Grad Supetar

Sutra počinje nastava u osnovnim i srednjim školama s blažim epidemiološkim mjerama. Ministar Radovan Fuchs: Ministarstvo nije zadovoljno odazivom obrazovnih radnika na cijepljenje

Nova školska 2021./2022. godina počet će u Hrvatskoj u ponedjeljak, 6. rujna, nastavom uživo za oko 313.000 učenika osnovnih i 143.200 učenika srednjih škola s blažim epidemiološkim mjerama protiv epidemije Covida-19 u odnosu na prethodnu školsku godinu te uz besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce.

Dopušta se druženje i fizički kontakt djece i učenika različitih skupina i razreda
Blaže epidemiološke mjere odnose se i na predškolske ustanove, a o svim tim mjerama uoči izvijestilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja na svojim mrežnim stranicama. Uz ostalo, dopušta se druženje i fizički kontakt djece i učenika različitih skupina i razreda, posebice u dječjim vrtićima pri izvođenju kraćih programa s djecom predškolske dobi te u školama tijekom izvođenja izborne nastave.

Učenici će moći seliti iz razreda u razred
Spomenuta mjera odnosi se i na nastavu stranih jezika, fakultativnu nastavu, dodatnu i dopunsku nastavu, programe produženoga boravka i produženoga stručnoga postupka, nastavu jezika i kulture nacionalnih manjina prema Modelu C, pripremnu i dopunsku nastavu hrvatskoga jezika za djecu koja ne znaju ili nedovoljno znaju hrvatski jezik i slično. Bit će dopušteno i seljenje učenika iz razreda u razred kada to zahtijeva nastavni proces, poput nastave u kabinetima, vježbaonicama, informatičkim učionicama, praktikumima za praktičnu nastavu, kao i treninzi djece i učenika u školskim dvoranama i treninzi školskih sportskih klubova u školskim dvoranama u kojima sudjeluju učenici različitih razreda, a dopušteni će biti i treninzi sportskih klubova u školskim dvoranama i za manje uzraste.

Temperaturu će zaposleni i učenici mjeriti kod kuće
Školskomu osoblju i učenicima neće se mjeriti temperatura na ulazu, već će je oni mjeriti kod kuće, a ako će im temperatura biti povišena, trebat će ostati kod kuće dok se ne izliječe. Posjetitelji koji sudjeluju u izvannastavnim aktivnostima, kao što su priredbe i slično, morat će imati covid-potvrde. Bit će dopušteni i roditeljski sastanci uživo i informacije roditeljima. Ministar obrazovanja Radovan Fuchs prvo je najavio da će roditelji za prisustvovanje roditeljskim sastancima morati imati covid-potvrde, no nakon negativnih reakcija u javnosti objavio je kako covid-potvrde ipak neće biti potrebne.

Maske nisu obvezne za učenike nižih razreda
Također, učenička praksa kod poslodavaca održavat će se bez ograničenja, po mjerama koje vrijede za djelatnost i instituciju u kojoj učenik obavlja praksu, a i studentska praksa bit će delimitirana. Maske nisu obvezne za učenike od prvoga do četvrtoga razreda osnovne škole, kao i za učenike viših razreda osnovne škole (od 5. do 8. razreda) ako u učionicama postoji razmak od metar i pol te za srednjoškolce ako je u učionicama osiguran razmak od dva metra. Ako se ti uvjeti neće moći ostvariti, maske će biti obvezne za učenike viših razreda osnovne škole i za srednjoškolce.

Cijepljeno gotovo 58 posto djelatnika u školama
Osim toga, lokalni stožeri mogu, na temelju povoljne epidemiološke situacije, ukinuti obvezu nošenja maske za pojedinu školu, grupu škola ili područje. Prema posljednjim raspoloživim podacima, cijepljeno je gotovo 58 posto djelatnika u školama, dok postotak cijepljenih u gimnazijama doseže gotovo 60 posto. Na konferenciji za medije ministar Fuchs rekao je kako Ministarstvo nije zadovoljno odazivom obrazovnih radnika na cijepljenje, ali i komentirao jesu li zbog toga mogući otkazi. — Priče o tome da će oni koji se nisu cijepili dobiti otkaz nisu primjenjive, kad pogledate da 50-ak posto njih nije cijepljeno. Ne znam gdje bismo našli tih 20.000 zamjena, rekao je dr. Fuchs.

Novosti su nacionalni ispiti i probna matura
Nova školska godina donosi i dvije nove aktivnosti koje će provesti Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Riječ je o nacionalnim ispitima i probnoj maturi. Nacionalne ispite tako će provesti NCVVO u 80 osnovnih škola u Hrvatskoj za učenike petih i osmih razreda radi vrednovanja, a bit će objavljeni 15. ožujka iduće godine. Uz ispite bit će objavljene i detaljne upute za njihovu provedbu. Ispiti će se provesti kao dio nastavnoga procesa te će se provoditi do 15. travnja 2022. godine, a očekuje se da će se većina odgojno-obrazovnih ishoda predviđenih kurikulumom za završni razred do tada obraditi.

Učenici i nastavnici ispunjavat će online upitnike
Tijekom provedbe probnih ispita nastavnici će ocijeniti ispite te unijeti rezultate svojih učenika u online sustav koji će pripremiti NCVVO. Nakon provedbe probnih ispita učenici i nastavnici će ispunjavati online upitnike u kojima će moći izraziti svoje mišljenje o provedenim probnim ispitima i načinu provedbe.

Ministarstvo izdalo uputu o izvođenju nastave “licem u lice”
Uz početak nove školske godine nadležno ministarstvo objavilo je upute i preporuke u kojima je, među ostalim, istaknuto da je, bez obzira na to što smo još suočeni s epidemijom bolesti Covid-19, ukinut niz mjera te u ovom trenutku nema zapreka da se odgojno-obrazovni rad u dječjim vrtićima i školskim ustanovama izvodi neposredno, odnosno licem u lice. Kako je navedeno, povratak u dječje vrtiće i škole ključan je za odgoj i obrazovanje djece i učenika, a posebno za njihov emocionalni, kognitivni, socijalni i profesionalni razvoj. Osobito je važan za djecu i učenike u riziku te djecu i učenike iz ranjivih skupina. To je primarni razlog zbog kojega je nužno osigurati da se sva djeca vrate u dječje vrtiće, a učenici u škole.

Istaknuto je kako i dalje treba voditi računa o epidemiološkoj situaciji i mjerama kojih se treba pridržavati.

Ministar znanosti i obrazovanja dr. Radovan Fuchs (izvor: HRT)

Podjelite:

You may also like...