do 26. listopada, u drugom polugodištu šestero učenika bolske srednjoškolske ustanove očekuje putovanje u travnju, i to u Italiju, gdje će prema najavama posjetiti gradić Corato, nedaleko Barija i njihovu ugostiteljsku školu.

Podjelite:

You may also like...