Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

U bračkim zbornicama vlada zajedništvo: gotovo svi zaposlenici u štrajku, stižu najave da će na referendumu biti protiv Vladine ponude

Ako je suditi prema fotografijama i porukama koje dolaze na naš e–mail prekid štrajka u školskim ustanovama nije izgledan, a školski kolektivi ovih dana dišu istim plućima te u bračkim zbornicama vlada zajedništvo u borbi za materijalna prava i dostojanstvo zaposlenika. I nakon ponude Vlade RH po završetku maratonskih pregovora održanih jučer, 26. studenoga, u Banskim dvorima, štrajk u školskim ustanovama nastavljen je i danas, 27. studenoga, a učitelji i nastavnici izjasnit će se o ponudi Vladi putem referenduma.

Vlada nudi prosvjetnim radnicima povišiću kroz dodatke
Na održanim pregovorima predstavnika školskih sindikata s premijerom Andrejom Plenkovićem i ostalim predstavnicima Vlade, a koji su trajali duže od sedam sati, premijer je umjesto povećanja koeficijenta ponudio prosvjetnim radnicima povišicu kroz dodatke. Prema Vladinoj ponudi, po svemu sudeći i posljednjoj, od 1. prosinca ove godine plaća ljudima u obrazovanju porasla bi za 3 posto kroz dodatak granskom kolektivnom ugovoru. Od 1. siječnja sljedeće godine, za još 2 posto nakon prihvaćanja Temeljnoga kolektivnoga ugovora za službenike i namještenike u javnim službama, a što znači da bi zaposlenici u školama u veljači sljedeće godine imali uvećanu plaću za 5 posto.

Premijer poručio da ponudu treba promatrati cjelovito
Premijer Plenković dodao je i kako je dogovoreno da se od 1. lipnja akumulira povećanje kroz Temeljni kolektivni ugovor od 2 posto, plus još 1 posto kroz dodatak Granskom kolektivnom ugovoru. Zaposlenici bi tako, prema riječima premijera Plenkovića, na kraju ove školske godine imati uvećanu plaću za 8 posto. Predsjednik Vlade najavio je i povećanje plaće od 2 posto kroz Temeljni kolektivni ugovor od 1. listopada sljedeće godine. Vrijedi dodati, da bi se najavljeno povećanje plaće kroz Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama odnosilo tada i na ostale javne službe, pa ostaje i dalje otvorenim pitanje izjednačavanja plaća u obrazovanju s plaćama u ostalim javnim službama.

Sindikati nisu zadovoljni, traže povećanje koeficijenta složenosti poslova
Sindikati nakon pregovora koji su završili oko ponoći nisu bili zadovoljni ponudom Vlade, istaknuvši da je njihov zahtjev u pregovorima povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto. Potvrdio je to vidno nezadovoljan Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, u izjavi za medije poslije završenih pregovora. Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem u dopisu koji je uputila na škole sindikalnim povjerenicima odmah poslije završetka pregovora istaknula je sljedeće: – Ponudu nismo prihvatili, ali ćemo je, nakon što je dobijemo u pisanom obliku, uputiti vama na izjašnjavanje. Štrajk ide dalje!
Sindikati su najavili da će se danas i sutra u školama provesti izjašnjavanje o Vladinoj ponudi te će o rezultatima izjašnjavanja sudionika u štrajku ovisiti hoće li sindikalni čelnici potpisati sporazum s Vladom ili ne. U slučaju potpisivanja zaustavit će se štrajkaške aktivnosti, a u suprotnom one će biti nastavljene.

što misle o ponudi Vlade RH izjasnili su se prosvjetni djelatnici Osnovne škole u Milni koji su već danima ustrajni u štrajku zajedno s ostalim školama u Hrvatskoj

U Osnovnoj školi Milna zaposlenici škole 100 posto u štrajku
U svim školama na Braču i danas su prosvjetni radnici bili u štrajku. Iz Osnovne škole u Milni doznajemo da su svi zaposlenici u štrajku, odnosno odaziv je 100 posto. Podružnicu Sindikata hrvatskih učitelja u toj bračkoj školi predvodi učitelj Mate Plazibat. — Dokumentaciju smo dobili prije pola sata, a tek ćemo početi s izjašnjavanjem, rekao nam je sindikalni povjerenik u Milni, dodavši kako podružnica Sindikata hrvatskih učitelja u toj školi ima 12 članova. Sindikalni povjerenik iz te škole sudjelovao je i na velikom prosvjedu učitelja zajedno s još nekoliko prosvjetnih djelatnika, a prosvjedu su se priključili i prosvjetni radnici iz ostalih škola na Braču.

U Postirima gotovo svi zaposlenici u štrajku
I u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Postirima vlada zajedništvo svih ovih dana u sindikalnim akcijama. Doznajemo da su gotovo svi zaposlenici u štrajku od samoga početka, a izjašnjavanje sudionika u štrajku o Vladinoj ponudi provest će se u četvrtak, 28. studenoga. Prema dostupnim podacima, prosvjetni radnici u toj školi također nisu suglasni s ponudom Vlade, a točniji podaci znat će se sutra nakon što pristupe izjašnjavanju.

I dalje smo složni u obrani naših prava, poručuju iz Bola
I u Srednjoj školi u Bolu nastavnici ustraju u borbi za materijalna prava zaposlenika. — Većina nas je protiv kako sada stvari stoje, i dalje smo složni u obrani naših prava, rekla nam je jedna od nastavnica iz Srednje škole u Bolu, dodavši kako će ustrajati u sindikalnom zahtjevu. Doznajemo da su u bolskoj srednjoškolskoj ustanovi svi nastavnici u štrajku.

Razočarani smo što se o koeficijentima uopće ne pregovara
Iz Osnovne škole Pučišća, gdje također nastave nema već 13. radni dan, stižu najave spremnosti za nastavak borbe, bolje reći štrajka do ispunjenja zahtjeva. — Razočarani smo što se o koeficijentima uopće ne pregovara i što je ovo krenulo od početka krivim smjerom, javila nam je jedna od učiteljica iz te bračke škole, dodavši da će se izjašnjavanje o Vladinoj ponudi održati sutra u školi. I u ostalim školama na otoku brojni su zaposlenici u štrajku, od učitelja do administrativnoga i pomoćnoga osoblja. Kako će učitelji odgovoriti na Vladinu ponudu, znat će se sutra. O odgovoru iz zbornica ovise daljnji potezi, i Vlade i školskih sindikata.

“Nismo na prodaju!!!”, poručili su zaposlenici Srednje škole u Bolu koji također već danima ustraju u štrajku za ostvarenjem sindikalnoga zahtjeva

Podjelite:

You may also like...