Grad Supetar

U Bolu nekoliko radnika Srednje škole odbilo predočiti covid-potvrdu kod dolaska na posao. Ravnateljica Sani Bodlović zabranila im pristup školi: Upoznala sam ih s odlukom Stožera

Covid-potvrde koje je Nacionalni stožer civilne zaštite uveo u odgojno-obrazovne ustanove prošli tjedan izazvale su pravu pomutnju među zaposlenima.

Takva odluka Stožera nije svima prihvatljiva, a osim odluke Ministarstvo znanosti i obrazovanja školama je poslalo upute, pa čak i protokol u slučaju da netko od zaposlenih odbije priložiti covid-potvrdu kod dolaska na posao. Ravnatelji su dobili instrukcije što učiniti. One bi se trebale početi primjenjivati upravo danas u školama ukoliko dođe do kršenja odluke Stožera o covid-potvrdama.

Protive se odluci Stožera
U Srednjoj školi u Bolu nekoliko radnika odlučilo je pokazati pravi bunt prema odluci stožeraša. Protekloga utorka, kada su covid-propusnice krenule s primjenom, kao i srijedu, dio radnika te škole došlo je na posao, ali bez negativnoga nalaza na koronavirus ili covid-potvrde. Kako doznaje BRAČ danas, ne slažu se s odlukom Nacionalnoga stožera, smatraju je diskriminatornom, a posebno im smeta odluka po kojoj su cijepljeni izuzeti testiranja, dok oni koji nisu cijepljeni kod dolaska na posao trebaju priložiti nalaz testiranja.

Ravnateljica Bodlović: Nisu predočili test na virus
Čim smo saznali za “tihi prosvjed” nekoliko zaposlenika škole, odmah smo kontaktirali ravnateljicu prof. Sani Bodlović. Potvrdila nam je informaciju da se nekoliko zaposlenih odbilo testirati na koronavirus. — Pet zaposlenika nije predočilo test na virus SARS-CoV-2, alternativno EU digitalnu Covid-potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz utvrđen točkom VII. Odluke Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske, te temeljem iste Odluke nisu ušli u prostor Škole, odgovorila nam je prof. Bodlović koja u toj školi “vozi” drugi mandat na čelu ustanove.

Prof. Bodlović: Upoznala sam ih s Odlukom Stožera
Na naše pitanje kako je organizirala nastavu zbog djelatnika koji taj dan nisu radili, ravnateljica Bodlović ističe da je nastava organizirana uvođenjem zamjena. Zanimalo nas je i je li tim zaposlenicima bio zabranjen pristup u školsku ustanovu i na koji način. — Pristup im je zabranjen tako što sam ih upoznala s Odlukom o uvođenju posebne sigurnosne mjere obaveznoga testiranja dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društva i ustanova, odgovara Bodlović.

Nije htjela komentirati jesu li radnicima uskraćena prava
Kako doznajemo od određenih zaposlenika (podaci poznati uredniku, op. a.), najviše ih smeta što ih se dijeli na cijepljene i necijepljene, odnosno testirane i netestirane te se tomu ozbiljno protive. Ravnateljica Bodlović ipak demantira da je netko od zaposlenih bez važeće potvrde obavljao poslove u školi. Na naše pitanje misli li da su tim radnicima uskraćena prava iz radnoga odnosa s obzirom da nisu pušteni u ustanovu da obavljaju posao za koji su plaćeni, a koji imaju po ugovoru o radu u toj školi, prof. Bodlović nam nije odgovorila. Tek je poručila da nitko od zaposlenika nije najavio tužbu protiv škole zato što im nije omogućen ulazak na radno mjesto.

ravnateljica Srednje škole Bol prof. Sani Bodlović (foto: BRAČ danas)

Podjelite:

You may also like...